Politică

articolul anterior articolul urmator

Presa de la Kiev: Sprijinul României pentru Ucraina merită o mai bună recunoaştere / Ce ajutoare au plecat din ţara noastră către statul vecin

21
22 Jun 2022 13:50:19
Autor: Radu Eremia
Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski FOTO Administraţia Prezidenţială
Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski FOTO Administraţia Prezidenţială

Presa ucraineană arată, într-un material publicat de Kyiv Post, faptul că România a fost printre statele care au ajutat constant Ucraina, iar sprijinul oferit din partea ţării noastre „merită o recunoaştere mai mare”, chiar dacă nu toate datele au fost făcute publice şi puţini ştiu totul despre eforturile făcute autorităţile de la Bucureşti.

„Multe ţări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din acesta rămâne în afara domeniului public sau se pierde într-o multitudine de ştiri. Una dintre ţările al cărei ajutor important merită atenţia noastră este România, care sprijină şi ajută ucrainenii în toate felurile posibile, încă din primele zile de război. Este una dintre ţările lider în transportul de mărfuri din SUA către Ucraina şi a treia ţară de tranzit ca mărime pentru livrarea de arme şi echipamente. Încă din primele zile de război, preşedintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul recentei întâlniri de la Kiev cu Volodymyr Zelensky, Iohannis l-a asigurat că România doreşte ca Ucraina să devină candidată la UE în cel mai scurt timp posibil”, arată Kyiv Post, în materialul publicat miercuri. 
 
Potrivit sursei citate, România a început demersurile inclusiv pentru a trimite arme din rezervele interne. „România deţine câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 şi Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le foloseşte, dar le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea Ucrainei М142 HIMARS, fabricate în SUA. Pe lângă muniţie, veste antiglonţ şi căşti, România furnizează Ucrainei combustibil, echipament medical şi dezinfectanţi. Camioane cu ajutoare umanitare ajung, de asemenea, în mod regulat în Ucraina. Încă din primele zile ale invaziei Rusiei, guvernul român şi comunitatea română din Bucovina au trimis arme, produse alimentare şi alte lucruri esenţiale soldaţilor ucraineni care luptă pe linia frontului”, mai arată Kyiv Post. 
 
Sursa citată menţionează că  „voluntarii au înfiinţat un punct de ajutor la punctul de trecere a frontierei Porubne, unde refugiaţilor ucraineni li se oferă tot ce au nevoie – de la hrană şi îmbrăcăminte până la transport şi cazare. România a acceptat peste 800.000 de refugiaţi ucraineni care sunt liberi să intre în ţară prin orice puncte oficiale de trecere a frontierei”.
 
De asemenea, site-ul ucraineann punctează că „guvernul român a oferit ucrainenilor transport public gratuit şi servicii medicale, a lansat programe speciale de întreţinere a copiilor şi a extins oportunităţile de angajare pentru ucraineni. Acum, ucrainenii nu trebuie să obţină un permis de muncă separat dacă vor rămâne în ţară mai puţin de nouă luni”.
 
De altfel, autoarea menţionează şi hub-ul de lângă Suceava, acolo unde vin toate ajutoarele, apoi pleacă în diferite puncte ale Ucrainei, în funcţie de solicitări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Lucifer
22.06.2022, 13:59:13

Probabil sunt şi ajutoare strict militare pe linia informaţiilor şi a apărării cibernetice. Probabil mulţi soldaţi ucrainieni se antrenează în România, în domeniul aviaţiei şi al artileriei cu rachete. Probabil că sunt chiar soldaţi români care sunt în Ucraina pentru instrucţia soldaţilor ucrainieni, dar şi ca parte tehnică în lupte. În fine, cu Ucraina ne vom putea înţelege, cu Rusia, niciodată.

+5 (11 voturi)
m wakki
22.06.2022, 14:20:13

Asta este vrăjeală și PR Când vine vorba despre ce face România, intră imediat pe fir vrăjelile conspiraționiste că nu toate datele au fost făcute publice, puţini ştiu totul și alte abureli Or mai fi și lucruri secrete, dar în spatele acestei narative mai degrabă se ascunde nimicul, adică nu au ce date să facă publice pentru că nu sunt Motivul e simplu: Politicienii și serviciile românești sunt penetrate de ruși până în măduva oaselor

-6 (12 voturi)
octavian calin
22.06.2022, 15:17:31

m wakki...cum naiba se faci ca tu nu poti respera fara sa spui o tampenie ,atat ucrainienii cat si americaniI spun ca Romania are fata de razboiul din Ucraina un comportament pote cel mai inteligent si nu face tam tam din ajutorul pe care il da ..Romania tace si face deci ajuta cu tot ce poate Ucraina fara sa faca parada ..

+5 (5 voturi)
Strong Ukraina
22.06.2022, 15:10:30

Romanii vor fi recunoscatori pentru lupta ukrainienilor contra Imperiului Raului Slava Ukraine Romania - Ukraina - Polonia poate facem o federatie cu o armata comuna va dati seama ce forta ar fi ? economica si militara

+2 (12 voturi)
Razvan.
22.06.2022, 14:55:49

Ce idee buna. Cu o populatie de peste 120 de milioane am putea face fata usor oricarei provocari a Rusiei.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările