Politică

articolul anterior articolul urmator

Premierul Cîţu vrea să facă reforme prin OUG-uri. Este constituţională opţiunea sa? Se vrea dictator?

33
23 Jun 2021 08:42:24
Ştefan Vlaston

În ultimele sale declaraţii, premierul Cîţu spune că nu mai are de gând să aştepte după parlament, ci va face reforme prin OUG-uri. Nimeni nu contestă nevoia de reforme. Dar e constituţional să se facă prin OUG-uri? E o întrebare pe care premierul Cîţu nu şi-o pune. Dacă citim în Constituţie, rolul OUG-urilor este cu totul altul, nu acela de a face reforme. Parlamentul nu poate fi ocolit când e vorba de reforme.

E rolul său, stabilit prin Constituţie. Că actuala coaliţie de guvernare se blochează şi nu reuşeşte să meargă prea departe pe calea reformelor, e un adevăr. Dar să revenim la politica unor regimuri anterioare, care guvernau prin OUG-uri, mi se pare total greşit. Pentru că ar urma să dăm unui singur om, premierului, un rol „dictatorial”, de ultim decident în problemele majore ale ţării.

Ce declară premierul Cîţu şi ce spune Constituţia

Sunt mai multe legi care au trecut de Guvern şi în Parlament s-au blocat”. „De-acum încolo va trebui să facem reformă prin ordonanţe (…) altă soluţie nu văd (…) Nu voi aştepta după Parlament să se hotărască”.

Premierul dă şi exemple de legi care s-au blocat în parlament: desfiinţarea SIIJ, legea care permite investiţii străine în companii româneşti, Legea Alocaţiilor şi altele.

Să nu ştie domnul Cîţu că intră în coliziune cu Constituţia prin aceste intenţii?

Iată ce spune art. 116 din Constituţie:

(4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Că altor regimuri anterioare nu le-a păsat de această prevedere, justifică actualul regim de dreapta să procedeze la fel?

Pe de altă parte, Art. 2 din Constituţie prevede:

(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Art. 61

1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

Îmi pare rău că domnul Cîţu poate n-a aflat încă, dar printre organele reprezentative, constituite prin alegeri libere, nu se numără guvernul. Guvernul este numit, controlat şi demis de parlament.

Că, în situaţii excepţionale, poate da OUG-uri care să rezolve probleme ce nu suferă amânare, nu justifică dorinţa premierului să facă reforme prin OUG-uri. Aşa ceva nu se găseşte în litera şi spiritul Constituţiei.

Reformele ţin de suveranitatea poporului român. Nu sunt situaţii excepţionale, ce nu pot fi amânate. Că parlamentul, inclusiv cel în actuala compoziţie, se mişca greu, sau nu are apetit de reforme, este consecinţa votului popular. Asta au votat românii, asta au. Nu poate un singur om, fie el şi premier, să se substituie votului românilor.

Există limitări legale şi constituţionale ale OG-urilor. Cele ordinare pot fi date în baza unei legi de abilitare, pentru OUG-uri date în vacanţa parlamentară trebuie convocat parlamentul în cinci zile pentru a lua act de ele. Apoi, nu se pot da OUG-uri în domenii aflate deja în reglementare prin legi aflate în discuţia parlamentară. Ori toate exemplele date de premier se găsesc în situaţia aceasta.

Concluzie

Premierul să facă bine să participe la şedinţele săptămânale ale coaliţiei, să-şi expună punctele de vedere şi să convingă şefii coaliţiei că are dreptate. Şi să înţeleagă că într-o democraţie reformele nu se fac de către un singur om, fie şi şeful guvernului. Asta se numeşte dictatură.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Domnul Doctor
23.06.2021, 08:59:55

Dictatura prostiei este la fel de mortala precum dictatura pe care o imaginezi dumneata, tovarase Vlaston.

+1 (11 voturi)
Vanatorul/d.c.
23.06.2021, 09:47:36

Din ciclul „Cand comentatorii spun ceea ce jurnalistii obedienti regimului incearca sa ascunda” ”..astia de la PNL sunt doar niste caricaturi putin mai comice decat cele la la USR ...:)) Au toate partile urate ale PSD-ului ... dar in plus sunt complet lipsiti de valente intelectuale si proprietati democratice ...:)) Candidatul PNL la cea mai importanta functie din Stat ... este de departe cel mai incompetent si inadecvat personaj ajuns in acesta pozitie ... macar in ultima suta de ani ... din istoria Romaniei. Pe langa Klaus Werner ... orice alt bugetar care ocupa orice alta functie din aparatul bugetar ... pare deja ... ultra-calificat ...:)) Ministrii 'liberali' si crypto-maxistii de la USR ... din Guvernele Iohannis (deja 3 la numar) ... pot sa intre usor ... in Hall of Fame ... pentru cele mai ridicole si sinistre emanatii guvernamentale din ultimii 30 de ani. Altfel ... masurile si politicile 'liberale' ... la care s-au adaugat mai nou ... junior-partenerii usr-isti ... se incadreaza in tiparul normal de ... fiscalitate excesiva, scaderea nivelului de trai, saracirea claselor mici si mijlocii, promovarea agresiva a intereselor corporatiste de alte nationalitati, promovarea dreptului si culturii vest-europene in detrimentul dreptului si culturii romanesti, un partid anti-liberal si anti-nationalist ... cu scopul clar de a distruge orice forma de industrie, agricultura, turism autohtone, de a transforma Romania ... intr-o piata de desfacere cat mai uniforma, a produselor sub-standard ale marilor economii europene ... care nu prea mai au unde sa desfaca produse de o calitate atat de slaba ... cresterea datoriei de tara, asa incat sa se asigure si indatorarea generatilor viitoare ... fata de Sovietele Vestice ... si nu in ultimul rand ... depopularea progresiva a tarii ... de populatie activa ... aici ... UE a stabilit un target clar ... guvernele 'liberale' si neo-maxiste ... trebuie sa trimita in 6 milioane romani ... ca si forta de munca ieftina si prostuta ... in economiile vestice ... din ce in ce mai constipate... business as usual ... pentru PNL and Friends ...:))” (Catalin Adamescu) ”PNL - un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta” (A.Popescu)

-7 (17 voturi)
Iulian Arion
23.06.2021, 09:11:21

"premierul Cîţu spune că nu mai are de gând să aştepte după parlament," Nu are reflex democratic. Reprezinta o amenintare pentru stabilitatea si coerenta legislativa. Trebuie inlaturat urgent.

-6 (16 voturi)
Iulian Arion
23.06.2021, 09:18:44

Sunt mai multe aspecte: „Sunt mai multe legi care au trecut de Guvern şi în Parlament s-au blocat”. In parlament trebuie ascultate toate opiniile, mai ales ale celor din opozitie. Din pacate clica celor aflati la putere, in aroganta lor, nu permite exprimarea punctelor de vedere si a argumentelor celor din opozitie. Legile nu sunt blocate in Parlament! Nu exista asa ceva! Premierul semneaza ce primeste dimineata la mapa. Nu stie ce va primi in urmatoarea zi. „De-acum încolo va trebui să facem reformă prin ordonanţe (…) Nicidecum! Trebuie sa prezinte un plan de actiuni sub forma urmatoare: Ttitlul actiunii, Scopul actiunii, Costul in lei, Durata in timp, Data de inceput, Responsabil. altă soluţie nu văd (…) Sa plece! Are studii doctorale incepute si nefinalizate. Dupa finalizarea acestora, mai discutam. "Nu voi aştepta după Parlament să se hotărască”. Ba Da! Ordinea de zi in Camera deputatilor o stabileste Orban Ludovic. E un fel de Livache a la Penele!

-7 (13 voturi)
Iulian Arion
23.06.2021, 09:23:41

"Premierul dă şi exemple de legi care s-au blocat în parlament: desfiinţarea SIIJ," Campania de desfiintare a Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie a inceput dupa ce aceasta a deschis dosar de cercetare penala asupra judecatorilor din ICCJ de respingere a dosarului activitatii criminale a presedintelui si guvernului FSN in mineriada 13-15 iunie. ICCJ are ca obiecei desfiintarea sentitelor politicienilor corupti si apararea criminalilor din 1989-1990. Judecatorii ICCJ trebuie revocati de reprezentantii organizatiilor care i-au numit.

-7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările