Politică

articolul anterior articolul urmator

Premierul Cîţu, pe post de ţap ispăşitor. Ştie că de plătit plăteşte cel care semnează, nu cel care dictează (politic)

20
16 Feb 2021 08:02:23
Ştefan Vlaston
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Nu credeam că episodul Dragnea-Dăncilă să revină aşa de repede în viaţa noastră politică. Acum este Orban-Cîţu.  Dragnea a avut trei premieri executanţi ai ordinelor „politice”. Toţi trei au spus „stop”, când Dragnea le-a cerut să-şi sacrifice cariera şi chiar libertatea, executând ordinele sale „politice”. Orban a fugit de la guvern, ştiind ce urmează, iar acum îi dă ordine „politice” lui Cîţu.

Să plătească el oalele sparte de guvernul Orban în 2020.

Cîţu este naiv. Deşi ştie multe

A executat şi în 2020 ce a vrut Orban, şi am ajuns la deficit bugetar de 10% din PIB, datoria publică a urcat de la 34% la 45% din PIB, a împrumutat 150 miliarde de lei, deşi agenţiile de rating au strâmbat din nas şi au dat o perspectivă negativă finanţelor României. Pretextul cu pandemia nu ţine. Alte ţări au un deficit bugetar mult mai mic, şi la noi se recunoaşte că doar jumătate din deficitul de 10% a mers către măsurile luate pentru stoparea pandemiei. Restul s-a dus în anvelopa salarială, din care 25% sunt sporuri şi venituri nesimţite. Să câştige PNL alegerile. De câştigat nu le-a câştigat, în schimba ne-a cocoşat pe noi sub povara imprumuturilor. 

Cîţu a vrut să taie aceste sporuri prin OUG. Liderii coaliţiei l-au fraierit spunându-i că se va opune CRR. Deşi era vorba de o relaţie contractuală între angajat şi angajator, nu de un drept preconstituit, ca la pensii. Iar Cîţu a ascultat decizia „politică”. Deşi ştie că va plăti scump, dacă România intră în incapacitate de plată.

Cam asta i s-a spus şi la Bruxelles. Să nu conteze pe ajutor european pentru cheltuielile curente bugetare. Iată ce declară şi Siegfried Mureşan, coraportor şi moderator al dezbaterilor europene pe tema ajutoarelor pentru Relansare şi Rezilienţă. „criteriile în funcţie de care vor fi analizate programele naţionale pe care statele membre le vor prezenta, sunt: efectele de lungă durată; eficienţa; valoarea europeană adăugată; coerenţa”.

Nu văd cum salariile şi sporurile bugetare s-ar încadra în aceste categorii. Iar banii se alocă de la UE după studierea şi aprobarea planurilor PNRR înaintate de către România.

 Intervine şi preşedintele Iohannis

Nu ştim cu ce rezultate s-a încheiat întâlnirea de aseară cu liderii coaliţiei şi premierul Cîţu. Unele sporuri se taie printr-o OUG, în viitoarea şedinţă de guvern. De acestea nu se va lega CCR! Altele, spor de confidentialitate, de calculator, de antenă şi multe altele vor intra în parlament şi se vor discuta prin Legea salarizării. Adică peste câteva luni, poate chiar un an, sau mai mult. Şi până atunci bugetul plăteşte, plăteşte. Deşi împrumută bani în fiecare săptămână.

 Le dai spor de confidentialitate bugetarilor ca să-şi ţină gura. Să nu spună la colţul străzii ce acte au mai semnat, ce bani au mai cheltuit! Deşi au în fişa postului aşa ceva.

Le dai spor de calculator, deşi şi elevii şi studenţii folosesc computerul în ziua de azi. Lor de ce nu le dai? Spor de antenă, deşi antene sunt peste tot. Şi telefoanele mobile au antene. Ce le-a transmis preşedintele Iohannis? Vom afla în zilele următoare.

   Realitatea este alta

Partidele din coaliţia de guvernare nu vor să-şi afecteze clientela politică, acum în faza de acces în funcţii importante. Ce s-a întâmplat la Apele Române este edificator pentru ce se întâmplă pe toate palierele guvernării. Din păcate, şi USR PLUS intră în jocul PNL. Vrea bani cât mai mulţi pentru ministerele lor, fără să se întrebe de unde să vină aceşti bani. Iar dacă lucrurile se termină prost, prin incapacitatea de plată a României, schimbăm premierul. Punem altul la fel de fraier sau şi mai fraier, care execută ordinele „politice” fără să crâcnească.

Ce ar trebui să evalueze dl Cîţu

Experienţa, încă vie, a premierilor Grindeanu, Tudose, Dăncilă. Toţi trei au refuzat să execute ordinele lui Dragnea, când prin semnătura proprie şi-ar fi riscat cariera şi chiar libertatea. Cât era de aeriană Dăncilă, dar a refuzat să semneze OUG de amnistie şi graţiere de care ar fi beneficiat şi Dragnea. Şi-a dat seama ce riscă. Grindeanu a fost evacuat cu forţa, prin moţiune de cenzură. El a dat înapoi în cazul celebrei OUG 13, care a scos sute de mii de români în stradă. Aceşti premieri erau de la PSD, dar au spus „stop” unui decident politic iresponsabil, Dragnea,  care voia să scoată castanele din foc cu mâna altora. Şi să scape de puşcărie.

În situaţia asta se află şi premierul Cîţu. Dacă după trecerea bugetului pe 2021 prin parlament, agenţiile de rating vor constata că România nu este capabilă să restituie datoriile imense pe care le-a acumulat, ne vor trece la categoria „junk”, de care suntem foarte aproape. Şi vom repeta scenariul din 2010. Cine va fi de vină? Cîţu, că n-a ştiut să gestioneze bine finanţele ţării.

Cîţu are acum o dilemă teribilă. Execută deciziile „politice”, care-l vor costa la un moment dat eliminarea brutală din funcţia de premier, sau îşi încordează muşchii şi spune actualilor „Dragnea” stop. Pe mine nu mă fraieriţi, că mă pricep la finanţe. Dacă nu mă lăsaţi să fac ce ştiu să fac, demisionez şi la revedere.

Asta trebuie să facă premierul Cîţu, dacă nu vrea să devină „ofranda” pe altarul deciziilor „politice”. De fapt, pe altarul intereselor clientelelor politice ale celor trei partide aflate la guvernare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Iulian Arion
16.02.2021, 08:27:47

"Le dai spor de confidentialitate bugetarilor ca să-şi ţină gura. Să nu spună la colţul străzii ce acte au mai semnat, ce bani au mai cheltuit!" Gresita concluzie, domnule profesor! Toate cheltuielile entitatilor publice trebuie sa fie publica. Lista cheltuielilor propuse trebuie publica on line. La fel, lista cheltuielilor efectuate. Sporul de fidelitate nu-si are rostul intro entitate publica. Ca sursa de venit bugetar sunt ignorate complet autoritatile de reglementare. Acestea obtin sume imense din taxe de autorizare, taxe de exercitare a activitatii, taxe peste taxe. Le utilizeaza in salariile de 16-18 000 lunar.

-5 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
16.02.2021, 11:04:28

Iohannis, Orban, Cîțu si celelalte cozi de topor care-si spun in bataie de joc ”liberali” si ”salvatori ai natiunii”, mincinosi si escroci penali care conduc in prezent Romania, continua să se imprumute de la bancile comerciale in numele TUTUROR romanilor si a copiilor acestora ..1000 de euro pe secunda..!!! Din zecile de miliarde de euro imprumutate de Iohannis, Orban si Cîțu in numele tuturor romanilor si-al copiilor acestora, nu se regaseste nici macar un eurocent in cresterea calitatii vietii (mai multa Sanatate, Educatie, Infrastructura, cos alimentar mai bogat, etc). E cat se poate de clar ca guvernarea acestor cozi de topor va si ostracizeaza, va si minte, va si jefuieste si va lasa si datori-vanduti pentru doua-trei generatii de-acum incolo..! Dar si cand i-or cauta romanii pe-acasa le ”multumească”..! Sa vezi atunci cum fug ca sobolanii..! ”Acum, cînd vedem că Pandemia a dispărut din discuțiile publice, deși ea există mai departe în realitate, cînd atmosfera întreținută de presă și mai ales de Autorități nu mai e de Apocalipsă, ci de Înviere, devenim tot mai conștienți c-am fost, în timpul stării de urgență, victimele unei uriașe manipulări. Pericolul real al virusului a fost exagerat prin manipulare primitivă, asemănătoare celei care a creat, în decembrie 1989, isteria criminală cu teroriștii. Unul dintre scopurile acestei isterii create prin manipulare: În numele luptei împotriva Virusului ucigaș, cum era blagoslovit de Cioclii apocaliptici, Covid 19, camarila guvernamentală și camarila prezidențială au obținut contracte fabuloase fără licitație, au jefuit pur și simplu Bugetul prin cheltuieli nesăbuite cu măști, seringi, dezinfectant, tablete. S-au comandat milioane de măști și s-au încasat pe aceste măști milioane de euro, prin prețuri umflate, de care nu se putea întreba nimeni, pentru că imediat presa miluită acuza orice întrebare ca fiind o punere la îndoială a sănătății românilor. Măștile putrezesc în depozite. Banii înfloresc în conturile camarilei. Cioclii apocaliptici au fost principalele unelte ale manipulării criminale. Pe de o parte, prin aparițiile lor rînjinde de Dracula în halat, seară de seară, ei au creat atmosfera de teroare a Pandemiei, pe de alta, acceptînd să le fie invocate de către premier și președinte așa-zisele opinii de specialiști (în realitate nu ei spuneau Autorităților ce să facă, Autoritățile le spuneau ce să zică), acești Ciocli apocaliptici sînt responsabili de marele jaf național în numele luptei împotriva Pandemiei.” (cel mai mare , mai talentat, mai curajos, mai informat si mai documentat jurnalist roman al tuturor timpurilor, Ion Cristoiu)

-6 (10 voturi)
Mandy
16.02.2021, 16:20:42

Ce ascunde manipularea criminala..? Bugetul pe acest an, e cu 10% mai mic decat cel de anul trecut, desi au taiat toate sporurile, indemnizatiile, gratuitatile, subventiile, inghetat salarii si pensii..! Au eliminat tot ce daduse guvernarea PSD, care inregistrase cat de cat crestere economica, sa ne aduca ei "salvatorii", cadou... o scufundare colectiva in groapa Marianelor.. Pe langa eliminarea micilor beneficii pentru romanul de rand, continua taierile de la Educatie, Sanatate, investitii. In nici un caz guvernul PNL&USR nu se atinge de pensiile speciale, de care tin cu dintii sarlatanii care "si-au luat tara inapoi"..! Nu se atinge nici de evaziunea fiscala care, conform Curții de Conturi, ajunge la 27 miliarde de euro, adică vreo jumătate de buget anual. Catu insa latra incontinuu despre iluzorii cresteri peste cresteri. Unde-s cele 80 de miliarde cu care ti-ai umflat bicepsii, herr Klovnis..? De proiecte pentru accesarea acestor fonduri nu sunteti in stare, nici unul dintre cioclii "salvatori"..! V-ati specializat in rostogolirea datoriilor si contractarea de imprumuturi paguboase pentru statul roman, dar nu va veti bucura de jafurile voastre. Istoria a demonstrat ca asasinii, tradatorii si hotii nu sfarsesc bine niciodata.

+1 (3 voturi)
Iulian Arion
16.02.2021, 08:56:22

"Cam asta i s-a spus şi la Bruxelles. Să nu conteze pe ajutor european pentru cheltuielile curente bugetare." Corect! Nici veniturile bugetare nu trebuie alocate investitiilor! Realitatea este ca veniturile bugetare alocate investitiilor sunt in realitate bani cheltuiti absolut inutil in studii de pre fezabilitate si studii de fezabilitate, avansuri acordate unor proiecte incepute si apoi abandonate. Zeci de miliarde stau imobilizate in astfel de perversiuni financiare. Atunci? Una-i una alta-i alta! Un proiect aprobat se finanteaza prin linie de credit bancar. Capitalismul se dezvolta pe credit nu pe acumulare. Acumularea este proprie sistemului centralizat de tip capitalism monopolist de stat, asa cum a fost socialismul multilateral dezvoltat. Este cea mai iresponsabila metoda de risipire a banului public. Ne amintim de partiile de la altitudini de 600 m unde ninge o saptamana pe an, facute in epoca leanei lui cocos - ministrul dezvoltarii. Un proiect odata inceput, trebuie finalizat cat mai repede. Orice zi intarziere inseamna costuri suplimentare.

-10 (12 voturi)
Iulian Arion
16.02.2021, 16:43:21

Includerea investitiilor in bugetul de stat s-a facut strict pentru cheltuieli. Sa luam de pilda pretextul ca se lucreaza la autostrada Pitesti - Ramnicul Valcea de pe coridorul IV pan european. Autostrada se construieste pentru scurtarea timpului de transport in cadrul mobilitatii/transportului de marfuri calatori. Intre pitesti si Ramnicul Valcea se construise o cale ferata dreapta. De o parte 25 m si de cealalta parte 25 m pe langa calea ferata este terenul statului administrat de CFR. Se putea construi un sens de mers al autostrazi pe o parte a caii ferate, iar celalalt sens de mers al autostrazi pe cealalta parte a caii ferate. Calea ferata era terminata in 1989. Lipseau stalpii. Ministrul transporturilor din guvernarea CDR - Basescu Traian a ordonat dezafectarea acesteia. Foarte rau. Toata documentatia geotehnica este valabila. Nu s-a schimbat relieful si regimul apelor subterane de atunci. Credeti ca a fost construit vreun metru de autostrada? Nu! Se fac studii de fezabilitate in jurul acestei linii drepte Pitesti Ramnicul Valcea. Pe banii de pensii, educatie, sanatate, adica de la bugetul de stat.

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările