Politică

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Iohannis nu înţelege riscurile către care se îndreaptă actuala guvernare

50
19 Jan 2021 14:03:27
Ştefan Vlaston
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Actuala guvernare a pornit  cu stângul. Este curios că preşedintele Iohannis şi consilierii săi n-au înţeles acest lucru simplu şi elementar. Avem şi experienţe din trecut, în perioada guvernării PSD, care e eşuat nu odată, ci de trei ori. Politicienii noştri nu au tras învăţămintele necesare. Cine uită istoria riscă să repete erorile trecutului. În condiţiile aduse de pandemie numai de crize politice nu avem nevoie.

Guvernarea bicefală

Dragnea nu avea ce face, pentru că nu putea îndeplini funcţia de premier, simultan cu aceea de preşedinte al partidului aflat la guvernare. De aceea a apelat la trei premieri, cu trei eşecuri. Unul dintre premieri, Grindeanu, a fost demis prin moţiune de cenzură iniţiată de propriul partid. De râsul curcilor!

Aşa se întâmplă şi acum. Orban este şeful partidului dominant al coaliţiei de guvernare, dar a fugit de funcţia de premier. Nu că n-ar fi avut dreptul, ca Dragnea, dar ştia foarte bine în ce situaţie este bugetul ţării, şi l-a lăsat pe Cîţu să primească criticile şi înjurăturile sindicatelor şi manifestanţilor din stradă. Ca să-şi conserve postul de preşedinte al partidului la viitorul congres.

În opinia mea Orban a cedat ministerele importante partenerilor de guvernare şi pentru a-l lăsa pe Cîţu într-o poziţie imposibilă, în care să-şi frângă gâtul. Fără prea mari şanse să guverneze cu succes. În felul acesta scapă de un contracandidat puternic la şefia partidului. Dar cu ce preţ pentru ţară?

Orban conduce, de facto, coaliţia de guvernare, împreună cu Barna, Cioloş şi Hunor. Orban a ales miniştrii, acum alege secretarii de stat şi alţi şefi de instituţii importante. După criterii de partid, clientelare, fara legatură cu pregatirea profesională a respectivilor alesi. Fără ca Florin Cîţu să aibă vreun cuvânt de spus. Iar Câţu acceptă resemnat poziţia de valet al lui Orban, deşi este şeful guvernului. Până când? Am văzut la premierii lui Dragnea până când. Cîţu semnează HG-urile şi alte acte importante, decise de miniştrii şi secretarii de stat impuşi de Orban. La sugestiile lui Orban. Când premierul Cîţu va realiza că îşi riscă libertatea cu acele semnături va spune stop joc. Iar ţara intră în criză politică.

În ce a constat eroarea lui Iohannis? A acceptat conducerea bicefală a guvernării în România, cu premierul diferit de şeful partidului majoritar. O greşeală pe care o va plăti la un moment dat.

Situaţia bugetară a ţării este precară

În afară de îngheţarea salariilor bugetar şi pensiilor la nivelul lui decembrie 2020, s-a anunţat şi eliminarea sporurilor bugetarilor. Sunt nemulţumiri mari, inclusiv în poliţie, învăţământ, sănătate. În curând vom vedea reduceri însemnate în bugetele ministerelor, comparativ cu anul trecut, pentru a micşora deficitul bugetar. Atunci să vezi manifestaţii de stradă şi blocarea activităţii în sectoare bugetare importante.  Dacă guvernul Cîţu nu va ieşi cu un buget echilibrat, adio împrumuturi pe piaţa internă şi externă, şi premierul va merge la FMI cu căciula în mână, să ceară bani. Da, dar FMI pune condiţii „groaznice”, cum chiar premierul Cîţu a afirmat.

Nemulţumiri în PNL

Lideri importanţi ai PNL nu au înţeles şi nu au acceptat împărţeala ministerelor, făcută de Orban de unul singur. Fără să se consulte cu conducerea partidului. Fără  explicaţii, alta decât aceea ca premierul Cîţu să-şi frângă gâtul în guvernarea post alegeri parlamentare.

Lideri importanţi ai PNL au luat deja poziţie şi cer demisia lui Orban, pe care îl acuză de trădarea intereselor partidului, şi implicit ale ţării. Nu e clară poziţia preşedintelui Iohannis, dacă este sau nu este de acord cu „butoiul de pulbere” pe care stă PNL. Preşedintele Iohannis are o influenţă majoră în PNL, şi de semnalele sale a ţinut cont conducerea PNL, inclusiv în episodul cu anularea BPN-ului în ziua împărţelii ministerelor. În consecinţă, Iohannis este responsabil şi de evoluţia ulterioară a echilibrului politic în coaliţie şi în PNL. Este conştient de acest fapt? Din deciziile de până acum nu pare.

Coaliţia de guvernare este fragilă şi are nevoie de un premier cu puteri depline

La ora actuală, în condiţiile conducerii bicefale, partenerii din coaliţia de guvernare nu ştiu de cine să asculte. De Orban sau de Cîţu? Şi n-a venit, poate, momentul în care cei doi să se contrazică. Şi când va veni? Ca în guvernările Dragnea, pe care Iohannis le cunoaşte foarte bine. Să mergi doar pe buna credinţă a conducerii bicefale a PNL mi se pare o greşeală. Nu de alta, dar Orban şi Cîţu ar putea să aibă, la un moment dat,  interese divergente. Dacă nu cumva le au de acum.

Un război în interiorul PNL este tot ce mai lipsea actualei situaţii dificile , sanitare şi economice, în care se află România.

Toate aceste riscuri şi, posibil altele. trebuiau cântărite şi evaluate cu multă grijă de către preşedintele Iohannis. În opinia mea nu a procedat cu responsabilitatea pe care o are faţă de destinele ţării.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Camelia Sorescu
19.01.2021, 14:18:20

Domnule Stefan Vlaston domnul Klaus Iohannis nu înțelege foarte multe lucruri. Problema guvernului e ultima care ar trebui să ne dea bătăi de cap.

-14 (26 voturi)
Vanatorul/d.c.
19.01.2021, 16:16:22

”Preşedintele Iohannis nu înţelege riscurile către care se îndreaptă actuala guvernare” Marioneta de la Cotroceni intelege numai ce-i dau voie sa inteleaga cei care l-au plantat in functie, adica ”baietii veseli din paduri” (Noua Securitate), gruparile politico-mafiote anti-nationale si anti-românesti din tara si de-afara, plus birocratii corupti din staff-ul de la Bruxelles in fața carora sta doar in pozitia ghiocelului si pocneste din calcaie scabros de slugarnic chiar si atunci cand deciziile pe care le iau escrocii respectivi prejudiciaza grav interesele Romaniei si cetatenilor ei..!

-14 (20 voturi)
Tudor Miclovan
19.01.2021, 14:35:55

Sasalaul nu intelege nici ce cauta la Cotroceni, de aia o taie pe partie si la sala mereu, la fel cum nu a inteles nici ca profesor de fizica macar principiul lui Arhimede: orice corp cufundat intr-un lichid se uda.

-9 (19 voturi)
moftronix2
19.01.2021, 15:10:45

Dragnea nu trebuie comparat cu Orban. Dragnea a câștigat alegerile cu 47 la sută și cu un Program de guvernare cum nu a mai fost altul de bun...Dragnea era obligat să le de-a jos pe Grindeanu cand a văzut că are comanda dubla. Dragnea avea la Cotroceni pe cel mai mare dușman al României. Dragnea se temea justificat de sabotajul lui Johanis și al Serviciilor sale...Dragnea o fi greșit cu Tudose, dar, când ai Statul paralel ca dușman, e greu să găsești un Premier bun. Care sa asculte doar de Partid și de cetățeni. Oricum, Dragnea a reușit și cu Dăncila. ...La Orban situația era și e cu totul alta. Orban are de partea lui și Președintele cu tot Statul paralel. Are de partea lui și Covidul ..In pandemie cetățenii sunt indulgenți și răbdători cu guvernanții...Daca rămân în viața nu mai contează nimic

-16 (22 voturi)
Lucifer
19.01.2021, 16:29:16

Prost e Iohannis ăsta! Şi ce "dăştept" este Vlaston!

-12 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (50)

Modifică Setările