Premieră: prim-ministrul Japoniei va vizita România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe va efectua la sfârşitul săptămânii viitoare o vizită în mai multe ţări din Europa de Sud-Est, printre care şi România, informează agenţia de presă Kyodo. În 100 de ani, niciun premier al Japoniei nu a efectuat o vizită oficială în ţara noastră.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat vineri că va efectua la sfârşitul săptămânii viitoare vizite în mai multe ţări din Europa de Sud-Est. Printre ţările vizitate se numără România, Bulgaria, Serbia şi ţările baltice: Estonia, Letonia şi Lituania. Aceasta va fi prima deplasare efectuată în aceste state de un premier nipon.

„Voi extinde graniţele diplomaţiei japoneze, confirmând în acelaşi timp coordonarea noastră strânsă asupra problemei Coreei de Nord şi altor chestiuni presante cu care se confruntă comunitatea internaţională”, a declarat Abe la o întâlnire între guvern şi coaliţia la putere, a formaţiunii sale Partidul Liberal Democrat cu partidul mai mic Komeito.

Abe va părăsi Japonia pe 12 ianuarie şi se va întoarce pe 17 ianuarie. De-a lungul anilor, în special după Revoluţie, mai mulţi premieri ai României au efectuat vizite oficiale în Japonia. 

Deşi Japonia este una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, numărul trei, după SUA şi China, investiţiile japoneze în România nu sunt la acelaşi nivel, fiind de doar 178 milioane euro la nivelul anului 2014. În ultimii ani se constată o creştere a acestor investiţii, în special în industria auto.

Potrivit datelor Camerei de Comerţ Japoneze în România, firmele japoneze au 50 de fabrici pe piaţa locală, având în organigramă peste 38.000 de angajaţi români.

Japonia este unul dintre statele asiatice cu care România are relaţii speciale. Relaţiile diplomatice cu Japonia au fost stabilite în 1917, la nivel de legaţie. La 1 mai 1923, a fost înfiinţat Consulatul General Onorific al României la Osaka. În contextul celui de-al doilea război mondial, la 31 octombrie 1944, relaţiile diplomatice bilaterale au fost întrerupte, fiind reluate la 1 septembrie 1959. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice au fost ridicate la nivel de ambasadă. Dialogul bilateral este caracterizat de contacte politice şi sectoriale frecvente.

În 1997 si 2002, preşedinţii de atunci ai României au efectuat vizite oficiale de lucru în Japonia. Cu ocazia celei din 2002, în contextul aniversării a 100 de ani de la primele contacte diplomatice dintre cele două ţări, a fost semnată Declaraţia comună de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre România şi Japonia.

În 1995 şi 2002, au vizitat România Alteţele Lor Prinţul şi Prinţesa Hitachi, respectiv Alteţa Sa Prinţesa Sayako. Momentului aniversar al împlinirii a 50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice a circumscris o nouă vizită oficială de lucru a preşedintelui României la Tokyo, din martie 2010, precedată de vizita oficială în România a cuplului princiar Akishino, din mai 2009.

În februarie 2007, primul-ministru al României a efectuat o vizită în Japonia, iar în 2013 a avut loc o întrevedere bilaterală la nivelul primilor miniştri din cele două state, la Istanbul.

În februarie 2013, cu prilejul vizitei ministrului român al afacerilor externe la Tokyo, a fost semnată Declaraţia comună privind Parteneriatul reînnoit dintre România şi Japonia, potrivit mae.ro.

Japonia este unul dintre principalii parteneri economici asiatici ai României. Japonia a sprijinit masiv, cu asistenţă financiară şi tehnică, procesul de reforme din România. Au fost acordate împrumuturi pentru reabilitarea unor porţiuni de drumuri naţionale şi căi ferate, modernizarea unei centrale termoelectrice, a unei porţiuni a Portului Constanţa, fiind în curs de operaţionalizare proiectul comun de realizare a liniei de metrou care leagă Capitala de aeroportul Otopeni.

Principale investiţii nipone în România au fost realizate în industria auto (componente/piese de schimb şi componente electrice, anvelope), rulmenţi, produse electronice, aparate de fotografiat,etc.

Cooperarea cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane se desfăşoară în baza Aranjamentului privind cooperarea în domeniul schimburilor culturale, educaţionale şi ştiinţifice (1976). Începând din 1991, anual, Japonia a acordat României un ajutor cultural nerambursabil.

De-a lungul timpului, Guvernul japonez a acordat donaţii unor instituţii culturale, sportive şi de învăţământ din România, printre care: Ateneul Român, Filarmonica "George Enescu", Teatrul Naţional din Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Opera Română din Iaşi, Federaţia Română de Gimnastică, Biblioteca Centrală Universitară, Universitatea Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Filarmonica Târgu Mureş, Filarmonica Braşov, Comitetul Olimpic Român, Teatrul “Radu Stanca” din Sibiu (laureat, de altfel, al Premiului Fundaţiei Japonia 2015 pentru contribuţii la promovarea culturii japoneze)

În baza grantului cultural japonez 2009-2010, convenit printr-un acord încheiat între Guvernul Japoniei şi Guvernul României, Mitsubishi Corporation, câştigătoarea licitaţiei organizate de Japan International Cooperation System (JICS), livrează echipamente tehnice şi audio Arhivei Naţionale de Filme Cinematografice (ANFC).

În perioada 1995-2008, România a beneficiat de asistenţă culturală, educaţională, sanitară etc., în baza Acordului între Guvernele României şi Japoniei pentru trimiterea de voluntari prin Japan Overseas Cooperation Volunteers (J.O.C.V.) încheiat în 1995. În baza acestui Program, voluntarii japonezi au predat limba japoneză în unităţi de învăţământ preuniversitar din România, au susţinut cursuri de limbă şi cultură japoneză în cluburi ale copiilor.

În cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti funcţionează un Centru de Studii Româno-Japoneze.

La Braşov, fiinţează Centrul Cultural Musashino-Braşov. În Japonia, Comitetul Cetăţenesc Musashino – Braşov organizează cursuri de limba română şi alte activităţi culturale.

În 2005, la Tokyo, a fost înfiinţată, Societatea Muzicală Japonia-România. 

În baza Acordului încheiat în 1994 între MECT şi Japan Society for the Promotion of Science (JSPS), au loc anual schimburi de cercetători din diverse ramuri ştiinţifice. În 1998, a avut loc prima rundă de consultări româno-japoneze în domeniul cercetării ştiinţifice.

Semnarea, la 30 noiembrie 2009, a Acordului de colaborare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei între Uniunea Europeană şi Japonia, deschide bune perspective pentru intensificarea cooperării româno-nipone în acest domeniu.

Colaborarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne: începând din luna august 2009, în cadrul Ambasadei de la Tokyo funcţionează Biroul Ataşatului de Interne. MAI a detaşat, în Japonia, un ofiţer care cooperează cu autorităţile nipone pentru combaterea criminalităţii şi migraţiei ilegale.

Pentru o durată de şedere de până la 90 de zile, cetăţenii celor două ţări nu au nevoie de viză.

Numărul cetăţenilor români din Japonia este de aproximativ 2.200.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite