Premierul Dăncilă n-a aflat un lucru simplu: cea mai bună dovadă de prostie este să-i crezi proşti pe ceilalţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avalanşă de promisiuni ale premierului Dăncilă la şedinţa de guvern de la Alba Iulia. Aruncă în stânga şi în dreapta cu banii pe care nu-i are, după modelul „mai dă-le Nicule 100 de lei”! În speranţa că „proştii”, în lăcomia lor, se vor lăsa păcăliţi şi de data aceasta. Proşti, proşti, dar aşteaptă de doi ani să le curgă lapte şi miere în farfurie, şi degeaba. Ingineriile financiare ale lui Darius Vâlcov se dovedesc praf în ochi.

Abia venită la Educaţie, Andronescu face ce ştie. Promisiuni

Te apucă durerea de cap când citesti lista de promisiuni menită să aburească cadrele didactice:

  • Creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparative cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB;
  • Devansarea creşterii salariale prevăzute până în anul 2022, până la data de 1 septembrie 2020;
  • Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice;
  • Acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi cumpărarea terenului necesar construcţiei, pentru personalul didactic din mediul rural;
  • Acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe;
  • Acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediu rural;
  • Cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie;
  • Crearea unui cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/ finaliza proiecte de investiţii;
  • Construirea a cel puţin 1000 de grădiniţe cu program sportiv.

Şefii de sindicat din învăţământ prezintă aceste baliverne ca pe un succes al lor, pentru a-şi încasa în continuare salariile grase din cotizaţiile membrilor de sindicat.

Doar că realitatea este alta.  Tot ieri a fost prezentată execuţia bugetară la 31 octombrie, cu un deficit de 21 miliarde de lei, de la 14 miliarde la 30 septembrie. Un deficit de trei ori mai mare comparativ cu anul trecut.  Pentru că relaxarea  fiscală, simultan cu creşterea masivă a pensiilor şi salariilor bugetare este posibilă doar incapul „zeului” economiei, Darius Vâlcov. In rest, şi elevii de gimnaziu înţeleg că nu se poate. România nu se poate încadra în deficitul de 3% şi atunci să vezi scandal.

  Alte promisiuni ale premierului Dăncilă

  •  Înfiinţarea unor magazine de stat, care să dea faliment după modelul precursoarelor lor, economatele.
  • Salariul minim de 3000 lei în construcţii, deşi statul nu este patron şi nu poate stabili salarii la agenţi economici. Cel mult va trimite firmele private în munca la negru sau gri.
  • Conturi în bănci pentru fiecare copil, sursă de împrumuturi ale statului, pentru că banii nu pot fi retraşi până când copilul împlineşte 18 ani.
  • Finanţarea sectorului de construcţii prin înfiinţarea unui Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea Statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%.

Problema guvernului: câţi mai cred toate aceste baliverne, venite de la un ministru de finanţe, Orlando Teodorovici, care tocmai ce s-a făcut de râs cu propunerea de a controla piaţă muncii europeană.

Ce se pregăteşte?

Mulţi comentatori spun că toate aceste promisiuni deşarte, scoase din burtă, fără bază economică reală, sunt menite să „fezandeze prostimea”, în vederea aşteptatei OUG privind amnistia şi graţierea. Aşa s-a procedat şi în luna premergătoare OUG 13.  Doar că „prostimea” s-a cam prins câte parale fac promisiunile actualului guvern, care se împrumută săptămânal pentru a putea plăti pensii şi salarii bugetare. Numai că şi împrumuturile au o limită. Momentul în care creditorii interni şi externi înţeleg că statul român se îndreaptă spre faliment, şi atunci ridică dobânzile la cer. Ca în 2009-2010. Ca în Grecia. Şi au antene foarte fine, că doar din asta trăiesc. Oricum dobânzile la care se împrumută România sunt cele mai mari din UE.

Concluzie

Nu cred că  multă lume mai crede bazaconiile emise de trio-ul Dragnea, Dăncilă, Vâlcov. Iar o eventuală OUG de amnistie şi graţiere va crea o revoltă şi o instabilitate politică imposibil de gestionat, în contextul în care România va prelua preşedinţia Consiliului UE. Ce s-a îmbolnăvit Dragnea acum, de nu mai scoate capul din casă, dar  ce va face după ce va da OUG de amnistie şi graţiere? Se va refugia în Brazilia. O poate face şi acum, şi terminăm socoteala. Oricum societatea este sătulă până în gât de minciunile guvernanţilor. Şi un sfat pentru doamna premier Dăncilă. Amintiţi-vă mereu cum a sfârşit Ceauşescu după ce „ne-a mai dat 100 de lei”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite