Ponta, din biroul de la Guvern: Lista PSD pentru prezidenţiale s-a redus. Am rămas eu şi Oprescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta s-a declarat dispus, luni seara, să candideze la alegerile prezidenţiale şi a subliniat că tandemul Klaus Iohannis-Vasile Blaga "nu este de nebătut". El a arătat, de asemenea, că Sorin Oprescu este o altă variantă luată în calcul în cursa pentru Cotroceni, însă a admis că nu ştie dacă acesta din urmă doreşte să candideze.

Principalele declaraţii ale premierului, la România TV:

Despre alegerile prezidenţiale:

 La Cotroceni se predă pe cale paşnică, e un loc mai comod. Aici, în faţă, aici sunt toate manifestaţiile. Avem pregătită şi varianta B, dar nu va fi cazul. Între timp, totuşi, cred că se obişnuieşte titularul Palatului Cotroceni, cum m-am obişnuit şi eu că va veni cineva în locul meu. De obicei, premierii stau în biroul de la etajul unu, care a fost al mareşalului Antonescu. Ceilalţi prim-miniştri, din câte ştiu, au stat tot la etajul unu. Acum e biroul vicepremierului Oprea. Nu ştiu unde a stat domnul Văcăroiu, ca să fiu sincer. 

Despre relaţiile internaţionale: 

Cel mai important nu este momentul oficial, este acel tete-a-tete. Nu doar la Bucureşti. Întotdeauna înainte de întâlnirea oficială există o întâlnire informală. 

Despre relaţia cu Traian Băsescu:

Ne-am întâlnit, vineri, cred, la şedinţa Curţii de Conturi. Sunt convins că preşedintele ţării, nefăcând parte din Guvern, stă într-o companie onorantă: Patriarhul, preşedintele CCR, şefi de instituţii religioase, laice. Povestea asta cu preşedintele care stă în jilţ mi se pare ridicolă. Stătea Ştefan cel Mare pe jilţ şi Gigi Becali, săracul, la el la palat.

Ca să fiu foarte sincer, indiferent ce sentimente am faţă de Traian Băsescu, a intrat în sală, ne-am ridicat toţi. Cred că l-am şi întrebat pe Liviu Dragnea dacă el crede că ne salută sau nu. 

Cine seamănă vânt, culege furtună. Iliescu a încheiat al doilea mandat într-un mod prezidenţiabil. Vorbeam azi cu Sorin Oprescu şi spuneam că, dacă ar sta cineva să calculeze cât a pierdut România din mandatul de ministru al Transporturilor, de primar general, că ştiţi că domnul Oprescu mai are de plătit lui Constanda pentru Parcul Bordei, nu mai vorbesc.

Din punct de vedere politic, Băsescu nu mai prezintă interes pentru partenerii noştri internaţionali. Cum a zis Joe Biden? You will be missed! 

Dacă s-a bazat pe Blejnar, a greşit. N-a mizat pe cartea care trebuie.

 Sunt doi ani de când, printr-un complex de factori favorabili, am reuşit să mă întâlnesc personal, nu să fac o poză, ci să discut un pic cu, practic, toţi liderii ţărilor importante din lume. Eu nu cred că România e buricul lumii, dar cred că dacă nu vorbeşti, dacă nu foloseşti fiecare ocazie, dacă nu spui ceva ce l-ar interesa şi pe celălalt, dintre toţi prim-miniştrii cu care m-am văzut poate cu doi sau trei am vorbit despre domnul Băsescu.

E o chestiune care te ajută să-ţi promovezi nu propria persoană. Poţi să promovezi interesele naţionale. Din punctul acesta de vedere, suntem într-un context favorabil, pentru că e criza din Ucraina.  

Despre candidaţii la prezidenţiale:

Nu avem nicio grabă. La Guvern în fiecare zi se întâmplă ceva. Ceilalţi, neavând această activitate, trebuie să găsească o chestie politică cu care să fie daţi la televizor.

Eu am fost, de fiecare dată, foarte calculat. Nu vreau să o ţin la nesfârşit, însă lucrurile s-au mai clarificat de la sine. Pentru mine va rămâne totdeauna o enigmă Crin Antonescu ca persoană şi deciziile pe care le-a luat. E un om pe care îl cunosc şi care ştie foarte bine că nu aş fi candidat niciodată contra lui la prezidenţiale. Eu vorbesc de mine.

Vreau să vă reamintesc un lucru pe care colegii mei din PSD îl ştiu. Am spus că nu voi candida niciodată pentru funcţia de preşedinte al PSD împotriva lui Adrian Năstase.

Perseverenţa cu care câţiva oameni spuneau că Antonescu trebuie să fie candidatul dreptei a dat roade. S-a rupt USL, Crin nu mai e candidat şi toată scena politică s-a reconfigurat. Poate o să stăm odată, cum am stat de sute de ori de vorbă doar noi, şi o să-mi explice ce s-a întâmplat. 

Până în februarie, nu ne-am pregătit să avem un candidat. După aceea am fost atenţi la ce am spus şi am spus că e o listă scurtă. Mugur Isărescu – acum sunt convins că nu vrea să candideze la Preşedinţie. Avem o relaţie civilizată, ne vedem,discutăm, am discutat recent despre faptul că doreşte un post de guvernator.

Am spus să refacem USL şi nu am exclus niciodată ideea de a face un tandem cu Tăriceanu, un om cu care am o relaţie foarte bună şi care are un profil absolut în regulă.

Eu cred şi, probabil că domnul Tăriceanu va candida la prezidenţiale, ştie clar că PSD va avea propriul candidat. În acest moment nu se poate pune problema ca el să fie candidatul PSD.

Pot candida eu. Îmi convine foarte tare să văd în fiecare zi analiştii de dreapta: cum,domnule, Ponta e terminat, îi e frică, nu vrea! Aşa e. Domnul Iohannis e deja preşedinte, Ungureanu e deja preşedinte, numai eu nu am nicio şansă. Prefer să fiu cel care nu are nicio şansă să candideze. Am văzut câtă credinţă era că în 2012 nu o să cîştigăm alegerile, nu o să fiu premier, că la europarlamentare nu o să câştigăm. 

Lista s-a cam redus. A rămas Oprescu, dar nu ştiu dacă îşi doreşte să candideze, şi eu. 

Despre tandemul Klaus Iohannis-Vasile Blaga:

 Eu cred că acest tandem Blaga-Iohannis este un tandem între doi oameni politici vechi. Sunt amândoi mai vechi decât mine în politică. E un tandem puternic, dar nu cred că e un tandem de nebătut. O să vedem cum rămâne în toamnă.

Domnul Blaga chiar e om de stânga, a fost în Internaţionala Socialistă.

Nu ne-a convenit că s-au rupt toate alianţele.  Nu mai avem majoritate. Ne-am uitat cu cine putem face majoritate. Cu PP-DD. Nu mai e altcineva.

Ce te nemulţumeşte la Brăila, la Suceava sau la Cluj? S-a întâmplat ceva? Nu, domnule, ne iubim cu PDL! Acum, PNL de la Suceava s-a aliat cu Flutur. Ne-am dus la Dâmboviţa şi am zis că îl dăm jos pe Florin Popescu. Acum PNL s-a aliat cu PDL. Asta este explicaţia şi cred că o înţelege oricine. În Parlament nu avem nevoie de PP-DD pentru majoritate, dar îi vrem, pentru că mesajul e clar pentru toată lumea: ce se întâmplă la prezidenţiale nu va influenţa în niciun fel guvernarea. UDMR, UNPR nu pleacă şi nu îi rupe nimeni de la guvernare. 

 

 

 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite