Politică

articolul anterior articolul urmator

Premierul plagiator şi ţara vulnerabilă

7
19 Jan 2022 15:06:09
Deutsche Welle

Teza că în România nimeni nu poate ajunge într-o funcţie importantă dacă nu are un schelet în dulap începe să se confirme.

 

Nicolae Ciucă şi-a dat doctoratul imediat ce s-a întors de pe front în 2003. Actualul general Ciucă şi-a petrecut cei patru ani, care se acordau atunci, uneori cu prelungiri, pentru finalizarea lucrării de doctorat în fruntea batalionului românesc din Afganistan şi mai înainte în Bosnia-Herţegovina, comandant al Scorpionilor Roşii.

Titlul lucrării, Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni multinaţionale, sugerează o arie largă de cercetări istorice, comparative, sociologice. Multe din aceste date puteau fi găsite atunci doar în biblioteci, unde însă curajosul comandant militar nu avea timp să stea. Chiar dacă ar fi citit la timp toată literatura clasică despre război, ar fi fişat-o şi organizat-o, tot ar fi avut nevoie de o perioadă mai lungă pentru a găsi o ipoteză originală, pentru a o demonstra şi pentru a pune totul pe hârtie în mod coerent.

Teza generalului Ciucă are doar 138 de pagini, din care, după cum a descoperit Emilia Şercan de la Press One, 42 sunt plagiate.

Mai mult de un sfert din această pipernicită lucrare e copiată şi probabil că nici restul nu e cine ştie ce. Omul se ocupa de lucruri serioase şi socotea că teza de doctorat e ceva lipsit de importanţă prin comparaţie cu misiunile pe care le-a pregătit şi operaţiunile la care a participat. Nicolae Ciucă e un militar care a văzut moartea în faţa lui şi poate că a şi avut lungi conversaţii cu sine însuşi despre ce e important în viaţă şi ce nu şi a clasat teza de doctorat la rubrica neimportante.

De ce avea nevoie de un doctorat? E o întrebare la care nu au răspuns o serie de politicieni şi demnitari care au ţinut neapărat să-şi pună această floare la butonieră. Pe fondul scandalului de plagiat al fostului premier Victor Ponta, preşedintele de atunci Traian Băsescu a povestit că, înainte să ajungă la Cotroceni, şi lui i-au propus unii, fără să spună cine erau aceştia, să-şi dea doctoratul, asigurându-i şi lucrarea „la cheie”. Fostul şef de stat a vorbit în acel context despre un soi de reţea care oferea doctorate pe bandă rulantă unor persoane care urmau să devină importante. Nu există dovezi în acest sens.

Totuşi, fostului şef al parchetul anti-mafia (DIICOT), Codruţ Olaru, i-a fost retras de curând titlul de doctor, după lungi tergiversări, iar procurorul general adjunct Bogdan Licu a renunţat la titlul de doctor după ce i-a fost demonstrat plagiatul, tot de jurnalista Emilia Şercan. Există o listă lungă de plagiatori aflaţi încă în funcţii în fruntea unor instituţii importante şi multe semne de întrebare asupra unor miniştri din actualul cabinet. Teza că în România nimeni nu poate ajunge într-o funcţie importantă dacă nu are un schelet în dulap începe să se confirme. Până şi actualul preşedinte s-a instalat în fotoliul de la Cotroceni cu mai multe dosare penale.

Universitatea Naţională de Apărare Carol I a anunţat că a început demersurile legale de verificarea tezei de doctorat a premierului, dar astfel de analize durează adesea foarte mult iar cei care vor examina textul generalului Ciucă s-ar putea să aibă grade mai mici decât el şi, deci, să ezite să facă o verificare serioasă.

România Nicolae Ciucă Parliament

Premierul Nicolae Ciucă, în timpul unui discurs în Parlament în noiembrie 2021

Până la verdictul final, Nicolae Ciucă ales de preşedintele Klaus Iohannis să conducă guvernul în vremuri dificile, va rămâne fără suflu şi credibilitatea lui se va eroda foarte repede, chiar dacă marile televiziuni de ştiri, de tipul Antena 3, eludează pentru moment subiectul.

PSD îşi freacă deja palmele, în vreme ce PNL îşi caută garanţii de supravieţuire.  Social-democraţii, care urcă în sondaje, în ciuda nemulţumirilor sociale tot mai acute, vor acapara pârghiile cele mai importante ale puterii pe acest fond în care liberalii sunt din nou în ofsaid.

Generalul Ciucă, văzut iniţial ca un salvator al ţării în lupta cu pandemia şi un strateg în faţa ameninţării flancului rusesc, devine acum o vulnerabilitate, nu doar pentru partidul care l-a propulsat la Palatul Victoria, ci şi pentru ţară. În orice discuţie cu responsabili internaţionali, cuvântul său ar putea fi pus la îndoială şi legitimitatea lui anulată de facto. Generalul şi-ar putea pierde şi gloria, legendată cu atât efort, odată cu titlul de doctor.

Între timp însă, România va fi aruncată din nou în zona neîncrederii iar premierul ţării dispreţuit de elita internaţională.

Sabina Fati - Deutsche Welle

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Cristian saileanu
19.01.2022, 15:45:06

Cine urca in sondaje????? PSD? Nope, AUR

-18 (18 voturi)
Nirolf
19.01.2022, 16:32:14

*** Cheia succesului . Da . Am gasit aceasta cheie . Cel putin pentru urmasii mei . Ideia ca oricine are un schelet in dulap poate ajunge intr-o functie importanta in stat . Diseara ma inchid in dulap pe vesnicie astfel incat urmasii mei vor beneficia de un schelet in dulap .

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
19.01.2022, 16:39:04

Comentariu considerat abuziv.

UN OM DE STANGA
19.01.2022, 22:55:40

S-a ajuns sa fii privit cu suspiciune in Romania daca ai titlul de doctor. Nu mai esti admirat si respectat. Posibil un plagiator. Vinovatii principali sunt conducatorii de doctorate care s-au complacut la matrapazlacuri si au facut rabat de la onoarea lor in ceea ce inseamna sa girezi un doctorand. Odata cu retragerea unui titlu de doctor, este bine si frumos sa ne spuneti si cine a fost conducatorul de doctorat. Poate si cine a facut parte din comisia in care s-a sustinut teza de doctorat. Si ei tb. demascati.

Ioan Gheju
20.01.2022, 00:33:26

Nu cred că mai este nici un secret pentru nimeni că o lucrare de doctorat presupune foarte mult studiu, cercetare, căutare în arhive și în biblioteci, analize aprofundate și sinteze elaborate pentru a aduce prin lucrarea respectivă o plusvaloare domeniului abordat. Când asculți un individ care abia însăilează câteva idei și acelea dezlânate și inabil formulate, este greu să-ți imaginezi că respectivul și-a petrecut prea mult timp prin biblioteci! S-a umplut țara de generali și de doctori că stai și te-ntrebi când te-apropii de o unitate militară, maidanezii care roiesc prin jurul acesteia așteptând să pice ceva de la popotă, oare ce grad or avea? Că bănuiesc că nu i-au lăsat tocmai pe ei, dovediți a fi cele mai fidele ființe, fără un grad pe care, fără ironir, chiar l-ar merita, mult mai abitir decât unii înstelați ! Cu o așa onoare și o așa demnitate a armatei române, oare mai miră pe cineva că am ajuns să fim desconsiderați de toată lumea???

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările