Premierul Cioloş s-a întâlnit cu omologul său din Vietnam. Ce au discutat cei doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, marţi, la Hanoi, cu omologul său vietnamez, Nguyen Xuan Phuc, în cadrul unei vizite pe care o face în Vietnam, cei doi lideri de Guvern discutând despre reluarea relaţiilor de cooperare româno-vietnameze.

„Relaţiile noaste tradiţionale sunt recunoscute. Sunt 66 de ani de când România colaborează cu Republica Socialistă Vietnam şi dorim ca în continuare, în anii următori, să întărim aceste relaţii pe bază de prietenie, pornind de la pragmatism şi de la realism. Vietmanul cunoaşte o dezvoltare economică impresionantă în aceşti ultimi ani şi România doreşte ca Vietnamul să fie un partener privilegiat în această parte a Asiei. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne aflăm aici“, a declarat premierul Dacian Cioloş, potrivit News.ro 

Cei doi prim-miniştri au susţinut o declaraţie comună de presă. Nguyen Xuan Phuc a susţinut că în domeniul investiţiilor, comeruţului şi nu numai, cele două ţări au decis să implementeze rezultatele provenite din recenta reuniune a Comisiei mixte pentru cooperare economică. „Am convenit să favorizăm companiile şi investitorii din cele două ţări să realizeze parteneriate în domenii în care cele două ţări au avantaje complementare precum petrol şi gaze, energie electrică, construcţii navale şi căi ferate, agricultură şi forţă de muncă“, a declarat Nguyen Xuan Phuc.

La rândul său, Dacian Cioloş a punctat faptul că observă evoluţii ale Vietnamului. „Observăm în aceşti ultimi ani evoluţii impresionante ale Vietnamului, o ţară modernă din ce în ce mai deschisă spre lume, cu o creştere economică impresionantă. Nu doar în urma celor 66 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Vietnam, dar şi datorită celor peste 3.200 de vietnamezi care au studiat în România şi care cunosc limba română, mulţi dintre ei ocupă funcţii importante în statul şi în economia din Vietnam, toate acestea creează premisele pentru ca pe viitor să putem relua relaţiile de cooperare între ţările noastre pe un nou plan”, a arătat Cioloş.

În cursul vizitei premierului Cioloş în Vietnam vor fi semnate: Program de cooperare în domeniile educaţiei şi formării între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din România şi Ministerul Educaţiei şi Formării Profesionale din Republica Socialistă Vietnam  pentru perioada 2016 – 2020; Program de Cooperare în domeniul culturii între Ministerul Culturii din România şi Ministerul Culturii, Sportului şi Turismului din Republica Socialistă Vietnam; Memorandum de cooperare între CNTEE TRANSELECTRICA SA şi VietNam Electricity.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite