Politică

articolul anterior articolul urmator

Premierului

11
3 Apr 2021 16:59:38
Antonia Pup

Dacă secolul XVIII în Ţara Românească eram, după cum ne spune istorica şi scriitoarea Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, ,,în şalvari şi cu işlic”, în secolul XXI, în Bucureşti, guvernanţii sunt ,,în trening şi cu lopata de plantat puietul de brad”. Asta în plină criză sanitară şi socială, când nevoia de autoritate şi leadership este acutizată, arată ca la balamuc.

Iohannis nu mai are nici o miză de la această coaliţie vizibil disfuncţională, decât poate cea a unei noi legi a educaţiei naţionale (expresia sindromului ,,vreau să fiu ca Băsescu”), pe care, în fapt, nu şi-o doreşte nimeni, dar pentru premierul Florin Cîţu, această guvernare poate fi ori biletul câştigător şi favorabil marilor reforme din sistemele publice, ori un lin tobogan către irelevanţă politică N ani de acum încolo pentru el şi pentru toţi politicienii de modă nouă care s-au aliniat în spatele lui. De care parte a istoriei vreţi să fiţi? Livraţi - cum am mai spus, Parlamentul nu e un safe space pentru laşi, Guvernul nu e centru de mindfulness pentru plângăcioşii care suferă de reconversie profesională. 

Probabil cei care s-au aliniat în spatele lui Florin Cîţu aşteaptă undă verde de la preşedinte, sau cel puţin aşa relatează importante publicaţii media. Florin Cîţu, nu aştepta să te salveze Iohannis, salvează-te singur! 

Înţelegem că ispita de a concura la capitolul imagine cu cei din USRPLUS cântăreşte mult în ochii premierului, înţelegem şi că este probabil printre singurii liberali care au vocaţia de a muşca din electoratul USRPLUS ca dintr-un tort, dacă îşi adaptează mesajul ,,noului val”. Totuşi, faptul că premierul Florin Cîţu nu a avut nici o reacţie la ceea ce am aflat cu toţii săptămâna trecută (60% dintre tineri nu au luat notă de trecere la simularea examenului de Bacalaureat), nu a convocat nici o celulă de criză, în timp ce sistemul de învăţământ este în colaps, o minge de ping-pong purtată între Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii, este incalificabil. Convocarea unei celule de criză pentru a salva această generaţie (din care probabil doar jumătate vor lua bacul la vară), care va susţine examenul maturităţii în câteva săptămâni, ar fi trebuit să constituie prioritate naţională. Când 3 din 5 elevi nu iau notă de trecere la simularea de bac, nu ar cam trebui să îţi crape obrazul ca premier să nu faci nimic, să ieşi la pozat de la plantat de puieţi de brad? Întreb şi eu, nu dau cu parul. 


Colac peste pupăză, în aceeaşi săptămână, consiliera de stat Mara Mareş anunţă că Guvernul va sprijini tinerii români să studieze în străinătate pe cheltuiala statului, sub formă de împrumut. Tare, trimitem elevii la studii în străinătate, doar că fără bacul luat! - una dintre multele greşeli de comunicare care denotă iresponsabilitate publică. La capitolul tineret, premierul este cam descoperit, învelit doar de o geacă şi un hanorac (un outfit care aduce voturi, ce-i drept), dar care la o primă ploaie de vară nu vor fi suficiente, darămite când va lovi uraganul de Ludovic Orban. Florin Cîţu trebuie să aibă curajul şi tenacitatea de a adresa marile probleme cu care se confruntă România într-un mod inteligent. De pildă, cum aduci acei tineri merituoşi înapoi în România? Dar pe profesorii lor? Nu, ei nu se vor întoarce în ţară pentru tot felul de pomeni guvernamentale, ci pentru un sens, pentru a fi ascultaţi - tot ce mai poate face guvernul acum ca să nu scape o altă generaţie de tineri cu minţi luminate afară din ţară este să consulte periodic (forumuri parlamentare, comisii guvernamentale) olimpicii acestei ţări, tinerii care fac performanţă în şcolile şi universităţile lor. Daţi-le un rol, întrebaţi-i care e părerea lor despre România şi despre parcursul ţării, nu îi folosiţi drept bibelouri lângă care vă mai pozaţi din când în când pentru ca mai apoi să plângeţi la Bruxelles că ,,brain drain” et. comp.!

Comunicarea cu primarii. La ultima verificare, PNL avea destui primari - şi la oraşe, şi la sate, primari cu care se poate schimba măcar puţin la faţă România, cum altfel dacă nu prin educaţie? Pe primarul care duce copiii la şcoală, le dă o masă caldă pe zi, le construieşte o bibliotecă unde să poată să înveţe (o temă readusă pe agenda publică de către deputatul liberal Sebastian Burduja, care ar trebui susţinută cu fermitate de către premier) nu îl va schimba nimeni din funcţie! 

,,Vrei să ai certitudinea unui nou mandat? Construieşte o şcoală, o bibliotecă, un centru de învăţare permanentă, primarule! Accesează fonduri europene, că de aia le avem.” Un premier care se prezintă având o bună educaţie în străinătate, care trimite opoziţia la şcoală de la tribuna Parlamentului trebuie să simtă o responsabilitate morală să meargă în comunităţi (sau să se întâlnească virtual, periodic, cu primarii) şi să se asigure că aceştia îşi cunosc atribuţiile în raport cu sistemul educaţional. Sunt sute de primari în România care nu fac diferenţa dintre între finanţare de bază şi finanţare complementară, asta ca să ştiţi cu ce ciment construiţi România Educată. Analog, parlamentarii PNL (mulţi pozând chiar în autorităţi faţă de educaţie, aţii pur şi simplu captivi în statutul de sfertodocţi, puţini capabili să ducă o politică la bun sfârşit) ar trebui să bată pasul în circumscripţie şi să se asigure că şcolile din localităţile galbene din punct de vedere politic stau impecabil la raportul şcolarizare. Abandonul şcolar poate şi trebuie să fie combătut la firul ierbii, nu din biroul ministrului prin vreo strategie guvernamentală tradusă şi adaptată din bruxeleză.

Susţinerea apelului coaliţiei ,,Mai multă şcoală pentru copiii României”, iniţiat de Societatea Academică din România, care prevede reglementarea unui număr minim de zile de şcoală în fiecare an. Este o premieră în dezbaterea publică asupra politicilor educaţionale: o largă coaliţie solicită decidenţilor măsuri concrete pentru ca România să nu mai aibă un an şcolar atât de scurt, comparativ cu celelalte state europene, respectiv începerea cursurilor din anul şcolar 2021-2022 în data de 1 septembrie 2021. România are cel mai scurt an şcolar din Uniunea Europeană, iar acest lucru nu face decât să mărească distanţa între sistemul nostru de învăţământ şi cele din vest (sau din est), respectiv să adâncească lacunele dintre economiile noastre. Cum să fim competitivi în lume, dacă elevii români primesc acest drept la educaţie trunchiat, din părţi? Dreptul la educaţie este, în România, un drept la vacanţă, iar aceasta este principala cauză care a dat naştere unei naraţiuni toxice pentru şcoala românească: ,,programa încărcată, elevi obosiţi, profesori care fuşeresc materia”. Cauza rezidă în structura mult prea comprimată a anului şcolar, iar orice politician care închide ochii la această realitate dă dovadă de o crasă iresponsabilitate. 

Un pact al României pentru integritate academică, adică varianta ,,hardcore” şi pe bune a Fără penali în funcţii publice. Presupune ca toţi liderii politici din România să îşi asume un set de măsuri pentru integritate academică, iar alături de ei, partenerii sociali. O cruciadă anti-plagiat în fiecare sală de clasă, manuale digitale cu reguli de citare pentru elevii de liceu, publicarea tuturor tezelor de doctorat, disertaţie şi licenţă (un proiect început în mandatul actualului senator Monica Anisie, care nu a mai fost terminat, la fel ca multe alte proiecte îngropate în sertar de actuala conducere), promovarea filosofilor în funcţii publice şi operaţionalizarea comisiilor de etică de la nivelul instituţiilor publice, adică inclusiv şcoli şi licee. Sunt doar câteva măsuri de bun simţ care s-ar putea regăsi într-un pact al României pentru integritate. Măsuri mult mai consistente decât simplul slogan Fără penali în funcţii publice şi care denotă existenţa unei viziuni de ţară. O are cineva? 

Sunt convinsă că, la fel ca mine, sunt tineri în ţara asta care nu se lasă aşa de uşor vrăjiţi de un premier arătos în geacă şi hanorac, care ascultă muzică rock. Florin Cîţu poate fi acel premier curajos care a avut curajul să rişte pentru România şi pentru noi, tinerii români, o va face? Să facem apel la înţelepciunea lui Clemenceau: ,,Pour prendre une décision, il faut être un nombre impair de personnes, et trois c'est déjà trop”. 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

herr v.6.01
3.04.2021, 17:26:48

"Când 3 din 5 elevi nu iau notă de trecere la simularea de bac, nu ar cam trebui să îţi crape obrazul ca premier să nu faci nimic [...]" Gresita directionarea crapatului de obraz. Premierul nu e responsabil de faptul ca elevii de-a 12-a n-au chef de mate si de romana. Pe cale de consecinta, elevilor respectivi ar cam trebui sa le crape obrazul. Insa pe elevi n-ai voie sa-i atingi nici macar cu o floare.

0 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.04.2021, 18:35:46

”Florin Cîţu poate fi acel premier curajos care a avut curajul să rişte pentru România şi pentru noi, tinerii români, o va face?” Pana vom vedea ce poate fi premierul Cîțu, haideti sa vedem ce a fost si ce este..! Si sa incepem insa cu ceea ce spunea acest Cîțu in 8 martie 2018: „Eu cred că ar trebui să terminăm cu această propagandă, adică ”sănătatea și învățământul – prioritatea zero în România.” Iar acum guvernul, al carui prim ministru e el, nu mai stie pe unde sa scoata camasa cu banii sifionati catre firmele de partid si clientela politica sub pretextul ”luptei cu pandemia”, jafuri colosale ale banului public constatate chiar de catre Curtea de Conturi a Romaniei..! Deci, cine este Florin Cîțu, ”creierul” regimului Iohannis-Orban in materie de prognoze, programe si finantare..?” Pai va spune chiar revista Capital: „Florin Cîțu, a fost implicat direct în 2008 într-un atac speculativ asupra monedei naționale, în urma căruia au crescut foarte mult dobânzile la creditele în lei, fapt ce i-a adus pe mulți debitori în situația de a nu-și mai putea achita datoriile către bănci. Atunci, rezerva valutară a BNR a scăzut cu peste un miliard de euro, pe parcursul unei singure luni.” Pe intelesul tuturor, ca să salveze moneda națională, BNR a fost nevoită să intervină în forță, ceea ce a dus însă la creșterea dobânzilor la creditele în lei. Practic Florin Cîtu si complicii lui au acționat astfel încât bancile straine sa mai faca niste bani in plus pe spinarea românilor cu credite în lei avute la ei..! Cine l-a scapat de puscarie..? Exact cine l-a scapat si pe escrocul imobiliar cu cap de neamț si 17 dosare penale plantat la Cotroceni..! Cum de a ajuns un escroc financiar sa fie plantat ministru la Finante si apoi premier..? Hi..hi..hi..! Pai poate acum intelegeti de spun mereu ca regimul Iohannis-Orban a fost special adus la putere de catre gruparile politico-financiar-mafiote din tara si de-afara , pentru a trada interesele Romaniei si romanilor, pentru a pauperiza si ostraciza populatia si ruina tara..! Sa trecem repede in revista si doua din arhicunoscute ”performante” de inceput lui Florin Cîtu, ca ministru la Finante: -execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2020 s-a încheiat cu un deficit de 8,3 miliarde lei (0,73% din PIB). - exprimate ca pondere în PIB, veniturile bugetare au înregistrat o creștere infima , 0,1 puncte procentuale, in timp ce cheltuielile au înregistrat o creștere cu 0,3 puncte procentuale (de la 4,9% din PIB 2019 la 5,2% din PIB în 2020) In afara de asta leul s-a devalorizat ca niciodata, iar statul roman s-a imprumutat in niste cantitati de capital uriașe, de zici ca suntem in razboi..! Ce exprima toate astea..? Exprima faptul ca cocălarimea liberala, odata ajunsa la cascavalul guvernamental, a comis ceea ce se poate numi ”jafuri” si ”desfrâu financiar”, si asta incepand cu lunile in care abia ajunsesera la guvernare iar pandemia nici nu lovise inca Romania. Mai precis incepand cu lunile cand Iohannis, Orban si restul derbedeilor politici care-si spun ”liberali” si ”salvatori ai natiei” erau preocupati pana peste cap cu sforarii mizerabile cu care fortau alegeri anticipate complet nejustificate, precum si cu sifonarea banului public catre firmele membrilor de partid si cele ale clientelei politice ..! Intre timp situatia economico-sociala a Romanieis-a deteriorat si mai grav, iar jafurile la care s-au dedat mafiotii care-si spun ”liberali” au atins dimensiuni de ordinul zecilor de miliarde de lei si euro ..! De unde atatia bani..? In parte, imprumutati de catre Florin Cîtu si ceilati cocalari liberali in exclusivite de la banci comerciale..! Bancile comerciale in interesul carora Florin Cîtu pusese umarul la ”trântirea” monedei nationale in 2008, dar si mai recent, anul trecut ..! V-ati prins..? Cu chestia asta revin si reamintesc ca inca din luna ianuarie anul trecut am adus vorba despre necesitatea unui acord de asistenta , consiliere si creditare cu principalele organisme financiare internationale (FMI, BM si/sau BCE), acord care ar mai fi redus din riscurile intrarii in incapacitate de plati a statului, plus ca ar fi adus un plus de incredere eventualilor investitor straini. Mai sunt si alt avantaje macro si chiar micro economice pe care un astfel de acord l-ar fi adus unei Romanii puternic ”zguduite” politic, social si financiar de catre criza care se anunta inca din ianuarie..! Cert este ca Iohannis, Orban, Cîțu si restul derbedeilor politici habarnisti care o fac pe guvernantii si ”salvatorii natiei”, preocupati fiind de calculele lor politicianiste mizerabile legate de fortarea unor alegeri anticicipate care sa le aduca putere discretionara, pe langa pandemia care urma sa lovesca tara si urmarile socio-ecomomico-financiare ale molimei, au ignorat cu desavarârsire inca de la inceputul instaurarii regimului lor mitomano-clepocratic posibilitatea incheierii unui astfel de acord, preferand sa se imprumute in exclusivitate de la banci comerciale ca bezmeticii si in cantitati..care nu s-au regasit defel in pregatirea populatiei si in dotarea sistemului medical national pentru intampinarea si trecerea prin pandemie si prin criza economica (ba chiar si alimentara, poate) de dupa..! Si au facut-o dintr-un singur motiv: bancile comerciale nu impun strategii si nici nu monitorizeaza cum e cheltuit banul imprumutat de la ele. FMI, BM sau BCE insa o fac intotdeauna, ceea ce ar fi insemnat ca Iohannis, Orban, escrocii si mafiotii care-si spun in bataie de joc ”liberali”, ”partid national” si ”salvatori ai natiunii” nu ar mai fi putut sifona banii catre firmele de partid si clientela politica..! Q.E.D..!!

-1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.04.2021, 18:49:08

Cert este ca atunci cand va veni vremea ca Iohannis, Cîțu, Orban, Arafat si alti corifei ai actualului regim putred de corupt si profund anti-national si anti-romanesc sa dea socoteala pentru pauperizarea si ostracizarea romanilor de catre ei si acolitii lor, niciunul nu-si va asuma nimic din cumplita criza socio-economica-medicala in care i-au bagat pe romani si Romania, toti vor continua sa ..recite aceleasi ”poezii” propagandistice gen ”mostenirea grea”, ”ciuma rosie e de vina”, ”poplulatia nu a respectat restrictiile”, blea..blea..blea..!

-1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.04.2021, 19:00:13

”.. guvernul merge prost, parcă lucrează singur contra ideii că un guvern civil e capabil să conducă, împinge lucrurile pînă la aplauze pentru o conducere militară. Toate deciziile sunt politice în România, adică se iau în funcţie nu de ce recomandă doctorii, ca în Germania, ci de cine are muşchii mai mari. Nu poţi închide pe sponsorii cui e la putere şi politrucii nu au cum să explice poporului ce nu pricep nici ei, fiind incompetenţi! Nici cu un preşedinte ales a doua oară, deci care ar trebui să fie mai sigur de sine nu reuşim să fim raţionali, adică să sprijinim cu autoritate ce decid doctorii, ignorînd diferite lobby-uri. Nu mai vorbesc de declaraţia pe proprie răspundere, care arată enorma ipocrizie a autorităţilor noastre, nu serveşte la nimic, decît la eventuala urmările penală a cuiva. De asta ne arde nouă, avem timp de urmăriri penale, ne luptăm cu cetăţenii sau cu virusul? Din balconul meu cu experienţa a 30 de ani pot spune că nu au fost nici 2000 de manifestanţi în Bucureşti, cui aţi dat 1600 de amenzi? I-aţi amendat pe toţi? Avem coronasceptici? Ia să facă PROTV şi cine mai are audienţă cîteva filmuleţe pe la morgă sau ATI, mă ofer să fac standup în ele şi să explic ce vedem, pe cuvînt. Oamenii sunt uşor de speriat, dacă protestatorilor nu le e frică de COVID e că nu au fost speriaţi bine, şi cînd guvernul aruncă bani să mituiască presa non stop te cruceşti ce ineficient sunt folosiţi.” (Alina Mungiu-Pippidi)

-5 (9 voturi)
Mircea Nistor
3.04.2021, 20:52:10

Vai de mine,O reprezentantă a generației #rezist se îndoiește public de micul om mare,de Captain Planet, care planteaza puieți în geacă de piele, în timp ce pădurile României continuă să iasă din țară sub formă de bușteni încărcați în marfare lungi cât Postul Paștelui?! Câtă lipsă de credință în capacitatea de redresare și reziliență a României sub conducerea înțeleaptă a monosilabicului ei președinte providențial !...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările