Politică

articolul anterior articolul urmator

Laszlo Tokes, denunţ penal împotriva lui Iohannis pentru instigare la ură şi discriminare

60
5 May 2020 21:43:53
Autor: Dan Anghel
Laszlo Tokes FOTO Inquam Photos/ Cornel Putan Alin
Laszlo Tokes FOTO Inquam Photos/ Cornel Putan Alin

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) László Tőkés şi preşedintele Consililui Naţional Secuiesc Balázs Izsák au anunţat marţi că au depus la ÎCCJ un denunţ penal împotriva preşedintelui Klaus Iohannis pe care îl acuză de instigare la ură şi discriminare.

Conform CNMT, denunţul vine în contextul declaraţiilor preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc.

„Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, prin László Tőkés, preşedinte, şi Consiliul Naţional Secuiesc, prin Balázs Izsák, preşedinte, au înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) un denunţ penal împotriva preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, considerând că pârâtul se face vinovat de comiterea infracţiunii de instigare la ură şi discriminare săvârşită prin declaraţia televizată din data de 29 aprilie 2020. Declaraţia încriminată va trebui să conducă la continuarea urmăririi penale după încetarea mandatului prezidenţial”, se arată în comunicat.

Tokes şi Balazs l-au acuzat pe Iohannis că discursul său are lacune şi că incită publicul.

„Textul are trei lacune principale: nu este adevărat, incită publicul român împotriva celor două categorii de persoane vizate, ungurii şi pesediştii şi poate altera relaţiile de vecinătate cu Ungaria. Preşedintele Romȃniei are memorie scurtǎ, despre dezlipirea Ardealului, în anul 2014 a afirmat exact contrariul!”, se mai arată în comunicat.

Liderii CNMT şi CNS au subliniat că „scopul infracţional” al declaraţiei preşedintelui Iohannis se poate determina uşor, acesta intenţionând să „disemineze idei şi opinii prin incitarea publicului împotriva a două categorii de persoane, cea a cetăţenilor români de naţionalitate maghiară şi cea a cetăţenilor români care sunt votanţii PSD!”.

„Preşedintele Klaus Johannis, în faţa camerelor, a recurs la metoda obişnuită, global răspândită de multă vreme, şi anume aceea de a prezenta oponenţii politici ca fiind străini de neam şi trădători de ţară. (...) Pare să uite faptul că, în calitate de preşedinte al României, este şeful unui stat în care coexistă multe naţionalităţi, astfel că a emite declaraţii, de un dispreţ şi de o aversiune etnică vădite, care fac trimitere la cea mai numeroasă minoritate din România ca la un inamic al statului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de instigare prevăzută şi pedepsită de art. 360 C.Penal”, au adăugat cei doi lideri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

60 Comentarii

Iosif66
5.05.2020, 21:53:29

Am sperat ca trece o zi fara unguri,uite Tokes ma contrazice.Era mai bine daca tacea.

+13 (21 voturi)
Zee
5.05.2020, 22:49:10

Iosive la noi asa spunem ca lupta a inceput cand cumatrul a dat palma inapoi. Asa este situatia de azi. Sper ca acest caz penal va urma la Strasbourg.

-12 (24 voturi)
Paloma
5.05.2020, 21:57:51

Cine spunea ca sogorii sunt de fapt romani ???

0 (8 voturi)
Camelia
5.05.2020, 22:08:42

Săracul, are grave probleme ... la cap, acest individ, Tokes! Pe acolo pe unde locuiește acest individ, nu mai sunt medici psihiatri? A făcut denunț penal împotriva Președintelui ...hahahahahahahhahaha! Tokes are nevoie de un consult psihiatric !

+4 (14 voturi)
imsi imsi
5.05.2020, 22:18:28

Uite asa din cauza unui neamt si a unui ungur se face romania de rahat. Putem astepta mult si bine Schengen ul. Olandezii sunt oripilati, nemtii la fel, ungurii rid de noi si V. Orban ii zice sogore la orbanul nostru semi ungur si le zice la ai lui stati usor ca asta i pe jumatate al nostru. Vai de noi !

-10 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (60)

Modifică Setările