Crin Antonescu: „Traian Băsescu este un personaj politic care continuă să aibă puterea de a distruge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu FOTO Adevărul
Crin Antonescu FOTO Adevărul

Liberalul Crin Antonescu a declarat marţi seara, la Antena 3, că Traian Băsescu a contestat tot ce s-a făcut în România fără să aibă un beneficiu imediat. Ba, mai mult, acesta a subliniat că noua Constituţie nu se face pentru bucuria şefului statului.

Principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:

Această Constituţie face posibil proiectul regionalizării, care duce la o absorbţie mai mare de bani europeni. Asta înseamnă că românii vor trăi mai bine. 

Traian Băsescu i-a făcut pe români să trăiască mai rău. Proiectul Constituţiei nu-i aparţine. Traian Băsescu aparţine trecutului. 

Nu poate să blocheze proiectele. De aceea se agită din ce în ce mai mult. Traian Băsescu, la figurat, vorbeşte singur. 

A contestat mereu tot ce s-a făcut în România fără să aibă un beneficiu imediat sau de altă măsură. Este una din inconsecvenţele, minciuni ale lui Traian Băsescu. Zece ani, în afara activităţilor în spatele uşilor închise, constituţionale sau nu, asta a făcut. Toţi i-am propagat mesajele. Astăzi nu este important ce spune Traian Băsescu.

Sunt convins că eu şi noi cei din USL trebuie să facem tot ce ne stă în putinţa noastră: trebuie să construim un proiect de Constituţie. Să vedem dacă va trece de Curtea Constituţională. Ieri, la CCR Traian Băsescu a dat o comandă politică. 

Este evident că Traian Băsescu prin diferite împrejurări a conservat multe din pârghiile puterii. În timp ce a folosit şi foloseşte aceste pârghii în partea noastră de putere au existat divergenţe. De exemplu: în ceea ce priveşte celebrul episod al numirii procurorilor multe lucruri se puteau debloca în parlament. 

Am acest proiect de dus la capăt. Aştept verdictul CCR. E posibil să fie amendamente care să fie interpretate şi atunci le schimbăm. 

Faptul că Dl. Ponta a discutat cu dl. Băsescu este neimportant. La proiectul de Constituţie nu o să mă consult cu domnul Băsescu. 

Protestez împotriva unui adevăr: Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni nu pentru că a fost un prag de 50% ci pentru că o erată a CCR a schimbat cifra de referinţă.

Sunt la fel de rezervat că vor avea loc schimbări spectaculoase. 

Regimul numirii şefii serviciilor speciale nu se schimbă. Ei sunt propuşi de preşedinte şi votaţi de Senat. Deci nu avem o noutate. 

Aceste prevederi care implică atribuţii ale preşeşdintelui, care nu au fost niciodată în această Constituţie, ci doar interpretate aşa, s-ar putea să-l deranjeze pe domnul Băsescu.

Nu mă interesează ce sau cum poate fi un preşedinte sau domnul Traian Băsescu. Nu facem această Constituţie pentru bucuria lui Traian Băsescu. 

Dintre foarte multele acuzaţii aduse proiectului de Constituţie cea mai nesăbuită este aceea că este o revizuire haotică. Nu! Are un spirit. Modificările din capitolul de drepturi şi libertăţi au rolul de a întări relaţia cetăţeanului cu statul. Acum adăugăm foarte multe drepturi noi. 

Nu am vrut coabitare.Ce s-a întâmplat astăzi îmi întăreşte convingerea că marele beneficiar al coabitării este Traian Băsescu. Nu a ţinut de puterile mele să împiedic coabitarea.

Nu cred că asupra lucrurilor pe care le-am modificat această coabitare va are vreo influenţă. Dacă premierul Ponta a fost rezervat şi a respins ideea de a clarifica lucrurile în sistemul juridic. Asta însemna o readucere sub autoritatea ministerului justiţiei a Parchetului. Premierul Ponta a avut rezerve şi am înţeles. 

Articolul respectiv nu vizează procurori. Oameni trebuie să ştie că procurorul general al SUA s-a prezentat în faţa unei astfel de comisii. 

Remarc cât rău fac toată această trompetă a statului de drept băsist. În SUA au existat astfel de comisii care au chemat astfel de procurori. În America oricâtă neîncredere ar fi într-un politician au recunoscut pe cei care îi reprezintă. În România, câtă vreme parlamentarii vor fi trataţi ca nişte infractori nu vom avea democraţie.

Despre declaraţia lui Ioan Ghişe.

Pe de o parte îl cunosc de 21 de ani. Ne cunoaştem, îl preţuiesc. Mă îndurerează pentru că noi avem o alianţă. Nemulţumirea aceasta...nu are rost să prelungim acest tip de declaraţii. Locul unde  a dat acest interviu s-a programat. Nu poate fi subiectul zilei. Ieri am avut o întâlnire a premierului cu cancelarul Germaniei. Senatorul Ghişe a comis o greşeală de neiertat. Sunt foarte îndurerat. 

Are dreptat în ceea ce priveşte faptul că mulţi alegători pot încerca un sentiment de frustrare. Nu are dreptata atunci când ca membru al unei coaliţii încalcă nişte reguli. Mă desolidarizez de declaraţia cu demisia. Dreptatea e greu de găsit. Oamenii politici au nişte reguli. 

Nu vreau să dau replică la aprecierile lui Traian Băsescu. Noi urmărim să mişcăm economia românească. Nu ne interesează dl. Băsescu. El poate să convoace în fiecare zi un referendum.

Nu numai că acel referendum (n.r din 2009) a fost conjugat cu alegerile prezidenţiale. Avem nevoie de parlament bicameral, pentru că marile democraţii sunt bicamerale. Italia, Franţa au două Camere. În România, în afară de consensul pe politică externă, a mai existat una: consesul pe bicameralism. 

Traian Băsescu este un personaj politic care continuă să aibă puterea de a distruge. Azi înţelegem cum acest om nu poate privi spre viitor. Până la ultimele puteri va face acest lucru. Nu trebuia să fie dopat ca un atlet fraudulos. Nu trebuie să inventariem din nou injuriile. După 10 ani de minţit zilnic, are importanţă ce vorbeşte Traian Băsescu. 

O să folosim toate mijloacele legale pentru ca ceea ce este voinţa cetăţenilor români să fie respectat. Fiecare folosesşte mijloacele pe care le are la dispoziţie. 

Reprezentanţii presei sunt prezenţi la Comisie şi pot vedea dacă reprezentanţii Comisiei sunt trataţi corect. Există un alt post de televiziune care găzduieşte tot felul de personaje. Cum să încalce Constituţia Comisia de revzuire a Constituţiei?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite