Politică

articolul anterior articolul urmator

Prăbuşirea USR. Va renunţa Dacian Cioloş la mandatul de europarlamentar?

57
18 Jan 2022 07:53:19
Raluca Boboc
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Pentru USR, criza politică care a culminat cu ieşirea „salvatorilor” de la guvernare nu a fost cu noroc. Aruncaţi în opoziţie, deşi o mare parte a miniştrilor, în frunte cu Cristian Ghinea, au sperat până în ultimul moment că vor putea să îşi păstreze în continuare portofoliile, cei de la USR par că nu s-au dezmeticit din şocul generat de pierderea privilegiilor şi încă mai suspină după aerul rarefiat al puterii.

În tot acest timp, PNL şi PSD au ocupat întreaga agendă mass-media şi joacă pe rând atât rolul puterii, prin propuneriile şi deciziile asumate la masa guvernului, cât şi pe cel al opoziţiei, prin atacurile şi scandalurile pe care le provoacă aproape zilnic cu scopul de a-şi menţine electoratele cât mai aproape. Iar AUR-ul lui George Simion încearcă prin toate mijloacele să demonstreze că este adevăratul şef al opoziţiei, mitraliază coaliţia de guvernare, organizează proteste şi susţine că este vocea poporului.

Degringolada strategică pe care o traversează USR încă de la începutul lunii septembrie s-a făcut simţită imediat în toate sondajele de opinie. Conform studiului realizat de Sociopol (17-22 decembrie), USR este pe locul patru, cu 12% intenţie de vot, în timp ce sondajul Avangarde (15-23 decembrie) plasează USR tot pe locul patru, cu 10% intenţie de vot. O prăbuşire mult prea abruptă ce a paralizat întregul partid, astfel că USR nu mai reuşeşte de luni bune să articuleze nici un mesaj coerent pentru propriul electorat.

În acest context, fiind încercuit şi împins din toate părţile de ceilalţi jucători, pentru a fi scos definitiv în afara tablei de joc, USR s-a retras organizat în fortăreaţa la Bruxelles. Nu doar preşedintele partidului îşi face veacul în Parlamentul European, şi pare destul de neinteresat de regulile jocului din Parlamentul României, ci şi strategiile de comunicare ale USR-iştilor par a fi dirijate tot din capitala politicii europene.

Astfel, site-ul dedicat monitorizării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ultima găselniţă a partidului în materie de comunicare politică a fost lansat cu sprijinul Parlamentului European, prin intermediul grupului Renew Europe. O uriaşă oportunitate de comunicare pe care USR în loc să o fructifice, a preferat să o transforme într-un simplu accesoriu birocratic. Fără nici un efect sau impact din punct de vedere electoral.

Fie că lansează site-uri şi documente plictisitoare care nu atrag electoratul, fie că se înghesuie cu Ludovic Orban şi Liviu Dragnea pe nişa partidelor şi a liderilor care au descoperit existenţa Statului Paralel, şi acum se luptă din greu cu el, sau  sunt ocupaţi să facă opoziţie celor de AUR, este cât se poate de clar că USR este un partid aflat într-o criză profundă.

Iar criza pe care o traversează USR este în primul rând o criză de lider. Un partid trecut recent în opoziţie şi aflat pe un trend descendent accelerat în opţiunile electorale nu poate fi condus de un lider aflat la Bruxelles, oricât de interesante ar fi jocurile politice care se derulează la nivel european. Iar dacă acest trend se păstrează şi în următoarele luni, foarte probabil, USR se va lupta din greu să atingă pragul electoral la următoarele alegeri. De aceea, Dacian Cioloş ar trebui să decidă cât mai rapid ce îşi doreşte cu adevărat în viaţă. Vrea o carieră la Bruxelles sau vrea să conducă un partid politic. Şi să decidă în consecinţă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Adrian Foanɡă
18.01.2022, 08:12:04

Si aici si la Bruczel, domnul Ciolos tot ala e. Nu poate mai mult, este un politician ce joaca doar rol de Pacala. Putinele lucruri bune pe care le spune sunt acoperite de numeroasele gafe, de faptul ca oponentii lui l-au ridiculizat cu orice prilej, a ajuns cumva sa fie asociat de opinia publica drept "ala care bea pipi cu Bivolaru". USR nu are lideri adevarati, nici n-a avut. Barna e si el asimilat unui clovn, lumea il tine minte pentru dosarele la DNA, pentru faze de tot rasul, precum cea cu laptpul la care tasta in aer, cu ochelarii in parlament, cu autograful pe care se oferea sa i-l dea lui Jenei, etc etc. In cativa ani, USR nu va mai afce nici prag electoral. probabil o sa-i asimileze si pe ei vreun partid mai mare, poate chiar PNL daca o mai rezista si cloaca aia.

-42 (60 voturi)
= aceeaşi mizerie
18.01.2022, 08:25:53

A F... Tu eşti analfabet social, şi nu pricepi o iotă din ce se întîmplă în jurul tău, sau pricepi chiar pe dos, aşa că nu prea contează ce spui... Legat de articol... Autorul spune : "Pentru USR, criza politică care a culminat cu ieşirea „salvatorilor” de la guvernare nu a fost cu noroc. Aruncaţi în opoziţie, deşi o mare parte a miniştrilor, în frunte cu Cristian Ghinea, au sperat până în ultimul moment că vor putea să îşi păstreze în continuare portofoliile..." Faptul că autorul insinuează că USR+ ar fi la fel ca celelalte partide din Parlament (cu excepţia aur-olacilor, că aceia sînt altă "faună"), şi că regretă "pierderea ciolanului", cînd de fapt, aceştia au demonstrat cu prisosinţă, prin puţinii miniştri pe care i-a avut, dar şi prin iniţiativele parlamentare depuse, că ei chiar vor să salveze şi să schimbe România, în bine, nu s-o spolieze, şi s-o ţină captivă, în ignoranţă, cum fac "actualii"... Dar lucrurile vor evolua, în rău pentru "butoniştii" de azi, iar USR+ va creşte consistent, ajungînd iar să fie în situaţia de a redresa România, doar că, între timp vom pierde timp preţios...

+2 (30 voturi)
Bogdan Popescu
18.01.2022, 08:13:34

Doamna Raluca! Ai o obsesie cu USRul asta. Daca tot primesti bani de la pesede si penele pentru articole de genul asta, macar inventeaza si tu ceva mai inteligent.

+6 (24 voturi)
Raluca Boboc
18.01.2022, 08:24:12

Bogdan Popescu Săptămâna trecută eram acuzată că am o "obsesie" cu PNL. Ar trebui să vă decideți, nici eu nu pot să am atâtea obsesii.

-11 (29 voturi)
Roy Peters
18.01.2022, 08:26:25

USR, continuatorul ong-ului USB, a generat multe asteptari in segmentul electoral tanar/urban/educat/corporatist si colaterali. Dar lipsa unei minimale constructii ideologice, conduita pseudo-elitista (infatuare), competente politic-administrative absente, ambitii personale exagerate si, mai ales, o comunicare agresiv-neempatica, permanent conflictuala, au dezamagit electoratul, marginaluzand aceasta uniune si asa fortata. Fara lideri credibili, in contextul actual si, mai ales, in ceea ce urmeaza, USR+ se va stinge lent, devenind in cativa ani insignifiant. Pacat...

+4 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările