Politică

articolul anterior articolul urmator

Posibile scenarii în spatele cortinei

9
7 Dec 2012 15:15:28
Gavril Dejeu

Ceva mă face să cred că alegerile legislative din 9 decembrie pot constitui o piatră de hotar în istoria României, anume, punctul de pornire pentru o treptată desprindere din reţeaua relaţiilor cu occidentul şi revenirea în zona influenţei răsăritene.

Credinţă gravă şi hazardată, vor spune unii. Posibil, dacă trecem cu uşurinţă peste unele desfăşurări, interne sau din afară, din ultimii 2-3 ani şi nu numai.

Entuziasmul aderării la lumea occidentală a scăzut dramatic, pe măsura invocării nostalgiei după vremea lui Ceauşescu. Este aici un miez al problemei. Se spune mereu că politicienii sunt cei care determină direcţia de mers când, de fapt, dominantă este o anume stare, o anume mentalitate împământenită la nivelul trăirii şi percepţiei populare, statornicită de genă şi de istorie.

La nivel de masă, noi n-am fost occidentali, ci răsăriteni. Relaţiile sociale, relaţiile de proprietate, fondul popular de cultură, esenţialmente credinţa religioasă au fost şi sunt în continuare marcate de o strânsă relaţie cu răsăritul cel puţin în zona majoritar teritorială a Olteniei, Munteniei, Moldovei, Dobrogei. Trecerea spre cultura occidentală în aceste zone ar fi o adevărată desprindere de matcă, foartre greu, dacă nu imposibil de conceput. De altă parte, tentativele de desprindere n-au fost nici sincere nici serioase.

Revoluţia, ca şi devenirea postrevoluţionară, s-a desfăşurat marcant sub auspiciile influenţelor răsăritene pe „înţeleapta” stratagemă iliesciană. Breşa făcută în perioada 1997-2000, repudiată în cele din urmă la nivel popular, a fost închisă la finele lui 2000. Din 2005 încoace eforturile de aderare şi integrare în structurile occidentale se opintesc, gâfâie. Din clipa în care  se constată că această direcţie solicită disciplină, muncă, energie, responsabilitate, civilitate, tragem înapoi ca racul; nu ăstea le-am învăţat pe timpul slugăritului la stăpânii autohtoni sau străini.

Într-o altă ordine de idei, forţele motrice politico-socio-economice consolidate postrevoluţionar, esenţial constituite pe scheletele parlamentaro-guvernamentale şi baroniale, dospesc şi cresc în sucul propice de esenţă răsăriteană: nu-i nevoie de lege, nu-i nevoie de ordine, nu-i nevoie de cinste, de corectitudine; se poate trăi şi încă cum, din hoţie, din minciună, din speculaţie. Voinţa lor este voinţa naţiunii cu care se împleteşte în mod „fericit”, dată fiind susţinerea majoritară de care se bucură.

Cu totul demn de subliniat, occidentul însuşi a greşit în ce ne priveşte. Au profitat pur şi simplu de ieşirea din orbita economiei planificat-reglementate de tip CAER, de incapacitatea de a ne înscrie în economia eficientă de piaţă, spre a ne transforma, vădit interesat, într-o largă piaţă de desfacere a produselor lor.

Consecinţele economice au fost catastrofale: în loc de îmbunătăţire şi perfecţionare, forţa noastră industrială a fost decimată, agricultura dezarticulată. Trăim de prezent drama unui astfel de demers, crezând că putem supravieţui din comerţ speculativ.

În sfârşit, se ignoră faptul că războiul rece nu pare a fi luat sfârşit. Refăcută după URSS, Rusia a depăşit cu bine anii 1990, este, efectiv, o foarte mare putere, bazată cu deosebire pe resurse. Extinderea NATO până la fruntariile ei a primit replica aşteptată. Ea nu va ceda zonele de influenţă apropiate intereselor de securitate. Suntem direct vizaţi. Polonia şi Cehia au intuit problema. Noi am cedat cu uşurinţă în cazul Deveselu.

Dacă nu pe faţă, dar cu binecunoscuta pricepere pe ascuns, insidios, indirect, Rusia va încerca să ne reconvertească. Occidentul se bazează pe principii, pe tratate, pe fair-play, pe încrederea în noi, pe când Rusia lucrează brut, se infiltrează în economie( vezi de ex.industria metalurgică) dar, cu deosebire, pe o nouă Coloană a V-a de cotropire a spiritelor. Asaltul psihologic la care sunt supuse conştiinţele trebuie că are o coordonare impecabilă dincolo de capacităţile lui „Felix” sau alţii asemenea.

Avem deja şi primele semnale: USL se detaşează pe faţă de occident, evenimentele din vară sau cele mai recente ca şi  modul de pregătire a alegerilor denotă că nu-i sinchisesc atenţionările şi admonestările lor. Mai mult chiar, liderii au tupeul, nesimţirea invectivelor. Aşa ceva nu se face fără un spate asigurat.

Spuneam, deci, că alegerile din 9 decembrie pot fi o piatră de hotar. Da, pentru că prin ele, opinia publică, voinţa de bază a poporului, pare a aproba cu „entuziasm” o astfel de evoluţie a lucrurilor.

           

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Dumitru Rizoaica
7.12.2012, 21:11:24

O intrebare pentru oricine! Ce directie poate fi cea buna pentru o Tara: Cea hotarata de un singur om, pe baza sugerii p... unor Licurici mai mari sau mai mici, sau cea hotarata majoritar de un popor, prin scrutin universal?

-5 (5 voturi)
Scifi
8.12.2012, 09:03:43

Impecabil rationamentul dvs., domnule Dejeu. @Dumitru Rizoaica, directia spre Lumea Civilizata nu a fost hotarata doar de Basescu, ci de 85% dintre romani, care isi doreau intrarea in structurile euroatlantice. E adevarat, procentul a mai scazut, in urma crizei economice, a prostiei, a manipularii si a dezamagirii unora ca nu se mai poate fura ca inainte sau ca trebuie sa muncim pentru a beneficia de avantajele capitalismului. Dar nu ramas doar Basescu adept al directiei Vest, ci si foarte multi romani, posibil chiar peste 50%, in ciuda bombardamentelor cu minciuni venite dinspre Antena3. Inteleg ca tu, mai Mitica, vrei sa ne dam cu rusii. La ce fata ai, nu ma mira...

+5 (5 voturi)
Dumitru Rizoaica
8.12.2012, 17:31:00

@Scifi! Cei 85% de care vorbesti tu, s-au exprimat precum oile din "Ferma Animalelor"! Acum suntem in 2012! Tu si Vestul, puteti renunta la "politica pentr Ciolan", si accepta "politica pentru Patrie"? Basescu nu a ales, pentru Romania, intre acestea doua, nici dupa 19 luni d zile, dupa ce i-am solicitat acest lucru cu Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, inregistrata la Cotroceni! Mare "patriot" acest Basecu! Vezi blogspot "Dreptate pentru toti"! PS. Acestui maidanez, Basescu, i se par acum prea multi parlamentarii care vor rezulta, dar n-a schitat niciun gest cand i-am propus o lege de alegeri rationala, care prevedea un total de maximum 350-360 de parlamentari (deputati+senatori) cu scrisoarea Nr.20574/01-10-2012! Cei ce mai pot crede aberatiile acestui sarlatan, sunt ori redusi mintal, ori inregimentati avandu-l pe nasul (Base) in inima, vorba lui Iulian Dragomir, judecator la ICCJ!

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
8.12.2012, 07:31:58

Comentariu considerat abuziv.

gigi
8.12.2012, 11:09:45

stimabile nu ai inteles nimic .. stau si ma intreb pe cine ai servit mataluta in anii 96-98? PNT-cd si guvernul sau PD -basescu -securitate? auzi nene... romanii cu "creer" s-au cam saturat de valorile astea europene si euroatlantice... principiile de baza ale UE prevad printre altele si conditii bune de viata pt membri UE... 80% din populatie traieste in mizerie,veniturile lor nu le permit decat o crunta supravietuire... a fi in UE inseamana in primul rand un venit pt o viata decenta. restul sun gargare.

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările