Politică

articolul anterior articolul urmator

Predoiu, despre excluderea lui Danileţ: CSM a riscat foarte mult cu această decizie. Dezbaterile vor fi exacerbate prin politizare

14
14 Dec 2021 14:23:06
Autor: Andreea Traicu

Ministrul Justiţiei susţine că judecătorii CSM "au riscat foarte mult" când au decis excluderea lui Cristi Danileţ din magistratură, menţionând că situaţia judecătorului a născut controverse care, cel mai probabil,vor duce la dezbateri politizate. Cătălin Predoiu menţionează că prevederile privind sancţiunile disciplinare au fost preluate în anul 2011, comparând criticile de atunci ale PSD pe această temă cu cele recente ale USR.

"Cazul domnului judecător Danileţ este unul care a născut deja controverse şi dezbateri aprinse într-un context şi aşa inflamat de întârzierile şi blocajele agendei Justiţiei în 2021. Sunt conştient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci şi mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face şi mai dificilă sarcina Ministerului Justiţiei de a lucra şi coopera cu acest sistem pe teme sensibile.

CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii, pentru a nu crea favoritisme", transmite Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei menţionează că nu se va pronunţa pe fondul cauzei până când situaţia nu va fi tranşată de judecători.

"În ceea ce priveşte prevederile privind sancţiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislaţia germană, daneză, olandeză şi suedeză, ţările cu cel mai ridicat nivel de exigenţă disciplinară din Europa. Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziţii dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!", a completat ministrul.

Secţia pentru Judecători a CSM a decis excluderea din magistratură a lui Cristi Danileţ, acesta fiind acuzat de abateri disciplinare ca urmare a postării unor clipuri pe Tik Tok. Judecătorul a anunţat că va contesta decizia. Mai mulţi politicieni din USR şi PNL, precum şi personalităţi din viaţa publică, au criticat decizia Consiliului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Amdo Odma
14.12.2021, 14:44:30

Nu e posibil ca Danilet sa fie exclus din magistratura pentru fimuletele alea nevinovate. CSM s-a comportat ca un zbir fara creier.

+7 (7 voturi)
Camelian Propinatiu
14.12.2021, 15:33:44

Riscurile se cheamă Schengen, zona Euro...

+1 (1 vot)
Todor Cris
14.12.2021, 15:01:57

Ucigasul Dosarului 10 August, e clar cred pentru toata lumea ce directie de atac si aservire are Dl. Mredoiu

+6 (6 voturi)
leuldinpanjshir99
14.12.2021, 15:54:24

Da' procurorii sefi numiti de Pradoiu ce inalte standarde de calitate au de Parchetele conduse de ei nu mai prind de ani de zile niciun mare corupt?

+4 (4 voturi)
The Fog
14.12.2021, 16:26:47

A mai observat cineva ca acum PSD n-a mai protestat deloc? N-avea cum, cand se afla in postura de client (care da comanda). In Timis e o judecatoare-sefa care bate campii de ani de zile, politic pe fata - complet nederanjata. Presupun ca e doar un exemplu. Mai era una care dadea afara din sala de sedinta vaccinatii. Ce facea atunci CSM? Ce face si acum. Asteapta indicatii pretioase. Judecatorul "disciplinat" e cel care nu isi risca cresterea salariului in ultimele luni de serviciu, si pensia speciala, luptand cu morile de vant.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările