Preşedintele Iohannis nu înţelege democraţia. Se vrea suspendat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obsesia preşedintelui de a-l menţine pe Cîţu premier dovedeşte că nu pricepe regulile de bază ale democraţiei. În acest caz, faptul că guvernul este sub controlul parlamentului, nu al preşedintelui. Iar parlamentul este suveran în deciziile sale, inclusiv în aceea de a-l suspenda pe preşedinte. Doar aşa se explică obsesia „echipei câştigătoare” şi a lui Iohannis de a-l păstra pe Cîţu premier.

Este singura persoană obedientă total preşedintelui, şi care nu distinge ce este corect şi ce nu în deciziile lui Iohannis. Pleacă de la premisa ca Iohannis este Mesia, nu greşeşte niciodată.

Cîţu a dat de gol planurile preşedintelui

Din multele declaraţii ale lui Cîţu de ieri, una devoalează planurile lui Iohannis. Spune Cîţu:

„Dacă alţii vor acest lucru vor merge în Parlament USR PLUS cu PSD şi AUR şi vor da jos Guvernul şi vom merge la negocieri, dar eu vă spun că nu se va schimba nimic. Mai mult, PNL nu va putea face guvernare niciodată cu cei care au dat jos Guvernul Partidului Naţional Liberal”.

Cum adică nu se va schimba nimic? Sunt două căi de urmat pentru Iohannis, după căderea guvernului la moţiunea de cenzură. Nu desemnează un alt premier, mult şi bine, menţinând interimar guvernul Cîţu. Cu explicaţia că nimeni nu prezintă o majoritate parlamentară. Deşi, refacerea coaliţiei de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR ar fi posibilă, dar preşedintele a prins o ura feroce pe USR PLUS şi nu îi mai vrea la guvernare. Iar aripa Cîţu din PNL i-ar putea juca în strună. Ar fi o abatere gravă de la obligaţiile constituţionale ale preşedintelui şi s-ar putea iniţia imediat procedura de suspendare a preşedintelui.

O altă cale ar fi desemnarea unui premier inacceptabil, care să nu treacă de parlament, pentru ca la următoarea desemnare sa-l numească tot pe Ciţu. Mergând pe ideea că parlamentarii nu vor să plece acasă şi-l vor vota. Numai că lucrurile s-au schimbat. PSD şi AUR vor acum alegeri anticipate, pentru că stau foarte bine în sondaje. Iar USR PLUS nu are cum să voteze premier pe Cîţu, pentru că şi-ar da cu firma în cap. În plus, are şanse să obţină mai mulţi parlamentari decât are în prezent. Şi  numai de alegeri anticipate nu are nevoie ţara acum. 

Preşedintele POATE declanşa alegeri anticipate, doar dacă vrea. Iar dacă nu vrea, îl menţine pe Cîţu interimar până în 2024. Bineînţeles că nu este nici această posibilitate constituţională şi ar fi imediat suspendat din funcţie.

Dacă premierul Cîţu demisionează luni, cum se vântură ideea prin presă, nu va fi niciodată revalidat de Parlament. Iluzii deşarte.

Cîţu are deja miniştri interimari, care nu pot decide mare lucru. Nu mai are nici ministru la Agricultură, după demisia lui Oros. La validarea noilor miniştri (mai sunt puţine zile până la expirarea termenului de 45 de zile), sigur nu vor primi votul parlamentului.

Toată această criză politică porneşte de la faptul că preşedintele Iohannis îi urăşte pe cei de la USR PLUS.

„Prin alianţa cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voinţa cetăţenilor care şi-au pus speranţele într-o coaliţie de centru-dreapta, care să dezvolte România. Este un semnal îngrijorător şi extrem de grav că un partid care reclamă că are valori democratice şi este reformist se aliază cu un partid cu viziuni antagonice faţă de valorile euro-atlantice ale României. Prin decizia de a semna şi a depune o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, USR PLUS s-a discreditat iremediabil în faţa românilor, a propriului electorat”.

De unde ştie preşedintele că s-a discreditat în faţa propriului electorat? Este Mafalda? „Moţiune de cenzură împotriva propriului guvern”. Şi ce era să facă, după ce premierul a şters cu ei pe jos, revocându-l pe Stelian Ion şi promovând PNDL 3 fără acordul coaliţiei?

Şi nu s-a aliat cu AUR. Şi-a exercitat dreptul constituţional de a cenzura guvernul. Că premierul Cîţu repetă ca un papagal ce spune preşedintele este încă o dovada ca e porta vocea lui Iohannis.

În mod sigur, detonarea coaliţiei a fost ordinul lui Iohannis, iar Cîţu l-a executat fără crâcnire. Pentru că Iohannis nu mai înţelege democraţia, vrea să controleze şi guvernul prin persoana obedientului Cîţu.

În plus, PNL s-a scindat în două. Tabăra Cîţu şi tabăra Orban. Orban nu mai are parteneriat cu Iohannis, aşa că parlamentarii din tabăra sa vor vota contra deciziilor lui Iohannis.

Cum de nu pricepe Iohannis toate aceste lucruri? Pentru că puterea i-a luat minţile. Pleacă din ţară până duminică, lăsând ţara într-o criză profundă, generată de pandemie, fără guvern valid, cu explozia preţurilor în faţă, cu criza mondială de energie, cu iarna care vine şi în care mulţi cetăţeni ar putea îngheţa de frig în casă.

Un preşedinte responsabil, care îşi iubeşte ţara, ar fi oprit imediat criza, prin discuţii cu toate partidele parlamentare. Şi ar fi refăcut coaliţia de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR. Trecând peste ura pe care o nutreşte faţă de USR PLUS. Aici este vorba de soarta ţării, în care antipatiile personale ale preşedintelui nu au ce căuta.

Este posibil să se ajungă la suspendarea preşedintelui, ca unica soluţie de a avea un guvern valid, care să conducă ţara în condiţiile unei crize profunde. Ar fi trist, dar situaţia aceasta a fost generată de însuşi preşedintele Iohannis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite