Predoiu răspunde atacurilor lui Daniel Morar, judecător CCR: „A plătit nişte poliţe doamnei Kovesi, topindu-i sute de dosare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Cătălin Predoiu
FOTO: Facebook/ Cătălin Predoiu

Fostul ministrul al Justiţiei Cătălin Predoiu, a răspuns atacurilor pe care judecătorul CCR Daniel Morar, fost şef al DNA, le-a adresat Parlamentului. Predoiu îi aminteşte lui Morar că a susţinut neconstituţionalitatea unor articole din Codul de Pocedură Penală (CPP) şi îl acuză că s-ar fi răzbunat pe Laura Codruţa Kovesi.

Disputa dintre Cătălin Predoiu şi Daniel Morar a început după ce judecătorul CCR l-a acuzat pe fostul ministru al Justiţiei că a susţinut un Cod de Procedură Penală „înapoiat”, care a fost respins în procent de 10% de către Curtea Constituţională.

„Raportându-ne la Codul de Procedură Penală, la această carte, evident că este mult loc de mai bine în legiferarea Parlamentului. Pentru că este un CPP intrat în vigoare în 2014 care pe alocuri s-a dovedit mai refractar şi mai retrograd, mai înapoiat decât Codul lui Dongoroz, CPP din 1968 de pe vremea comuniştilor. Da, domnul Predoiu era ministru când a făcut acest Cod. Prin urmare nu a fost opera de legiferare foarte bună din moment ce peste 10% din articolele Codului au fost declarate neconstituţionale, sancţionate într-un fel sau altul de Curte. Înseamnă că nota acordată Legiuitorului nu e una foarte bună“, a declarat Morar, la AlephNews. 

De asemenea, Morar a avut luări de poziţie la adresa Parlamentului pe mai multe subiecte. În replică, fostul ministru Predoiu susţine că judecătorul CCR a omis în discursul său câteva aspecte importante. Acesta susţine că şi Daniel Morar a luat parte la elaborarea noului Cod de Procedură Penală, dar şi că ar fi sabotat-o pe Kovesi. 

«Ce nu ne spune dl. judecător CCR Morar: 1) la vremea „facerii" codului, domnia sa era procuror-şef DNA şi a avut procurori DNA delegaţi în comisia de redactare a proiectului; 2) proiectul final a fost transmis pentru observaţii în tot Ministerul Public, inclusiv conducerii DNA, recte d-lui procuror-şef Morar; 3) o serie de articole declarate neconstituţionale ulterior, când dl. Morar ajunsese judecător CCR, au primit anterior ”girul” domniei sale din postura de procuror şef DNA, „gurile rele” spun că în felul acesta dl. Morar a plătit nişte poliţe d-nei Kovesi, ajunsă între timp procuror-şef DNA, „topindu-i” astfel sute de dosare şi diminuându-i palmaresul, eu spun doar ca dl. Morar şi-a schimbat surprinzător opiniile juridice faţă de cod, după ce a ajuns la CCR; 

4) proiectul redactat de Ministerul Justiţiei a stat 9 luni în comisia specială parlamentara condusă de dl. Ponta, unde au fost modificate mai multe texte, împotriva opiniei MJ, texte care ulterior au fost declarate neconstituţionale, asumarea răspunderii de către Guvernul Boc făcându-se pe varianta de proiect ieşită din comisia parlamentară. În rest, legat de pensii speciale, dl. Morar are tehnic dreptate, păcat că nu are acelaşi aplomb şi în apărarea luptei anti-coruptie, pentru care şi-a pierdut interesul după ce nu a mai fost numit în funcţia de Procuror General», a scris Predoiu luni, pe Facebook.

Nu în ultimul rând, Cătălin Predoiu conchis spunând că „atunci când judecătorul CCR se avântă în Agora să dea lecţii de politică şi drept, îşi asumă că va primi şi o replică”. De altfel, fostul ministru, în prezent parlamentar liberal, a amintit şi de faptul că Morar a fost văzut luând masa cu Florin Iordache şi i-a reproşat acestuia că „nu are acelaşi aplomb şi în apărarea luptei anti-coruptie, pentru care şi-a pierdut interesul după ce nu a mai fost numit în funcţia de Procuror General“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite