Politică

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Iohannis a înghiţit „broscoiul” reprezentat de penalii din PNL cu funcţii publice

23
7 May 2021 07:56:34
Ştefan Vlaston

A venit un moment important pentru credibilitatea preşedintelui Iohannis. La întrebarea unei ziariste, „mai contează părerea dumneavoastră în PNL?”, răspunsul preşedintelui a fost: „vom vedea”. Şi am văzut. PNL nu ţine cont de opoziţia preşedintelui faţă de penali în funcţii publice, deşi PNL a ajuns la guvernare cu ajutorul preşedintelui exact cu tema aceasta. Cum va reacţiona preşedintele?

Sunt întrebările la care aşteptăm răspuns în zilele următoare.

Avertismentele preşedintelui

Preşedintele i-a avertizat odată pe liberali, cu multe săptămâni în urmă. La întrebarea unei ziariste despre cazul Alexe, preşedintele a răspuns:

„Sincer, eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc de mult şi să fie mai scurtă, am mai spus că persoanele urmărite penal sau penalii, aşa cum i-am numit, n-au ce căuta în funcţii publice. Nu ştiu dacă PNL trebuia să discute, dar dacă Alexe va fi cercetat penal, m-aş aştepta să se autosuspende din funcţii până când se clarifică aceste aspecte.”

Discuţia n-a avut loc, nici scurtă nici lungă. Altfel spus, liberalii nici nu s-au sinchisit de reacţia preşedintelui.

La ultima conferinţă de presă discuţia a fost şi mai acută.

Ziarist: „Unde sunt criteriile de integritate anunţate şi de dvs şi de liberali în campanie, după cazurile Chirică şi Costel Alexe?”

Preşedintele: „Ar fi cazul să reacţioneze politic şi PNL-ul. Dacă nu o vă face în următoarele zile o să am o discuţie pe această speţă.”

Ziarist: „La cazul Costel Alexe aţi făcut solicitarea şi partidul v-a ignorat. Mai contează părerea dvs în PNL?”

Preşedintele: „Vom vedea”.

Acum trebuie să aflăm şi noi răspunsul la întrebarea dacă „mai contează părerea dvs în PNL”. Nu de alta, dar preşedintele a contribuit decisiv la victoriile electorale ale PNL, demonizând PSD exact cu acuzele de care acum se face vinovat şi PNL: corupţia şi acceptarea penalilor în funcţii publice.

Alexe s-a ales între timp cu controlul judiciar, decizie ramasă definitivă, iar municipiul Iaşi fără buget, pentru că USR PLUS nu mai vrea să colaboreze cu „penalul” Chirică.

Cum se apără PNL

Teoria lui Orban cu prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă e aberantă. Nu se aplică deţinătorilor de funcţii publice conectaţi la bugetul de stat. Când critica PSD din opoziţie nu zicea nimic de prezumţia de nevinovaţie. Aşa zicea şi PSD, iar PNL i-a preluat argumentarea. Că penalii sunt penali după condamnarea definitivă. Greşit! Pentru funcţiile de conducere în instituţiile statului devii penal când a fost începută urmărirea penală împotriva ta. Un conducător de instituţie publică trebuie să aibă o imagine imaculată, pentru a se bucura de încrederea cetăţenilor. Democraţiile aşezate din Europa au înţeles acest lucru, şi deţinătorii de funcţii publice demisionează la cea mai mică suspiciune apărută la adresa lor. Nu şi la noi. Exemplul l-a dat tot un liberal, Relu Fenechiu, care a demisionat din guvern cu o săptămână înainte de a fi săltat de mascaţi şi dus la puşcărie.

Alexe şi Chirica au demisionat din funcţiile deţinute în partid. Care nu sunt funcţii publice. Nu mă interesează că au demisionat din aceste funcţii. PNL trebuia să le retragă sprijinul politic pentru funcţiile publice deţinute în statul român, acelea de preşedinte de CJ şi de primar.

Nu văd cum şi-ar mai putea desfăşura activitatea în funcţiile avute fără sprijinul consilierilor judeţeni şi locali. Ce n-a trecut bugetul Iaşiului în zilele trecute, acum, după inculparea lui Chirica într-un nou dosar, nu va mai trece deloc. Ce face primăria Iaşi, funcţionează fără buget?

Nu mai vorbesc de banii europeni, de care ieşenii vor fi lipsiti in totalitate. Cine ar da bani unor penali?

Dar opinia publică ce va zice văzând că Orban nu-i lasă din braţe pe cei doi? Ce să zică, PNL=PSD, aceeaşi mizerie!

Aceasta este situaţia politică delicată căreia trebuia să-i dea răspuns preşedintele.

Ce arme are preşedintele?

Preşedintele Iohannis a reuşit, şi acesta e meritul său de necontestat, să scoată PSD din scena politică şi să-l reducă la o umbră. Acuzând PSD, aproape zi de zi, de corupţie, de fraude din banul public şi de menţinerea penalilor în funcţii publice. Şi a avut succes. A scos PSD de la guvernare înainte de alegeri, a contribuit la rezultatele proaste obţinute de PSD la europarlamentare.

Din păcate, prestaţia mediocră a PNL la guvernare în 2020, când a dus deficitul bugetar la 10% din PIB, iar gradul de îndatorare al ţării a crescut de la 34 la 48% din PIB, a făcut ca PSD să revină pe primul loc la alegerile parlamentare.

Dacă acum preşedintele acceptă ca PNL să fie cuprins de corupţie, exact ca PSD, îşi leagă numele de tolerarea corupţiei în partidul „meu”. Cu consecinţe dezastruoase pentru locul ce-l va ocupa în istoria ţării.

Preşedintele are un singur lucru de făcut. Să ceară conducerii PNL să retragă sprijinul politic pentru Alexe şi Chirica. Fără acest sprijin politic, cei doi ar trebui să demisioneze imediat, şi s-ar rezolva astfel, macar parţial, problema legată de corupţia din PNL, de penalii PNL acceptaţi în funcţii publice. Iar dacă această cerinţă nu va fi acceptată, preşedintele are tot dreptul să treacă la acte de retorsiune impotriva PNL. Şi are destule pârghii.

Nu mai spun de „avântul” pe care-l va lua corupţia din PNL, văzând că penalii lor sunt menţinuţi în funcţii publice.

Ideea că Iohannis ar afecta populaţia cu această poziţie nu este valabilă în acest caz. Conducerea executivă a statului este la Cîţu şi la guvern. Iar plecarea celor doi, Alexe şi Chirica, abia ar debloca mecanismele de conducere ale judeţului şi oraşului Iaşi. Şi ar readuce credibilitatea populaţiei în PNL.

Dacă nu se va întâmpla aşa, şi Iohannis şi PNL vor ajunge în debaraua istoriei democraţiei româneşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Vanatorul/d.c.
7.05.2021, 08:13:19

Sa fim seriosi..! Iohannis nu poate face mai mult in privinta penalilor din PNL decat sa dea un pic din clanță, la ”fonfleu”, si gata..! Asta pentru babuinizatii propagandei mafiei iohannist-liberlal-neosecuristice..! Pentru ca ce altceva ar putea sa faca Iohannis, cand el insusi e cel mai corupt politician roman din toate timpurile, fiind urmarit in peste 17 dosare penale deja cunoscute ca fiind ”clasate” de catre mafitiotii din parchete la ordinul Noii Securitati, plus alte dosare ascunse in fundul sertarelor, dar care, nu am nici o indoiala, vor fi scoase de acolo la ”momentul potrivit” tot de catre Noua Securitate..! Ce-ar mai putea sa le faca Iohannis penalilor din PNL, cand el insusi ar fi fost in puscarie acum, daca nu ar fi avut imunitatea dobandita atunci cand a fost plantat la Cotroceni de catre cei care-i intorc cheița si-i fac agenda..? Cine poate uita modul penal (fals in declaratie, fals in inscrisuri publice , uz de fals, etc) in care Iohannis si nevasta-sa au intrat in posesia a doua imobile, pe care l-au pierdut apoi definitiv in instantele unde li s-au dovedit si faptele penale respective, si cu toate astea inca nu sunt inculpati pentru ele..! Ce se le faca Iohannis escrocilor si penalilor din PNL cand el e..intaiul si cel mai mare dintre ei..?

-12 (22 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.05.2021, 08:27:32

Si repet..Ca simplu cetetean platitor de taxe si impozite pe acarateturile pe care le mai am in Romania afirm cu ca ma doare taman la sport shoes-ii mei Reebok Classic daca mafia care-si zice PNL vrea sa-i tina in continuare in functiil DE PARTID pe escrocii si cocalarii lor..! Insa ma fac foc si para cand Iohannis, Orban, Cîtu si alti politruci impostori, escroci si cocalari penelisti, care dau lectii de ”Etica si integritate” prin presa sau la telșevizor sunt mentiuniti in continuare in functii PUBLICE, si platiti regeste si din banii mei, chiar si atunci cand procurorii care au inchis ani de zile ochii la infractiunile acestor mafioti, s-au trezit brusc si i-au inculpat, cu subiect, predicat si probe, in dosare penale..! E o mare difrentă intre prezumtia de nevinovatie si prezumtia ca, ocupand in continuare o functie publica chiar si dupa ce ai fost inculpat, n-ai sa continui cu sifonatul banului public sau cu ”stergerea urmelor”(ceea ce si fac acum Mihai Chirica si Ion Alexe)..! ”PNL si PSD / Aceeasi mizerie”..? Da, dar asta a fost valabil inainte ca Iohannis sa devina presedinte al PNL si apoi al Romaniei. Dupa insa, ”egalitatea” dintre cele doua mafii a disparut, pentru ca asa cum spunea A. Popescu ” PNL - (a devenit) un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta” Racolarea de catre Iohannis si Orban a peste 200 de primari si consilieri locali inainte de ultimile alegeri locale demonstreaza pe deplin asta..!

-14 (20 voturi)
Ionel Marcu
7.05.2021, 08:36:54

Așa a coborât PNL la 23% în ultimul sondaj iar complicii lor USR-iști pe la 15%. Noroc că și PSD a căzut la 22%, românii nu uită ușor. Iar coborârile sunt cauzate atât de abandonarea sloganului „fără penali” cât și de ignorarea marii dorințe a românilor, desființarea pensiilor speciale, dorită de 96% dintre români, după alt sondaj. Normal, a crescut AUR la 17%, deși tac în problema pensiilor speciale și a penalilor, sunt un partid tânăr și sănătos, adică n-au apucat să facă penali și nici să voteze indexări de pensii speciale, ca PSD și PNL, acesta abia în ceasul al 12-lea plafonându-le.

-11 (15 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.05.2021, 08:38:34

Si acum vine intrebarea: dar ”presiunea strazii” unde e..? Unde-s #rezistii ..? Unde-s ”vigilentii” USR-ului..? Tac ..mîlc..! Asa au primit ordin ”din paduri”..! Cu mici exceptii ..locale, USR PLUS ”central” condus de Barna si Cioloș a devenit pentru PNL ceea ce era PUNR sau ALDE pentru PSD: ”partid balama”..!

-14 (22 voturi)
= aceleaşi mizerii
7.05.2021, 08:21:47

Așa-i trebuie Președintelui, dacă nu s-a "lepădat de Satana" găștii infracționale a gălbenoșilor, încă de la primul semn că "febra galbenă = ciuma roșie = aceeași mizerie"... El credea (în naivitatea/buna credință a lui, sper...) că gașca gălbenoșilor are doar cîteva "uscături", pe cînd colo, de fapt, nici nu mai există "pădure", ci dor "uscături"...

-9 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările