Premierul Ponta şi vicepremierul Chiţoiu se contrazic pe banii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul şi
vicepremierul nu au vorbit pe aceeaşi limbă despre rectificarea bugetară Foto: mediafax
Premierul şi vicepremierul nu au vorbit pe aceeaşi limbă despre rectificarea bugetară Foto: mediafax

Premierul Victor Ponta a anunţat că nu s-a redus partea de cofinanţare pentru proiectele europene, după rectificarea bugetară. În schimb, vicepremierul Daniel Chiţoiu afirma contrariul.

 A doua rectificare bugetară aprobată de Guvern în acest an a fost negativă. Încercând să justifice tăierile financiare, premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, au oferit explicaţii care se bat cap în cap.

„La toate ministerele cu rectificare negativă s-au redus sumele pentru cofinanţarea proiectelor europene“, a afirmat Daniel Chiţoiu, înaintea şedinţei de Guvern de miercuri. Însă, în timpul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta a anunţat răspicat că nu s-a atins de bugetul pentru proiectele finanţate în parteneriat, atât din bani europeni, cât şi din bani de la bugetul naţional.

„Toată lumea mă întreabă unde am alocat bani pentru investiţii. Cele mai bune investiţii sunt cele din fonduri europene, cele mai bune, cele mai sigure, cel mai bine gândite. Şi faptul că am dat şi punem în continuare toţi banii necesari pentru cofinanţări – şi am adus în ţară peste două miliarde de euro, bani nerambursabili – este cel mai important lucru pe care trebuia să-l facă un guvern al României până la urmă. În
rest, prin rectificare asigurăm toţi banii de salarii, cheltuielile de salarii şi de funcţionare ale tuturor instituţiilor ţării“, a spus Ponta.

CE SPUN CIFRELE
În urma celei de-a doua rectificări bugetare, Guvernul se aşteaptă să încaseze din sume de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări mai mult cu 287,6 milioane de lei faţă de valoarea stabilită în urma primei rectificări pe 2013.

În schimb, la capitolul cheltuieli, în contul proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (atât sume de la UE, cât şi cofinanţări de la bugetul de stat), Guvernul a stabilit în urma celei de-a doua rectificări sume mai mici cu 287,4 milioane de lei faţă de nivelul stabilit la rectificarea din 30 iulie. 

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, principalul supraveghetor al comportamentului bugetar al Guvernului, susţine că are în continuare rezerve serioase cu privire la posibilitatea de a realiza ţinta de final de an pentru veniturile din fondurile post-aderare.

„Asta în condiţiile în care, cu trei luni înainte de finele anului, nivelul intrărilor (5,03 miliarde de lei) reprezintă mai puţin de jumătate din suma estimată pentru întregul an, iar estimările guvernamentale cu privire la performanţa de absorbţie au fost sistematic mai mari decât realizările“, arată Ionuţ Dumitru, într-o opinie cu privire la proiectul rectificării bugetare.

CINE A PIERDUT ŞI CINE A CÂŞTIGAT
Veniturile bugetare au fost reduse cu 2,9 miliarde de lei, iar cheltuielile au fost diminuate cu 1,6 miliarde de lei. Cele mai mari sume au fost tăiate de la Ministerul Finanţelor (526,6 de milioane), de la Ministerul Muncii (520,4 milioane), de la Ministerul Dezvoltării (315,1 milioane), Ministerul Mediului (178 de milioane), Ministerul Transporturilor (134,3 milioane) şi de la Ministerul Economiei (62 de milioane). „Nu am tăiat decât acolo unde erau sume nefolosite, sume economisite şi mulţumesc Ministerului Muncii, care realmente a făcut nişte economii aplicând mai corect şi verificând mai bine legea“, a mai spus Ponta în şedinţa Cabinetului.

Nu pentru toată lumea rectificarea a fost negativă. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a primit sume suplimentare de 179 milioane de lei (iniţial era prevăzută o suplimentare de 104 milioane lei) pentru cheltuieli cu salarii şi echipamente, Ministerul Justiţiei - un plus de 99,2 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe - 13 milioane de lei, iar Camera Deputaţilor - plus 12 milioane lei.

Pentru Ministerul Transporturilor a fost alocată suma de 190 de milioane de lei din venituri provenite din vânzarea certificatelor CO2, pentru finanţarea magistralelor 4, 5 şi 6 de metrou, iar Ministerul Mediului a primit 35 de milioane de lei pentru împăduriri. ;

Banii europeni,  mai bine absorbiţi

România a reuşit să atragă fonduri europene în valoare de peste 4,9 miliarde de euro, în acest an, reuşind astfel să depăşească rata de atragere de 25%, a anunţat, miercuri seara, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. România a atras în perioada 1 ianuarie - 28 octombrie fonduri în valoare de circa 700 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional, aceasta fiind cea mai mare sumă solicitată în cadrul unui program. Alte fonduri solicitate spre rambursare au fost realizate şi prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (484 milioane de euro), precum şi prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (456 milioane de euro).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite