Politică

articolul anterior articolul urmator

Macron: Nu am niciun motiv să mă opun intrării României în Spaţiul Schengen. Iohannis: România acţionează, de facto, ca membru al Spaţiului Schengen

52
24 Aug 2017 07:42:52
Autor: Radu Eremia
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, primit la Cotroceni FOTO AFP
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, primit la Cotroceni FOTO AFP

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi şeful statului român, Klaus Iohannis, au ţinut o conferinţă de presă în care liderul de la Palatul Cotroceni a subliniat că România vrea în Spaţiul Schengen şi că deja se comporta ca membru de facto al acestuia. La rândul său, Macron a punctat faptul că nu se va opune intrării României în Schengen, dar acest spaţiu trebuie reformat deoarece „nu funcţionează“.

UPDATE Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi soţia sa, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi Carmen Iohannis vizitează Muzeul Satului. Ulterior, cei doi şefi de stat vor participa la o recepţie la Palatul Cotroceni.

 Preşedintele francez Emmanuel Macron a descris joi, în cursul unei vizite la Muzeul Satului, însoţit de omologul său român Klaus Iohannis, bisericile expuse drept “superbe”, iar la final, a saluta presa în româneşte.

"Posibilitatea de a petrece o vreme cu domnul preşedinte, cu soţia sa şi cu soţia mea, în această zonă foarte frumoasă, tradiţonală, a fost o mare oportunitate şi o mare plăcere, în primul rând pentru că este o cale pentru a ne înţelege mai bine, pentru a înţelege mai bine tradiţiile voastre”, a spus liderul de la Elysee.

Întrebat cum i s-au părut bisericile româneşti, Macron le-a descris drept “superbe”. “Biserica de lemn a fost o noutate, pentru că noi nu avem aceeaşi tradiţie, deci a fost foarte frumoasă”, a afirmat el

“Cântăreţii şi dansatorii care reprezintă un patrimoniul cultural şi tradiţional al ţării voastre”, au fost o “adevărate bucurie” pentru liderul de la Elysee.

“În urmă cu 80 de ani, un francez a venit să planteze un stejar de 10 ani (…). I-am spus preşedintelui că mă voi întoarce, pentru a planta un nou stejar, anul viitor”, a explicat Macron, referindu-se la stejarul plantat de generalul Berthelot.

Spre încântarea reporterilor, Macron a mărturisit că a învăţat să spună “Bună ziua” în limba română. 

Înregistrarea conferinţei de presă comune susţinute la Palatul Cotroceni, după întrevederea Iohannis - Macron.

 

UPDATE Klaus Iohannis, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni: România este prima ţară din regiune, domnule Preşedinte, unde efectuaţi o vizită bilaterală, ceea ce confirmă profunzimea Parteneriatului nostru Strategic şi ne onorează. Este şi un moment simbolic: în 2017 se împlinesc 25 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de înţelegere amicală şi cooperare între România şi Franţa, iar anul viitor marchează nu doar Centenarul României moderne, ci şi aniversarea primilor 10 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic.
Am avut şi astăzi, domnul Preşedinte Macron şi cu mine, discuţii foarte bune, în urma cărora am decis aprofundarea Parteneriatului Strategic, în special în sectoarele politic, economic, cultural şi al cercetării.
 
Am salutat dinamica pozitivă a cooperării economice, anul trecut înregistrând o creştere de peste 9% a comerţului bilateral, cifrat la aproape 8 miliarde de euro. Totodată, am exprimat interesul creşterii şi diversificării investiţiilor franceze în economia românească.
 
Împreună am exprimat sprijinul pentru ca proiectul Sezonului cultural încrucişat România-Franţa 2018/2019, cel mai important proiect cultural bilateral al României din ultimii 10 ani, să fie un succes care să contribuie la prezentarea imaginii actuale, moderne şi inovative a celor două state.
 
Am subliniat, totodată, rolul comunităţii româneşti din Hexagon, un rol de liant între cele două societăţi, mulţi români cu înaltă calificare profesională lucrează în Franţa şi contribuie direct la prosperitatea societăţii franceze.
Am abordat în discuţia noastră, evident, şi destul de profund, agenda europeană şi am decis să sprijinim o cooperare întărită între România şi Franţa în domeniul afacerilor europene, cu precădere în sprijinul consolidării şi chiar redefinirii proiectului european, la care amândoi,  Preşedintele Macron şi cu mine, ţinem foarte mult.
 
L-am asigurat pe domnul Preşedinte că poate găsi în noi un partener autentic, profund ataşat ideii europene şi pe deplin implicat în eforturile de redinamizare a Uniunii Europene. România este astăzi, după 10 ani de când suntem membri, un stat membru matur, cu un profil pro-european foarte puternic, care doreşte să fie un membru re-fondator al Uniunii Europene.
 
În acest sens, am subliniat importanţa de a avansa în procesul de integrare la nivel european, într-o formulă incluzivă, deschisă tuturor statelor membre, concentrându-ne eforturile comune pe iniţiative consensuale, cu rezultate concrete şi pozitive pentru cetăţenii noştri. Am arătat că Europa Socială trebuie să fie în primul rând o Europă a coeziunii, bazată pe o viziune unitară şi în care progresul social al tuturor statelor membre este un obiectiv prioritar. România va acorda susţinere consistentă proiectului Europei Apărării, la care dorim să participăm de la bun început.
 
I-am transmis domnului Preşedinte şi faptul că obiectivul României de aderare la Spaţiul Schengen rămâne unul de actualitate. România, după cum se ştie, acţionează deja de facto ca un stat responsabil al spaţiului Schengen, luând parte solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii. Aderarea României va consolida securitatea spaţiului Schengen şi va transmite un semnal puternic în sprijinul construcţiei europene.
 
UPDATE Emmanuel Macron, la conferinţa de presă comună:  Îmi face plăcere să fiu azi într-o primă vizită bilaterală în România. Sunt aici pentru că avem un parteneriat strâns. Azi suntem la începutul unui an care va marca un moment istoric pentru dvs. şi pentru că în 2019 aveţi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 
 
O relaţie bilaterală se construieşte şi prin relaţii de afaceri. Mă voi întâlni şi cu comunitatea franceză, cu reprezentanţii ai companiilor şi simpli cetăţeni francezi. Cele trei acorduri cadru semnate acum sunt deosebit de importante pentru noi şi confirmă importanţa parteneriatului nostru. 
 
Aţi vorbit, de asemenea, despre un subiect care ştiu că este foarte important pentru ţara dumneavoastră, şi anume revizuirea directivei privind muncitorii detaşaţi. Si mă bucur să constat această voinţă de a lucra împreună şi sunt sigur că vom ajunge la un acord până la sfârşitul anului – să poată fi aprobat în timpul Preşedinţiei estone – pentru a putea clarifica cadrul acestui proces şi să mergem în miezul proiectului european, care este un proiect de convergenţă între economiile noastre, din punct de vedere fiscal şi din punct de vedere socia. 
 
Aş dori să explic o neînţelegere. Revizuirea directivei privind detaşarea lucrătorilor nu înseamnă să îi împiedicăm pe transportatorii români să lucreze peste tot în Europa,. Însă, acum avem un cadru prea slab. Situaţia de acum vine în contradicţie cu piaţa unică trebuie să ajungem la un nou acord pentru limitarea perioadei în care să fie detaşat un lucrător. 
 
Sigur că ne dorim ca toţi cei care lucrează în Europa să o facă loial şi competitiv. Cred că această clarificare era indispensabilă astăzi. 
 
Dorinţa noastră e ca Europa să meargă înainte. De mai mulţi ani aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la Spaţiul Schengen şi aţi reamintit acest lucru şi ştiu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. Nu am nicio ideologie în acest sens, sunt total deschis faţă de acest subiect. Însă, trebuie să fiu cinstit, Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine şi, sigur, nu putem să ne bucurăm de acest lucru.
 
Dorinţa mea este ca, în următoarele luni, să putem accelera o reformă a regulilor comune în acest domeniu, să le clarificăm, să avem o atitudine mai solidară, un control mai bun al frontierelor, o convergenţă crescută în ceea ce priveşte regulile privind azilul şi primire cetăţenilor din afara UE
 
România ar trebui să ia parte la discuţii pentru a putea rezolva transformarea Spaţiului Schengen şi a unei bune părţi din regulile care astăzi reglementează funcţionarea în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, gestionarea azilului şi a migraţiei. Din acest punct de vedere am toată deschiderea şi dorinţa de a avea un parteneriat demn de eforturile pe care le-aţi făcut
 
Putem lucra împreună pe foaia de parcurs pentru viitorul UE. Ştiu că sunteţi ferm covins că vreţi integrarea României într-o Europă care merge înainte. 
 
Reporter: În privinţa Schengen Franţa va sprijini România, în condiţiile menţionate de dumneavoastră? 
Macron: Nu pot să vorbesc în numele predecesorilor mei. Răspunsul meu e da, în condiţiile pe care le-am definit. România a contribuit în securizarea frontierelor europene. Reticenţa e legată de riscul că ar fi putut fi lăsaţi imigranţii să intre în Europa.  Nu am niciun motiv să mă opun intrării României în Spaţiul Schengen. Azi, Spaţiul Schengen funcţionează prost. 
 
Reporter: Aţi vorbit de limitarea perioadei de detaşare. Dacă nu reuşiţi o modificarea a directivei, luaţi în calcul un FREXIT
Macron: Unii au încercat această metodă şi se pare că au avut probleme. Adică, să şantajeze. Nicio9dată nu am abordat subiectele în această manieră. 

UPDATE 15.15  Conferinţa de presă comună începe cu 45 de minute mai târziu faţă de ora prevăzută.

UPDATE 15.10 Au fost semnate mai multe acorduri cu partea franceză.

UPDATE 13.30 Preşedintele francez Emmanuel Macron a ajuns la Palatul Cotroceni, pentru o vizită de câteva ore. Şeful statului francez şi soţia sa au fost primiţi de preşedintele Klaus Iohannis şi de Carmen Iohannis, în cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate la Palatul Cotroceni.

 
Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor oficiale.
 
Pe contul de Instagram al lui Macron a fost postată o fotografie de pe aeroportul Henri Coandă, cu mesajul „Am ajuns la Bucureşti pentru a construi cu Klaus Iohannis o Europă care protejează“

 
 

 

UPDATE „Vizita preşedintelui Franţei în România este extrem de importantă pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, îndeosebi în domeniul economic, precum şi pentru consolidarea cooperării în plan european, în dosarele de interes major pentru ambele părţi”, consideră premierul Mihai Tudose, potrivit unui comunicat al Guvernului. .
 
De asemenea, sunt prezentate mai teme care vor fi discutate, cum ar fi relaţiile economice şi culturale între cele două state, dar şi subiectul primirii României în Spaţiul Schenge, „Aderarea României la Spaţiul Schengen este un alt subiect de interes, având în vedere că România îndeplineşte condiţiile tehnice, decizia fiind în acest moment la nivel politic.  Şeful Executivului va exprima interesul Guvernului de la Bucureşti pentru continuarea dialogului susţinut în pregătirea Preşedinţiei României a Consiliului UE, pornind de la expertiza Franţei în domeniul afacerilor europene“, arată Guvernul. 

Vizita face parte dintr-un turneu al liderului de la Elysee în Austria, România şi Bulgaria. “Această deplasare are ca obiectiv să consolideze legăturile noastre cu aceste ţări partenere şi să evoce în special mizele economice şi sociale, privind politica faţă de migranţi şi apărarea”, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei franceze.

Macron va sosi la ora 13.00 la Palatul Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Iohannis, iar cei doi şefi de stat vor avea o declaraţie comună de presă la ora 14.30. La 15.00, preşedintele francez va fi primit la Vila Lac de premierul Mihai Tudose, iar apoi va participa la o recepţie a comunităţii franceze la ambasadă, unde va susţine un discurs.
 
Iohannis şi Macron vor merge la 17.30 la Muzeul Satului "Dimitri Gusti", iar apoi preşedintele francez va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri franceze.
 
La 19.30, Macron va participa la o recepţie oferită de Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
 
Preşedintele francez va pleca din România în Bulgaria în cursul serii de joi.
 
Măsuri de securitate
 
Paza lui Emmanuel Macron pe teritoriul ţării noastre va începe încă de pe pista aeroportului Otopeni şi se va termina când şeful statului francez va părăsi România, arată Digi24.
 
Emmanuel Macron va fi preluat de agenţii SPP imediat după coborârea din avion. Preşedintele Franţei ajunge în România puţin după ora 12.30. Va fi primit la salonul oficial al Aeroportului Otopeni. Apoi se va îndrepta spre Palatul Cotroceni pe un culoar securizat, pe Drumul Naţional 1. Preşedintele Franţei va fi vegheat şi de la înălţime. Pe toate clădirile înalte adiacente traseului vor fi amplasaţi lunetişti.
 
De monitorizarea traseului se vor ocupa ofiţerii Serviciului Român de Informaţii. Sunt ajutaţi de poliţişti rutieri şi mascaţi din trupele speciale. Ofiţerii de la Pază şi Protecţie vor avea întotdeauna o variantă de urgenţă pentru traseul iniţial. Orice eveniment neprevăzut poate schimba direcţia coloanei oficiale.
 
Emmanuel Macron va putea admira şi replica faimosului Arc de Triumf de pe Champs-Élysées. De data aceasta în Bucureşti, pe şoseaua Kiseleff.
 
Primul drum al lui Emmanuel Macron va fi la Palatul Cotrocenui. Aici se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis. Piaţa Victoriei se va transforma şi ea într-o fortăreaţă. Aici, zona este supravegheată de pe clădirile înalte. La Guvern, preşedintele Franţei se va întâlni cu premierul Mihai Tudose.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

52 Comentarii

Iris IRIS
24.08.2017, 07:49:56

"masuri drastice" !!!! nu mai faceti din tantar armasar - de Napoleon nu mai are nimeni interes ...nici macar francezii ...s-a imprastiat fumul de tamaie...n-a mai ramas nimic ... din Macron al Frantei.

-2 (6 voturi)
Viorel Gemene
24.08.2017, 15:26:59

Franta poate fi asemuita unui cocos ce i s-au smult penele din coada si din aripi ca sa nu mai fie nabadaios, caci de la Napoleon incoace Franta traieste doar din amintiri, nationala lor de fotbal e formata numai si numai din magrebieni, de asemeni atletii ca si ceilalti sportivi ce reprezinta Franta, si in tot acest context Macron incerca revitalizarea orgoliului francez in raport cu Germania si SUA, folosindu-se de ''fratii'' mai mici cum suntem noi care datorita migratiei unei parti importante din populatie am ajuns si noi o tara a ''magrebienilor'' autohtoni care se inmultesc intr-un ritm ametitor, asa ca d-l Macron nu a venit sa ne consulte ci ca se ne impuna masuri ''europene de vitalizare a Europei'' doar pentru faptul ca suntem ca populatie mai numerosi cateva masuri care va asigura ca le indeplini in virtutea faptului ca suntem santajati cu accesul la spatiul Schengen.

-3 (13 voturi)
Fanariotul Dr.Agnea
24.08.2017, 13:59:05

Comentariu considerat abuziv.

Volus Solus
24.08.2017, 15:41:57

Poza 1 - Iohaneasa ranjeste de nu mai poate, au invatat si Iohanisii astea cu ranjetele da' "leaderi" de la americani luate, sa emane "leadership" din ranjeala Iti dai seama, cat "leadership" la slugile astea ale finantei mondiale.

-11 (13 voturi)
Petre67
24.08.2017, 15:45:46

Sunt mandru de presedintele Romaniei si deasemenea de sotia dansului !

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (52)