Ponta: Singura dată când era să se rupă USL a fost din cauza lui Roşca-Stănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta a discutat joi seară, la România TV, pe marginea bugetului adoptat pentru anul 2014, despre relaţiile din USL, ultimele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, pactul de coabitare şi despre schimbarea lui Dumitru dragomir din fucţia de preşedinte al LPF.

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

Despre bugetul 2014


Sigur că da. Ar fi o mulţime de lucruri pe care aş vrea să le fac, să fie mai mulţi bani la buget. Nu s-a găsit în istorie un buget care să satisfacă tot. Ne vin din spate nişte datorii, avem de plătit 3 mld. despăgubiri, 2 mld. pentru cei care şi-au pierdut salariile. Trebuie să plătim şi lucrurile din trecut.

Pensionarii primesc 3,66 %, nu li se ia, ci li se dă. 2012 şi 2013 este prima dată când se respectă legea. În 2035, conform normelor europene, şi femeile se bor pensiona la 65 de ani. Nu există nicio excepţie de la această vârstă, este o obligaţie pentru toate statele europene. Este mult să iasă la vârsta aceasta. femeile nu mai sunt doar casnice, ci femeile se apropie de bărbaţi ca activitate.

Se indexează pensiile, energia a crescut, pâinea rămâne cu TVA de 9%. Domnul Băsescu şi Boc au plătit electoral pentru tăierea salariilor şi pensiilor. A, spus că în mandatul nostru nu se vor tăia pensiile şi salariile. Criza nu a trecut nici în Europa, nici în România.

În SUA se redeschid fabricile de îngrăşăminte chimice, cele care s-au cam închis în Europa. Noi suntem pe primul loc în Europa la creştere. Cel mai important este că de 11 luni aud de la propaganda din jurul domnului Băsescu că România este într-un dezastru economic. Am pus mai mulţi bani la sănătate. Nu sunt de ajuns. Am pus mai mulţi bani la Educaţie, evident că nu sun suficienţi.

Despre proteste

A fost dorinţă politică să iasă în stradă să protesteze. Eu înţeleg bătălia politică, dar întreb, voi ce aţi face cu banii ăştia, cei care îndeamnă să se iasă în stradă. Nu au nicio idee bună pentru că am văzut ce au făcut ei. La medici, este un vicepreşedinte de sindicat care vrea să fie preşedinte. Eu sunt convins că majoritatea covârşitoare a medicilor nu va lăsa bolnavii fără îngrijire. La medicii rezidenţi avem acea bursă neimpozitabilă de 50 de euro care măreşte veniturile.

Nu există niciun leu pus de-o parte decât pentru ce s-a prezentat astăzi. Dacă ai 16% cotă unică, iar Germania are o medie a taxelor de 45%, nu poţi să ai spitale ca-n Germania. Este o opţiune politică, a fost un angajament al alianţei pentru care PNL a luptat. Suntem într-o alianţă şi fiecare a făcut compromisuri.

Văd că se continuă acest protest de combatere a gazelor de şist. SUA s-a relansat economic prin energie ieftină. Este vorba de diverse proiecte care trebuie să le facem. La Pungeşti au fost 200 de oameni, noi suntem 20 milioane. Uneori oamenii politici slabi de înger se pierd, se răzgândesc când văd oemni în stradă.

Despre candidatul la Preşedinţie

Vom avea o creştere economică pe care o vom împărţi anul viitor. Eu nu am an electoral, mă interesează rezultatul PSD la europarlamentare. Eu vreau să rămân prim-ministru până în 2016. Ce spune domnul preşedinte eu iau în râs. Constat o stare de disperare care mă binedispune. Am văzut că a respins şi CCR sesizarea. Intrăm în ultimul an şi de aceea domnul preşedinte este supărat.

Partidul suntem noi. Partidul a ales funcţia de prim-ministru pentru PSD în USL. PSD este în mor sigur cel mai puternic partid din ultimii ani. Eu am fost prezent şi la eşecul din 2004, faptul că am deraiat şi am mers pe calea dezastrului, cu Traian Băsescu.

Cel mai important pentru mine este să arăt că acest guvern îşi face treaba. Este prima dată când ajungem la PIB la 2008. Ne-am pierdut cinci ani. 2014 va fi cel mai mare PIB de după revoluţie. Limbajul preşedintelui este din ce în ce mai suburban. Văd că nici la CCR nu mai câştigă.

Despre afirmaţiile preşedintelui Băsescu

Nu merită să-i răspund. Nu mă interesează familia domnului Băsescu. Consider că este o mizerie să te iei de familia unui rival politic aşa cum a făcut dumnealui cu bona. Eu vreau să vedem cum îşi foloseşte influenţa Traian Băsescu pentru a obţine anumite beneficii. Este de datoria Parlamentului de a elucida cum preşedintele foloseşte influenţa pentru interese personale. Este un gen de sfidare tipică a preşedintelui.

Nervozitatea domnului preşedinte demonstrează că este ceva neclar acolo. De ce numai pe preşedintele de la CEC sună. Când e vorba de preşedintele Băsescu, numai unde are interese se bagă.

Despre mesajul lui Băsescu de pe Facebook

Probabil s-a depus sesizarea la guvern. Eu am aflat despre cazul terenurilor de când a devenit preşedintele fermier, de când a apărut în presă, de acum două săptămâni. Nu îi înţeleg furia. Să se ocupe de treburile ţării, nu de problemele personale. Ceilalţi candidaţi, Crin Antonescu, Elena Udrea, trebuie să spună că nu face ca Traian Băsescu.

Cum facem că dă telefon, nu-l schimba pe domnul de la CEC pentru că am de luat un credit de acolo? Nu interesează pe nimeni ce face fiica. Eu nu fac parte din comisie. Nu ştiu ce va face comisia. Dacă nu era nimic, nu-l vedeaţi pe preşedinte pe la televizor, aşa speriat. Cred că românii ştiu când Băsescu minte. Avea faţa tipică de mincinos. Nu cu preşedintele, cu instituţia prezidenţială am un acord de coabitare.

Despre pactul de coabitare

Nici vorbă. Cum era ca în decembrie 2012 să ne apucăm de suspendări. Nu puteam să sjungem la o criză.  A fost foarte bun acel acord pentru că am intrat într-o normalitate instituţională. Să nu înceapă să se bazeze că îl laudă domnul Băsescu.

Singura dată când era să se rupă USL a fost din cauza lui Roşca-Stănescu. Cum a ajuns Traian Băsescu să se gândească că sunt prieten cu Roşca-Stănescu. Crin l-a apărat pe Roşca-Stănescu atunci. Bine a făcut (n.r. că l-a dat afară) că domnul Roşca-Stănescu nu este un om de echipă. Dacă aş fi preşedinte, niciodată nu l-aş pune premier pe Băsescu. Exclud posibilitatea că va fi sprijinit de PSD sau de mine Băsescu pentru funcţia prim-ministru. Băsescu nu va fi nimeni de anul viitor. Poate un inculpat. A avut imunitate până acum.

L-a văzut de zeci de ori pe Papici. Minte. Denotă anumite scăpări de memorie şi raţiune. Cum i-a chemat şi pe alţi procurori, l-a chemat şi pe Papici. De la foşti colegi ai mei prcurori (n.r. că Băsescu a sunat pe procurori). La toate proiectele importante, USL a funcţionat solidar. Am găsit o soluţie de compromis şi la Roşia Montană.

Despre relaţiile în USL

Este candidat la Preşedinţie (n.r. Crin Antonescu). Este o strategie greşită după părerea mea. Eu vreau ca PNL să rămână la guvernare. Nu a fost chiar în opoziţie. Apreciez solidaritatea colegilor mei liberali. Sper să nu repetăm greşelile trecutului. Eu nu-mi doresc şi nu văd ruperea. Nu mi-e teamă de ruperea USL. Orice prim-ministru şi-ar dori această majoritate.

Despre decizia CCR

A respins-o pentru a doua oară. Este un abuz fără margini a preşedintelui Băsescu. S-a pronunţat Curtea, apoi preşedintele a contestat. Nu s-a întâmplat ca preşedintele să conteste o speţă pe care Curtea s-a mai pronunţat o dată.  Mai este un an până la alegerile prezidenţiale. Decizia Curţii se aplică fix peste un an.

Despre schimbarea de la LPF

Fotbalul nu ascultă de calcule. Nici la ligă nu a ascultat. Era timpul unei schimbări, nu vreau să fie supărat pe mine (n.r. dumitru Dragomir). Nu m-am implicat.


Pe aceeaşi temă:

Guvernul a adoptat legea descentralizării. Proiectul va fi prezentat marţi în Parlament

Guvernul a adoptat joi proiectul de lege privind descentralizarea.  Angajarea răspunderii urmează să aibă loc pe 19 noiembrie, cu acordul Parlamentului.

Economia românească dă primele semne clare de revenire: PIB a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea din acest an şi cu 2,7% în primele nouă luni

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,6% comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an şi cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de tip semnal anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să desfiinţeze unele proiecte publice şi să oprească finanţarea altora

Guvernul va redacta în decembrie o listă a investiţiilor centrale şi locale pentru care alocările bugetare vor fi suspendate, apreciindu-se că sunt ineficiente din cauza costurilor şi a termenelor de execuţie depăşite, iar după un proces de reevaluare o parte dintre proiecte vor fi anulate definitiv.

Guvernul va creşte salariile în vara anului viitor doar dacă va avea încasări la buget pe măsura aşteptărilor

Cheltuielile cu salariile din sectorul public ar urma să crească cu 1 miliard lei începând de anul viitor, dar jumătate din această sumă va fi distribuită în al doilea semestru şi depinde de evoluţia veniturilor la buget în raport cu aşteptările, potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite