Premierul Ponta îşi face lege pentru miluirea primarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ponta şi vicepremierul Chiţoiu au găsit o nouă modalitate de a-i mulţumi pe primari
Premierul Ponta şi vicepremierul Chiţoiu au găsit o nouă modalitate de a-i mulţumi pe primari

Ministerul de Finanţe a invocat un viitor şi incert ger năprasnic pentru a putea debloca, din fondul de rezervă al Guvernului, noi resurse financiare pentru primari, prin ocolirea legislaţiei privind disciplina bugetară

Guvernul a inventat noi taxe pentru a umple găurile din bugetul de stat, dar a găsit rapid un tertip pentru a le trimite primarilor noi şi noi fonduri, ocolind legislaţia privind finanţele publice şi disciplina bugetară.

Ministerul de Finanţe, condus de liberalul Daniel Chiţoiu, a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care, în aparenţă, are rolul de a armoniza decalajul bugetar dintre venituri şi cheltuieli: „OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice“, aşa suna titlul ordonanţei, publicată, în mod ciudat, pe site-ul ministerului, într-o zi de duminică.

„Transfer al maselor de aer arctic“
De fapt, ordonanţa cu pricina dă mână liberă Guvernului de a trimite noi resurse financiare către primari, folosind ca pretext gerul „arctic“ care se va năpusti peste România. „Potrivit prognozei meteorologice va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece. În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013“, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei.

De unde va avea însă Executivul condus de Victor Ponta bani pentru primari? Răspunsul îl găsim în textul ordonanţei: din fondul de rezervă al Guvernului. În plus, pentru a putea trimite rapid bani în teritoriu, Executivul a decis să dea o derogare de la lege. În limbaj popular, Guvernul  a găsit o pârghie legală de a încălca legea. „În anul 2013, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin derogare de la prevederile art. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin hotărâre a Guvernului, pot fi alocate sume de la bugetul de stat către bugetele locale“, arată articolul 14 al OUG.

„Cheltuieli de personal“
Ordonanţa plecată de la Ministerul de Finanţe le permite primarilor, tot prin derogare, să se folosească de resursele din fondul de rezervă al Guvernului pentru a acoperi şi alte cheltuieli. Primul exemplu: combustibilul necesar pentru termocentrale. Astfel, Guvernul, din Fondul de rezervă bugetară, poate acoperi costurile autorităţilor locale „care sunt în imposibilitatea furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie în sezonul rece“.

Totodată, Executivul le permite edililor locali să-şi achite datoriile către companii, cu bani din fondul de rezervă al statului. „Pot fi alocate sume şi pentru finanţarea unor cheltuieli aferente obligaţiilor de plată restante care nu pot fi asigurate din bugetul aprobat“, menţionează articolul 16 din Capitolul II al ordonanţei. Următorul articol regelementează, din acelaşi fond de rezervă, plata pentru salalriile şi primele angajaţilor primăriei. „Prin derogare de la prevederile art. 47 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, ordonatorii principali de credite pot efectua virări de credite bugetare la titlul «Cheltuieli de personal» între capitolele de cheltuieli“, precizează textul ordonanţei. Banii pentru Primării vor fi viraţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, patronat de Liviu Dragnea.

Meteorologii infirmă prognoza Guvernului
Iarna care va veni în mai puţin de trei săptămâni nu va fi cu nimic mai deosebită decât cele anterioare. Cel puţin asta a declarat pentru „Adevărul“  directorul de prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu. „Vreau să vă spun că în ţara noastră gerurile vin în prezenţa unor mase de aer arctic. Ger înseamnă temperaturi sub -10 grade, iar în România minima maximă înregistrată a fost de -38,5 grade. Deci nu este nevoie să fie un ger anormal. Nu ne aşteptăm ca gerul să vină mâine. În ţara noastră aproape că nu a existat o iarnă în care să nu avem ger”, a explicat meteorologul Georgescu.

Mai mult, specialistul a menţionat că fenomenele extreme nu pot fi anunţate decât cu zece zile înainte ca ele să aibă loc. Astfel, meteorologul a explicat că o iarnă normală pentru România este cea când se succed perioade de ger cu perioade de viscol. Mai exact, o iarnă normală înseamnă măcar un episod de viscol în luna decembrie şi cel puţin două în lunile ianuarie şi februarie. „Informăm în mod legal şi la fel de rapid atât autorităţile statului, cât şi populaţia prin diferite modalităţi. Noi nu facem diferenţe, decât dacă există solicitări exprese din partea unui minister. Dacă nu există solicitări speciale, nu trebuie să existe această suspiciune că am anunţa ceva deosebit către Guvern şi altceva, mai îmblânzit, către mass media“, a explicat Georgescu. (a contribuit Mihaela Cojocariu)

Ponta: Nu ştiu, nu cunosc
Premierul Victor Ponta a dat din umeri atunci când a fost întrebat de ordonanţă, dar le-a recomandat jurnaliştilor să caute ordonanţa la Minsiterul de Finanţe, exact acolo unde era postată. „Nu ştiu. Nu cunosc proiectul. La mine ajung numai când sunt finalizate“, a spus Ponta. „De principiu, sigur că îmi doresc ca primarii să primească cât mai mulţi bani, dar nu ştiu când vine gerul. Am întrebat astăzi la Institutul de Meteorologie şi nu vine niciun ger, deocamdată. Nu ştiu ce ordonanţă. Ca de obicei, dumneavoastră aflaţi de la funcţionari nişte lucruri care nu au ajuns la Guvern“, a adăugat premierul.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat ironic iniţiativa propusă chiar de ministrul liberal Daniel Chiţoiu. „Eu sunt conservator, ştiţi, adică dreapta, dreapta. Şi fiind conservator eu ştiu că vine iarna, o să fie frig. Din asta nu a murit nimeni. Chiar nu ştiu, nu am niciun element în plus faţă de premier. Crdeţi că spun poezii de Alecsandri cu Chiţoiu? Dacă primul ministru v-a spus că nu ştie nimic de vreun proiect de ordonanţă, bineînţeles că nu ştiu nici eu, că nu pot şti eu care nu sunt membru al Guvernului mai mult decât ştie primul ministru“, a replicat liderul PNL.

Bani şi de la Dragnea
Vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis primarilor salarii mai mari, sporuri de vechime şi bonusuri pentru proiecte europene, la Consiliul Naţional al PSD de sâmbătă. „Vreau ca salariile primarilor să fie mărite, pentru că de cel puţin zece ani se perpetuează o ipocrizie, că primarul se descurcă el, că fură. Cum e posibil să existe o asemenea explicaţie otrăvită? “, a anunţat  vicepremierul.

Citeşte alte articole pe aceeşai temă:

Consiliul Naţional al PSD, antrenament pentru anul electoral 2014: „Trebuie să câştigăm tot!“

Dragnea se pregăteşte de alegeri: umflă lefurile primarilor

Dragnea şi Oprişan îi cer lui Ponta să le pună România la picioare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite