PPMT ameninţă cu proteste împotriva proiectului de regionalizare al lui Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro Tibor, a declarat miercuri că intenţionează să organizeze proteste în peste o sută de localităţi din Transilvania împotriva proiectului de regionalizare.


„În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de-sine-stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător şi benefic, pentru pacea interetnică şi pentru normalizarea relaţiilor româno-maghiare, o regiune bilingvă cu statut special“, a afirmat Toro Tibor.

Potrivit liderului maghiarilor din Transilvania, scopul manifestărilor anunţate constă într-o acţiune de presiune asupra Guvernului şi alianţei majoritare care „au planuri măreţe“ de reorganizare administrativ-teritorială a României.
 

Odată finalizat proiectul regionalizării, Guvernul vrea să supună atenţiei publice un referendum de modificare a Constituţiei. Dacă acesta va trece, drumul este deschis pentru regionalizare, care ar trebui să dureze aproximativ un an.

„Dacă referendumul trece, atunci urmează ceilalţi paşi: înfiinţarea regiunilor, prin lege, organizarea alegerilor şi stabilirea unei perioade de tranziţie de un an, un an şi jumătate, timp în care să operaţionalizăm toate instituţiile regionale. În paralel, lucrăm şi la acreditarea fiecărei regiuni pentru a deveni autoritate de management”, a explicat Liviu Dragnea într-o întâlnire la Galaţi.

Materiale pe aceeaşi temă:

Liviu Dragnea: „Dezbaterile legate de regionalizarea României trebuie să fie gata în septembrie”

Liviu Dragnea: „Referendumul ar putea să dureze trei zile“

Dragnea: „Regionalizarea este cea mai grea luptă care se dă în România“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite