Politică

articolul anterior articolul urmator

Premierul Ciucă s-a întâlnit cu o delegaţie a Senatului SUA. Discuţiile au vizat investiţiile în energie şi securitatea României

0
28 May 2022 13:37:02
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu delegaţia Senatului SUA condusă de senatorul Robert Portman. Şeful Guvernului a discutat cu oficialii americani despre sprijinirea investiţiilor în energia nucleară, facilitarea exporturilor ucrainene de cereale, cât şi despre securitatea României, în contextul războiului de la graniţă.

„Premierul României a prezentat problematica exporturilor ucrainene şi a eforturilor României pentru a susţine securitatea alimentară a statelor expuse, în special a celor din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, dar şi viabilitatea economiei ucrainene. Portul Constanţa, Portul Galaţi, circulaţia pe Dunăre către inima Europei, transportul pe cale ferată şi pe drumuri au fost prezentate ca variante de suport de către premierul Nicolae-Ionel Ciucă”, a transmis Executivul printr-un comunicat.

O parte importantă a discuţiei a vizat invazia Rusiei în Ucraina şi sprijinirea concretă a vecinilor. Senatorul Robert Portman a mulţumit României pentru toate eforturile prezentate şi a subliniat interesul pe care îl are pentru ţara noastră, deoarece în Ohio, statul pe care-l reprezintă, are o importantă comunitate de români, dar şi o comunitate reprezentativă de ucraineni. Din această perspectivă, senatorul american este preocupat să ajute ţara noastră în finanţarea proiectelor energetice nucleare, dar şi în transportul de cereale, irigaţii şi investiţii în industria de profil, informează sursa citată. 

„Robert Portman este un susţinător al prezenţei americane în Flancul Estic al NATO şi al importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea aliată. Senatorul american a remarcat  producţia românească de grâu excelentă de anul acesta, dar şi deciziile ţării noastre în materie de independenţă energetică, foarte apreciată de către partea americană”, a mai transmis Guvernul. 

Premierul Ciucă a subliniat că, pentru victoria Ucrainei, este esenţială unitatea Occidentului. Ambele părţi au convenit faptul că întărirea serioasă a Flancului Estic cu capabilităţi militare moderne, de ultimă generaţie şi prezenţa americană şi aliată substanţială sunt cruciale pentru menţinerea posturii de apărare şi descurajare necesară în faţa avansului şi proiectelor strategice ofensive ale Rusiei în regiune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările