Premierul strânge cureaua, miniştrii deschid robinetul cu sporuri bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul vrea o reevaluare a sporurilor date bugetarilor. În acelaşi timp, MIPE, condus de Cristian Ghinea, vrea sporuri pentru angajaţii care vor gestiona PNRR. FOTO Colaj Adevărul
Premierul vrea o reevaluare a sporurilor date bugetarilor. În acelaşi timp, MIPE, condus de Cristian Ghinea, vrea sporuri pentru angajaţii care vor gestiona PNRR. FOTO Colaj Adevărul

Bugetul pe 2021 dă bătăi de cap coaliţiei de guvernare, care nu reuşeşte să se încadreze într-un deficit de 7%. Mai mult, unii miniştri din Guvernul Cîţu ignoră apelurile la prudenţă ale premierului şi acordă noi sporuri pentru bugetari.

Aducerea proiectului de buget pe 2021 în Parlament, la începutul lui februarie, e pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care liderii din coaliţia de guvernare şi ministrul Finanţelor nu au ajuns la un consens în ceea ce priveşte capitolele bugetare unde ar putea să taie bani, pentru ca deficitul să nu fie mai mare de 7%, susţin surse politice pentru „Adevărul”. De asemenea, premierul Florin Cîţu a evitat să vorbească despre noi creşteri de pensii şi salarii în 2021. Mai mult, şeful Guvernului a transmis că vrea să umble la sporurile bugetarilor.

În timp ce Florin Cîţu a cerut prudenţă în ceea ce priveşte acordarea de sporuri şi cheltuielile, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), condus de Cristian Ghinea (USR-PLUS), a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care e modificată Legea privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare.

Concret, ministrul cere înfiinţarea unei noi structuri în instituţie, formată din 30 de persoane, care să se ocupe de proiectele care ţin de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cele 30 de persoane din cadrul direcţiei nou-înfiinţate vor primi un spor de aproximativ 5.300 de lei lunar, acesta fiind adăugat la salariul lor de bază, potrivit ordonanţei de urgenţă pregătită de Guvern. Structura personalului acestei direcţii e următoarea: 27 de consilieri, doi şefi de serviciu şi un director general. De asemenea, zece persoane din Secretariatul General al Guvernului, adică salariaţii Direcţiei Coordonare Politici şi Priorităţi, ar urma să primească un spor de 3.800 de lei.

În actul normativ propus de MIPE este comunicat faptul că în cazul în care nu sunt daţi aceşti bani, angajaţii de la această direcţie ar pleca în altă parte. „Neadoptarea prezentului act normativ ar conduce, pe termen scurt şi mediu, la o fluctuaţie semnificativă a resursei umane specializată care este desemnată să pregătească şi să gestioneze Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale şi Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, prin migrarea personalului în cadrul autorităţilor de management care gestionează asistenţa financiară acordată României şi care beneficiază de acest stimulent financiar, cu impact semnificativ asupra absorbţiei fondurilor nerambursabile alocate României prin aceste fonduri”, prevede ordonanţa de urgenţă.

Noi sporuri şi la poliţişti

La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, pentru G4Media.ro, că circa 76.000 de angajaţi ai Poliţiei Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază şi este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% şi 7,5%. „Am ajuns la o soluţie cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislaţie, dar nu fusese acordat până acum, şi noi am reuşit să îl acordăm”, a spus Bode.

Nu în ultimul rând, presiuni vin şi din teritoriu, acolo unde primarii şi şefii de Consilii Judeţene au transmis că nu acceptă în niciun caz vreo diminuare a procentului de bani care le revin din impozitul pe venit. Mai mult, surse din conducerea PNL au precizat că prefecţii nu ar vrea să renunţe la acordarea sporului de risc privind COVID-19, prin care o parte din angajaţi primesc încă 30%.

Orban caută soluţii de bani pentru buget

Preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a recunoscut, la rândul său, faptul că sunt probleme în ceea ce priveşte construcţia bugetului, nefiind găsiţi suficienţi bani pentru toate solicitările venite pe linia ministerelor sau a instituţiilor publice din teritoriu, dar şi că fiecare partid vrea prioritizarea anumitor proiecte „Ne propunem îmbunătăţirea colectării. Printre obiectivele pe care le avem este şi digitalizarea ANAF, a Ministerului de Finanţe, digitalizarea facturilor care va duce la o încasare mai bună a TVA, o combatere a evaziunii fiscale. Un proiect de buget al unui Guvern de coaliţie e un proiect care necesită negocieri mult mai complexe”, a declarat Orban.

În ceea ce priveşte procentul cu care vor creşte pensiile în 2021, preşedintele PNL a evitat „să se hazardeze” în a da un procent, din moment ce guvernarea liberală a văzut pe propria piele că se poate confrunta cu situaţii neaşteptate, cum e cazul pandemiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite