Politică

articolul anterior articolul urmator

Posibile regrupări de forţe pe scena politică,  după prezidenţiale

49
19 Oct 2019 11:28:01
Ştefan Vlaston

Alegerile din 26 mai, arestarea lui Dragnea, moţiunea de cenzură şi alegerile prezidenţiale provoacă schimbări şi regrupări  de forţe pe scena politică. Alegerile din 26 mai au arătat partidelor ce pondere mai au în simpatia publică, arestarea lui Dragnea a pus capăt iluziei întreţinute de Dragnea şi Tăriceanu că politicul ar putea încăleca justiţia, moţiunea de cenzură a spulberat mitul supremaţiei parlamentare a PSD.

Alegerile prezidenţiale vor consolida poziţia lui Iohannis, ca principal actor în scena politică românească.

Reconfigurarea scenei politice după prezidenţiale

Preşedintele Iohannis. Este posibil să câştige din primul tur, după ce Viorica Dăncilă  a pierdut  guvernarea, iar Dan Barna este în centrul unui scandal legat de opţiunile USR după moţiunea de cenzură.  Iohannis este artizanul ieşirii PSD de la guvernare, după ce a blocat complet guvernul Dăncilă, fără sabia suspendării deasupra capului. Are o experienţă politică remarcabilă, internă şi externă, căpătată în cinci ani de mandat. Este în parteneriat cu cel mai mare partid din opoziţie, PNL, alături de care va propune o nouă paradigmă guvernamentală. A şi declarat, că nu o să-i „lase de capul lor”. Este clar că în al doilea mandat, alături de PNL şi de un parlament partener, Iohannis va duce România mult mai rapid pe drumul european şi al colaborării cu America. Rezultatele la prezidenţiale vor arăta şi dacă populaţia României a înţeles de unde vine şansa unui progres, a unei vieţi mai bune: de la socialiştii cu gena comunistă  în apucături, sau de la  partide de dreapta, având drept suport valorile europene şi ale statului de drept.

Preşedintele Iohannis poate convinge NATO să-şi mute principalul bastion al flancului de sud-est din Turcia în România, cu investiţii uriaşe în Dobrogea, în noi baze militare, care sa înlocuiască baza de la Incirlick, din Turcia.

PSD. Decontează acum iluziile şi basmele din programul de guvernare creat de Dragnea-Vâlcov-Vasilescu. Au crescut, într-adevăr, veniturile şi pensiile, dar inflaţia şi lipsa investiţiilor anulează cam tot ce a mărit guvernul PSD. Lipsa infrastructurii,  şcolile cu wc-ul în curte, lipsa investiţiilor în spitale noi, în autostrăzi, aşa cum se lăudau în programul de guvernare, i-au pus pe gânduri pe alegători, şi în 26 mai PSD şi-a înjumătăţit scorul de la precedentele alegeri. Arestarea lui Dragnea şi moţiunea de cenzură au demonstrat că societatea românească are anticorpii necesari să se ferească de o dictatură cu „faţă democratică”. Prestaţia lamentabilă a premierului Dăncilă a fost bomboana pe coliva (politică)   a PSD. Aşa cum evoluează lucrurile, un scor dezastruos la prezidenţiale va duce la decapitarea actualei conduceri a PSD, fără existenţa unui lider care să preia conducerea,  cu şanse de redresare a imaginii PSD. Se încheie un capitol ruşinos în istoria politică a României.

PNL.  Va prelua guvernarea, posibil din prima solicitare de învestitură. Un guvern de tranziţie, fără obiective ambiţioase, în absenţa unui parlament care să susţină aceste obiective. Este suficient să arate populaţiei la ce furturi şi fraude s-a pretat guvernarea PSD, să ofere parchetelor, DNA, dovezile pe care le vor găsi în ministere. Apoi, să treacă la deparazitarea instituţiilor statului, dând afară  clientela PSD. Chiar şi atât, şi electoratul va sta cu ochii pe dovezile care vor îngropa definitiv PSD.  PNL are şansa de a trece la reducerea drastică a cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reducerea numărului de ministere, agenţii, oficii, personal bugetar, iar banii rezultaţi din aceste reduceri să fie îndreptaţi spre şcoli, spitale şi infrastructură. Tăierea pensiilor speciale, a cumulului pensii cu salarii la stat, a salariilor nesimţite din administraţie, toate vor fi bine primite de către populaţie. Digitalizarea întregii administraţii va uşura politica de reducere a cheltuielilor de funcţionare a statului şi va reduce nivelul corupţiei, fraudelor şi ilegalităţilor comise de funcţionarii proveniţi din clientele de partid. Chiar şi dacă va promova doar aceste obiective, şi tot va avea de câştigat în ochii electoratului, în perspectiva  alegerilor viitoare.

PNL ar putea  să fuzioneze cu PMP şi ALDE.  Circulă informaţii în piaţa media în acest sens. Este cumva logic să se întâmple aşa, pentru că PMP şi ALDE riscă să nu mai facă pragul electoral, şi să nu intre în parlament. Aceste fuziuni, simultan cu retragerea lui Traian Băsescu de la conducerea PMP, reprezintă operaţiuni win-win, asigurând PMP şi ALDE locuri în viitorul parlament, locuri care altfel devin problematice.

USR. Deşi a înregistrat un scor remarcabil la europarlamentale, USR a făcut în ultimul timp un joc sincigas. A propus să rămână Dăncilă la guvernare, încă 2-3 luni până la alegeri parlamentare anticipate, sabotând şi şantajând  PNL la investirea noului guvern. Aceste acţiuni presupun un egoism feroce. A votat la moţiune plecarea guvernului Dăncilă, dar acum s-a răzgândit. Spune că parlamentul actual frânează reformele, dar crede că există o majoritate parlamentară de acord să plece acasă. Nu explică care sunt paşii procedurali pentru a face un parlament să plece acasă, chiar dacă nu vrea. Atâtea fracturi logice sunt greu de priceput. Alegătorii  şi simpatizanţii USR sunt oameni inteligenţi şi educaţi, nu văd cum să înghită atâtea prostii şi inconsecvenţe logice. Dacă merge mai departe pe acest drum, dacă nu votează instalarea guvernului Orban, aruncând ţara în haos, cu guvernul Dăncilă rămas interimar mult şi bine, USR va plăti scump în alegerile viitoare.

Pro România. Colapsul care va demola PSD după alegerile prezidenţiale are ca principal beneficiar pe Victor Ponta. Un număr însemnat de  parlamentari PSD vor migra la Ponta, în speranţa obţinerii unui mandat de parlamentar în 2020. Mai ales că Ponta anunţă o selecţie dură, nu primeşte personaje compromise din PSD. Ponta poate ajunge uşor la 100-120 de parlamentari în actuala configuraţie, înclinând balanţa în parlament la aprobarea legilor iniţiate de guvern.  Un consens punctual între Ponta şi PNL, pe diferite proiecte de legi, ar fi benefic pentru România. Şi Ponta doreşte reducerea birocraţiei, reducerea numărului de ministere, de judeţe şi entităţi administrative. Aici este pe aceeaşi lungime de undă cu PNL.

În concluzie

Este de aşteptat apariţia a două mari blocuri politice, unul de stânga în jurul lui Ponta, şi altul de dreapta în jurul PNL. USR-ului i s-a urcat la cap recentul scor de la europarlamentare, şi va trebui să decidă pe ce drum o ia. Să rămână partid balama, fără putere în parlament, precum UDMR, nu cred că-i convine pe termen lung. Aproape sigur poziţia actuală, de „Gică contra”, îl va costa scump la alegerile din 2020. Până la urmă,  acesta este drumul normal, cu două mari blocuri politice, pe care au mers şi alte democraţii, acum stabile şi consolidate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Lucifer
19.10.2019, 11:50:58

KWI nu poate să câştige din primul tur fiindcă 50% din numărul TOTAL de alegători(vreo 19,5 milioane) ar implica o prezenţă necesară la vot de minim 12 milioane, respectiv peste 60%. Turul al II-lea este foarte probabil. Dacă după alegeri vor fi fuziuni, atunci cea mai probabilă este PNL cu PMP (dar fără Băsescu). Cu ALDE nu cred, Tăriceanu este prea ticălos. Pe stânga, probabil mulţi PSD-işti fugiţi la Ponta vor reveni, dar fără Ponta. Acesta se va lipi cel mai probabil de USR, linia Cioloş. Poate aici va veni şi Tăriceanu.

-3 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
19.10.2019, 12:43:57

Am informatii sigure, ca sereisto-securistii care l-au plantat pe Iohannis la Cotroceni, utilizand vechea reteta de tip securist, vor ..asmuti si alte marionete plantate de catre ei in fruntea unor institutii ale statului, pentru ”a-l decapa” pe Dan Barna..! Au primit misiunea sa treaca la ”nivelul al doilea” de denzinformare, intoxicare si manipulare a populatiei, ”decredibilizand-ul” pe Dan Barna cu tot fel de..”anchete oficiale”, toate niste fake-uri de ce mai joasa speta si fara nici un fel de acoperire in fapte reale si probe, ”facaturi” destinate exclusiv mass media pentru ca nu ar rezista in fata niciunei instante judecatoresti,..! Toate menite a-l ”scoate din joc” pe Dan Barna, principalul contracandidat al marionetei lor docile Klaus Iohannis..! Pur si simpu mafia iohannist-securistica si propagandististii ei vor incerca sa-si bata joc de inteligenta voastra..! Inca un motiv sa mergeti la vot si sa votati candidatul Aliantei 2020..! Romani, nu va mai lasati prostiti si mintiti de propagandistii celor doua mafii nationale, PSD si PNL..! Nu mai votati niciunde, nicicand candidatii duetului hegemonic mafiot PSD+PNL, care, in cei 29 de ani de monopol postdecembrism avut pe jafuri si devalizari ale bugetelor si avutiei nationale v-a jefuit si batjocorit ori de cate ori ei, mafiotii pesedisti si penelisti, au guvernat si legiferat impreuna, sau separat, au falsificat statul de drept si actul de justitie, au facut din Romania ”ultima gaina” a UE..! Romani, nu mai trebuie sa votati ”raul cel mai mic”..! Acum puteti vota ”binele”..! Faceti-o..! Votati ”binele” pentru țară, pentru voi, pentru copiii vostri..! SUSTINETI SI VOTATI Alianta 2020 si candidatii ei..! Stiu ca la fel ca si mine, o perioada ati crezut in minciunile propagandei iohanniste-securistice, care ii prezenta si continua sa-i prezite pe liderii Aliantei 2020 ca fiind la fel de ”penali” ca insusi escrocul imobiliar cu 17 dosare ”clasate”, marioneta cu ”cap de neamț si sentimente antiromanesti, care a fost plantata sa faca figuratie la Cotroceni..! Toate insa s-au dovedit calomnii fabricate in laboratoarele Noii Securitati, aripa iohannist-liberala, pentru ca, in mod evident, adevaratul pericol pentru Iohannis si mafiotii PNL il reprezinta cei de la Alianta 2020, care Alianta refuza sa faca cardasie cu mafuia iohannist-liberala, si care au reusit sa ”fure” din votanii cinstiti ai PNL si sa spulbere la urne cele doua mafii nationale (PSD si PNL) in Diaspora si in cele mai inteligente judete si localitati din tara..! Romani, votand candidatii Aliantei 2020, votati pentru o Romanie noua, prospera, cu adevarat europeana in mentalitate si comportament, o Romanie condusa de oameni noi si tineri proveniti din sistemul privat al economiei si nu din mafia transpartinica pe care o reprezinta si-i apara privilegiile nesimtite ”alesi” bugetari precum Klaus Iohannis sau alti escroci imbogatiti din eterna postura de ”simbriasi” ai statului..! La bulau cu ..gunoaiele politico-infractionale ale celor doua mafii nationale PSD si PNL cocotate in cele mai importante functii in statul roman..! Votati Dan Barna si Alianța 2020 si bagati-i in doliu pe mafiotii PSD si PNL..!

-11 (19 voturi)
Sacha Durand
19.10.2019, 12:51:15

Unde au fost toti asttia care tipa ca USR a semanat haosul,cand psd-ul distrugea tara si o inlatura pe Kovesi ? Nu erau la butoane ? Este de-a dreptul fals sa afirmi ca haosul ar veni de la cei care nu au fost niciodata intr-un guvern si nici n-au avut functii de raspundere. A semna o motiune de cenzura e semnificatia ca nu acorzi incredere unui guvern si nicidecum ca validezi pe cei ce au pus umarul la dezastru.Propaganda mass-media + un articol Rise demonstreaza ca USR deranjeaza si trebuie stropit cu noroi cat mai mult....si criminalizat la maximum ! Sa le intre bine in cap acestor "marxisti" si "securisti " care vor schimbare ! Vai de capul nostru cu asemenea lozinci de cartier ....care nu sunt departe de ale cumpanasului....

-1 (11 voturi)
Ştefan Vlaston
19.10.2019, 13:05:32

N am spus ca a venit, ci ca va veni

+5 (9 voturi)
victor catuna
19.10.2019, 13:00:18

Nu esti corect dle Vlaston! Toate partidele au pus anumite conditii peneleului pt a vota investirea guvernului. 1. Orban si PNL,de dragul intrarii rapide la guvernare vor face compromisuri umilitoare pt ei si sustinatorii lor,practic vor reinvia USL. 2.Orban nu va face absolut nimic din ceea ce a promis,nu va fi lasat de majoritatea mafiota psd+ proponta +alde, va fi un esec de proportii epice pt Orban si PNL 3. Probabil ca Iohannis isi va satisface pohta ce-a pohtit din primul tur...nu-i pasa ce se va intampla cu PNL. Daca intra in turul 2 cu Dan Barna nu-l vad bine pe colosul din Sibiu. 4.PSD se va reface incetisor,dar va fi un partid mediu,undeva pe la 15-20% 5. Poanta va ramane cu ochii in soare,psd ii va trage presul de sub picioare. 6. PMP? Ce e PMP? Prescurtarea de la pampers?

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările