Premierul Ciucă se află într-o situaţie limită, legată de scandalul Grindeanu. De modul cum va acţiona depind credibilitatea sa şi a guvernului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Nu s-au stins bine ecourile scandalului Florin Roman şi ne izbim de scandalul Grindeanu. Va acţiona premierul Ciucă în mod corect, aşa cum a făcut cu Florin Roman? Nu se ştie încă, deşi cele două situaţii sunt perfect echivalente. Sorin Grindeanu este de la PSD, dar guvernul este al României şi este condus de Nicolae Ciucă. De modul cum va închide şi acest scandal vom aprecia capacitatea premierului Ciucă de a conduce guvernul României.

Scandalul Grindeanu, copie la indigo după scandalul Florin Roman

Şi Florin Roman se lăuda cu cărţi care nu existau. Ca la Radio Erevan, cartea sa era de fapt un articol, apărut nu se ştie unde. Nu mai ţinea minte. Iar lucrarea de dizertaţie de la masterat era plagiată.

Sorin Grindeanu pretinde că a scris o carte, „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”. Carte la care ne-a arătat doar coperţile. Nu se ştie ce se află în între coperţi, cartea nu este de găsit în nicio bibliotecă şi nicio librărie. Mai mult, a avut proasta inspiraţie să ne arate şi numărul ISBN de pe copertă, număr care corespunde în baza de date a Bibliotecii Naţionale unei cărţi despre legionari. Cum nu e de crezut că legionarii s-au ocupat de integrala Lebesgue-Radon, este clar o făcătură ordinară. Iar Sorin Grindeanu susţine în continuare că există cartea pe care pretinde că a scris-o, şi la care ne-a arătat doar coperţile. Conţinutul nu vrea să-l arate.

În cazul Florin Roman, premierul Ciucă a insistat ca acesta să lămurească problema cărţii-articol, iar cum lămurirea nu a venit premierul i-a cerut demisia. Care s-a şi produs în aceeaşi zi.

Va fi premierul la fel de categoric cu Sorin Grindeanu?

În cazul în care nu procedează în aceeaşi manieră categorică, sunt două posibile explicaţii. Prima, premierul poate susţine că Grindeanu e ministrul propus de PSD, deci PSD să-şi facă ordine în ogradă. Profund greşită această ieşire. Sorin Grindeanu este ministru în guvernul României, de care responsabil este premierul Ciucă. Nu este relevant, în acest caz, de la ce partid provine ministrul. De credibilitatea internă şi externă a guvernului României este responsabil premierul Ciucă, nu PSD sau altcineva!

 A doua explicaţie, premierul Ciucă se teme că Sorin Grindeanu şi PSD îi vor cere să-şi publice teza de doctorat, pe care a secretizat-o, inclusiv la Biblioteca Naţională. În plus, să ceară publicarea tezelor de doctorat ale miniştrilor Cîmpeanu şi Bode.

De ce nu-şi publică premierul şi cei doi miniştri tezele de doctorat? Există două posibile explicaţii. Fie sunt plagiate, fie sunt de proastă calitate ştiinţifică.

Guvernul nu poate merge mai departe cu această piatră legată de gâtul premierului. Nu poate reprezenta România sub suspiciunea de fals şi furt intelectual. În plus, cei trei miniştri au încasat şi încasează bani mulţi aduşi de titlul de doctor, pe care trebuie să-i dea înapoi, dacă tezele au fost plagiate.

Problema plagiatului afectează de ani buni lumea academică din România. Multe teze au fost demonstrate ca fiind plagiate, un exemplu notoriu este cel al lui Victor Ponta. Care n-a înapoiat statului banii încasaţi cu un titlu de doctor falsificat.

Sigur, există şi posibilitatea ca premierul Ciucă să se facă că „plouă”. Să lase timpul să estompeze scandalul Grindeanu. Dar atunci toată credibilitatea, onoarea sa militară, se duc pe apa sâmbetei. Trece şi domnia sa în categoria plagiatorilor dovediţi sau încă nedovediţi.

Soluţia corectă a acestei situaţii limită este să-l dea afară din guvern pe Grindeanu, dacă nu prezintă specialiştilor cartea sa la care am văzut doar coperţile, să-şi publice pe platforma ministerului Educaţiei teza sa de doctorat şi să oblige şi alţi miniştri cu titlul de doctor să facă acelaşi lucru.

Se va ridica premierul Ciucă la nivelul onoarei militare a unui general al Armatei Române? Rămâne să vedem.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite