Politică

articolul anterior articolul urmator

Preşedinte fără gheşeft

100
25 Mar 2019 10:44:34
Traian Ungureanu
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Şi dacă o făcea Lenin era de salutat! România îşi va muta Ambasada la Ierusalim. Cine se forţează, civic, să creadă că asta presupune cheltuieli cu transportarea portretelor oficiale ale lui Dragnea şi a seriei de opere complete V. Dăncilă, de la Tel Aviv la Ierusalim, merită repartiţia într-un banc cu goy păguboşi.

Căci două lucruri sînt clare de cînd lumea şi Regele David. Mai întîi, capitala Israelului e la Ierusalim, nu la Roşiorii de Vede şi nici la Apoldu de Jos. Apoi, prostia se plăteşte scump, iar prostia pozînd în principiu şi mai scump.

Decizia prin care Guvernul recunoaşte Ierusalimul capitală a statului Israel nu e una din ordonanţele nocturne cu care PSD obişnuieşte să cotonogească legile justiţiei. E decizia de a recunoaşte o evidenţă negată de consensul resentimentar anti-israelian şi de abonamentul la ceva ce se cheamă cauza arabă - doar pentru a da alt nume dependenţei de petrol. Argumente istorice în sprijinul acestei manevre anti-Israel nu există decît dacă ştergem toată istoria din care s-a născut civilizaţia în care trăim.

Spre ruşinea densă şi eternă a partidelor noastre de opoziţie (la curaj) şi a Preşedintelui României (ca bază de hibernare şi agrement), recunoaşterea Ierusalimului a fost evitată cu capul în nisipul dintr-o clepsidră cît o cisternă. O temă care cere cunoaştere şi curaj adevărat, nu palavre tv, a fost făcută cadou PSD-ului. Mai mult, această laşitate îngrăşată de ignoranţă, va împinge frontul anti-PSD spre stînga a la mode în mediile intelectuale occidentale şi va distruge pentru mult timp orice şansă de articulare a dreptei în România.

Se pare, însă, că decizia Guvernului demonstrează - după expresia magnifică şi neiertătoare a Preşedintelui Iohannis - „totala ignoranţă în domeniul politicii externe”. Aşa e. Dar numai dacă Statele Unite nu fac parte din subtila noastră politică externă. Mai ales că, pe flancul de Est, sîntem perfect apăraţi de rachetele de carton armat ale UE.

Prea mulţi nechemaţi sau chemaţi degeaba în politică şi în stradă au ajuns să creadă că a fi anti-PSD absolvă de prostie. Rezultatul acestei naivităţi e dezertarea. Pe cîmpul lăsat gol, PSD a cules temele mari şi s-a drapat în retorica unui partid naţional şi pro-american.

Situaţia creată de captura PSD e cu atît mai mizeră cu cît a fost provocată de indolenţa oficială a politicienilor non-PSD: oameni care se pretind europeni dar cred, cumva, că a fi european e totuna cu a te arăta pro-arab şi cu a priza degradanta obsesie anti-israeliană a UE. Apropos, ce o să ne facă UE? O să ne ia kipa de la bicicletă? Greu, cu hijab-ul pe faţă!

Klaus Iohannis a dat minunea de ceas migălit de străbunicul lui, acum 100 de ani, pe un cont de Facebook şi o pungă cu voturi.

Autorii acestui fiasco valorizat de PSD susţin fără încetare că au principii şi că nu se pot dezlipi de ele nici măcar cînd se duc în culise să se palpeze cu Cioloş de o alianţă. Curios, însă, toată această armată de ireductibili şi moralişti de bazalt a găsit că e etic să tacă din gură tocmai în problema Ierusalimului. Tema care le oferea ocazia să îşi dovedească înrudirea cu Gandhi şi bunele relaţii cu Prometeu.

Nici un partid din România nu are în vreun fel de-a face cu problemele lumii care ne înconjoară, altfel decît înseriind copy-paste ce aude la Bruxelles, cînd n-au traducătorii pauză de masă. Ierusalim? Se poate vizita în excursie, la cumpărat de mătănii! Singura democraţie a Orientului Mijlociu? Ai naibii jidani! Credinţa pentru care mergeau mama şi tata la biserică? Avem moluri! Vecinul Bercovici cu care băteam mingea pe stradă? A plecat în Israel şi s-a umplut de bani!

Reuşita Preşedintelui Iohannis merită, separat, înrămarea. Căci nu e nimic mai penibil decît să te trezeşti lăsat corijent de repetenta clasei, cea pe care tu ai acceptat-o prim-ministru, cu aerul că nu poţi refuza handicapaţii.

Bună negustorie: ţinută şi tradiţie contra conformism şi momeli pentru galerie. Klaus Iohannis a dat minunea de ceas migălit de străbunicul lui, acum 100 de ani, pe un cont de Facebook şi o pungă cu voturi.

E, şi asta, o afacere. Dar nu un gheşeft. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Depeter
25.03.2019, 11:09:15

Cand fu Itzic Nu fu Schtrul, Cand fu Itzic si cu Schtrul Nu fu'tusi la gaurica! Ca cam-asa e si politica opozitiei, de atata sumat si adunat pierd temele importante si iar ajungem la campania tip: va provoc dle Dragnea, care se termina cu: baietii buni n-are noroc!

-5 (15 voturi)
Lucifer
25.03.2019, 11:23:27

Autorul este nedrept. Problema este mai complicată, cel puţin dpdv geopolitic. Mai întîi, da, UE a devenit anti SUA+UK+Israel, dar, vai pro-Rusia. Numai că, din nou vai, SUA+Israel=Love. Numai că, vai, vai, vai, Rusia+Israel=Love. Eei, ce să înţelegem noi de aici? Adică ce să facă România? România este în triunghiul Bermudelor UE(Germania, Franţa bântuie prin Africa...)-SUA-Rusia. Ca urmare, politica noastră este România+UE=Love, România+SUA+Israel=Love. Dar NU România+Rusia=Love. Însă nu se ştie, poate PSD vrea şi asta, să (re)începem să iubim Rusia şi Israelul, adică pe cei care au adus comunismul în România. Dar poate şi SUA+Rusia+Israel este Love, şi toţi contra UE; iar PSD tocmai asta o vrea. Numai că...România are o problemă: Moldova şi restul teritoriilor. Şi atunci trebuie să facă "mumos" cu toate părţile, chiar dacă apelează la "iubiri" imposibile. Este politica noastră tradiţională din întreaga istorie. Fă-te frate cu Dracu' până treci puntea. Şi chiar mă gândesc că poate Iohannis şi PSD şi-au împărţit sarcinile: noi ţinem cu "ăia" şi voi cu "ăilalţi"...

+4 (14 voturi)
Paun Al
25.03.2019, 11:28:22

Viziunea puterii actuale in ceea ce priveste politica externa nu se ridica nici macar la nivelul piciorului broastei . O gasca care are probleme cu justificarea averilor facute din demnitatile si functiile la stat , sau din afacerile cu statul nu are nici o treaba cu interesele Romaniei in UE , in lume ... De fapt nu contam . Au ajuns sa se foloseasca de noi cine vrea si cum vrea . In cazul de fata ne folosesc israelienii ... In momentul in care am intrat in UE ne-am angajat ca respectam regulile stabilite , iar UE are o pozitie comuna stabilita de statele membre ( adica inclusiv de Romania ) in ceea ce priveste mutarea ambasadelor .

+12 (20 voturi)
herr v.6.01
25.03.2019, 11:31:42

Ce castiga Romania daca iese din rand si muta ambasada la Ierusalim ? Pensii speciale si despagubiri pe masura pentru victimele Holo. O puzderie de cetateni romani de rit mozaic. Curat gheseft ! Bunus. UE se va uita si mai chioras la noi. Dar ce mai conteaza UE ?

+13 (21 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.03.2019, 11:32:15

Cu 17 dosare penale ”clasate” de catre mafioti care-si zic ”luptatori anti-coruptie” , cu doua case obtinute prin frauda si pierdute in procese in care i-au fost demonstrate fapte penale precum fals in declaratii, fals in inscrisuri publice si uz de fals, impostorul asta ar fi trebuit sa fie pe holurile tribunalelor (sau chiar in bulau) , nicidecum s-o faca pe Alba ca Zapada la Cotroceni, maimutarind ca o marioneta fanfaronarda cea mai importanta functie in stat, functi pe care a si dus-o in derizoriu de altfel...! Pai impostorul asta fanfaron, captiv trecutului sau infractional si relatiei de subordonare fata de gruparile de interese mafiote din tara si de-afara care l-au plantat la Cotroceni, nu face nici un pas, nicaieri, in nicio directie, daca nu i se intoarce cheița de catre mafiotii sereisto-judiciari din Romania si de catre pulifricii de birocrati corupti (lobby-sti ai multinationalelor si ai firmelor din tarile din care provin) din staff-ul UE..! Asa se explica de ce, pur si simplu, timp de 4 ani lui Iohannis nu i-a pasat catusi putin de Romania si romani, nu l-a preocupat niciun proiect de tara serios sau vreun deziderat national, preocuparile lui de capatâi fiind excursiile aiurite, luxul rezidential, mofturile lui nevasta-sa si ”onorarea” obligatiilor pe care le-a avut si le are fata de cei care l-au plantat la Cotroceni sa le tina spatele si sa le acopere abuzurile si manariile cu care acestia au devalizat avutia nationala, sau/si au falsificat statul de drept si actul de justitie. Una dintre cele mai triste perioade din istoria romanilor de pretutindeni, va ramane cea in care Iohannis a fost marioneta cotrocenista a gruparilor politico-financiare, transpartinice si multinationale, cu interese antiromanesti, antinationale..! Nu-l pot compara decat cu domnitorii fanarioti..! Doar cu unul ca el la Cotroceni, Romania putea sa ajunga ”ultima gaina” a UE, o ”gaina” a carui cotcodacit nu mai e bagat in seama de nimeni, nici in UE si nici in NATO..!

-23 (33 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările