Premierul Ponta, despre raportul MCV:  „Într-un document oficial, ca raportul pe justiţie, nu poţi vorbi ca în presă, pe surse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta susţine că în Guvernul pe care îl conduce nu există miniştrii corupţi FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta susţine că în Guvernul pe care îl conduce nu există miniştrii corupţi FOTO Adevărul

Raportul pe Justiţie întocmit de Comisia Europeană trebuia să fie mai clar, a declarat joi premierul Victor Ponta, respingând observaţia potrivit căreia trei dintre actualii miniştri ar fi cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Şeful Guvernului a negat astfel informaţia publicată de agenţia France Presse că vizaţi în raportul MCV ar fi şi miniştrii Economiei şi Dezvoltării Regionale, Varujan Vosganian şi Liviu Dragnea.

„Cei trei erau doi: Luca şi Matei. Lucrurile stau în felul următor: dincolo de ceea ce se poate scrie în presă - până la urmă France Presse, ca şi dumneavoastră, poate să facă şi comentarii de presă -, într-un document oficial, cum este cel al Comisiei Europene, lucrurile trebuie să fie foarte clare. Nu-i adevărat. Pentru faptă eventual asimilată corupţiei - e vorba aici de abuz în serviciu - a fost trimis în judecată domnul Fenechiu (ministrul Transporturilor - n.r.). Domnul Liviu Dragnea nu este cercetat pentru fapte de corupţie, ci pentru legea referendumului şi legi electorale, iar pe al treilea nu l-am găsit, cum nu l-aţi găsit nici dumneavoastră“, a afirmat Victor Ponta, într-o declaraţie pentru presa română.

El a atras atenţia că în raportul CE nu se poate vorbi ca în presă, „pe surse”, ci trebuie o abordare serioasă.

„Într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poţi vorbi ca în presă, pe surse, că sunt trei, trebuie să vorbeşti serios. Or, lucrul acesta, dacă eram consultaţi cu o zi înainte, l-am fi putut îndrepta. La fel, nu poţi să spui că cu cei patru miniştri care au sesizare de la ANI nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, nu mai sunt în guvern, chiar dacă nu există niciun fel de condamnare împotriva lor. Asta a fost mica mea critică. Cred că măcar atât am voie să critic“, a spus premierul.

Pe de altă parte, Ponta a subliniat că „ţine foarte mult la libertatea presei' şi că nu a înţeles din raportul CE dacă aceasta trebuie limitată. 'Dacă asta e ideea, nu sunt de acord cu ea. Nu poţi să iei într-un raport ceva din presă şi după aceea să critici presa', a concluzionat premierul.

Ponta a atras atenţia, miercuri, că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă "Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare"

„A fost discutat şi cu noi, pentru că sunt câteva erori, acolo, materiale. În primul rând, înţeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniştri care aveau sesizare de la ANI. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern şi îmi pare rău că nu mai sunt: şi Silaghi, şi Hellvig, şi Pop, şi Andronescu. Tocmai că i-am sacrificat pentru că aveau o sesizare de la ANI, de care nu aţi mai auzit şi de care probabil nici nu o să mai auziţi nimic în viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv, iar acum se trece că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, că nu mai e niciunul dintre cei patru şi regret că nu mai e niciunul, dar a fost un semnal politic pe care am vrut să-l dau.“, s-a adresat Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Victor Ponta a participat, joi, la o conferinţă pe tema energiei regenerabile la Viena, la care a fost prezent şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. Premierul a declarat că a avut o scurtă discuţie cu oficialul de la Bruxelles despre întâlnirea pe care o vor avea lunea viitoare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite