Reacţiile liderilor politici la refuzul lui Iohannis de a o desemna premier pe Shhaideh: „Sperăm ca PSD să nu arunce ţara într-o criză politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de premier înaintată de Coaliţia PSD-ALDE, căreia i-a cerut să facă o altă nominalizare decât Sevil Shhaideh. PNL şi USR salută decizia lui Klaus Iohannis de a nu accepta propunerea PSD-ALDE, în timp ce liderul PMP traian Băsescu face apel la Iohannis şi Dragnea să ajungă la un compromis.

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea va susţine o declaraţie de presă, începând cu ora 16.00, pentru a-i răspunde preşedintelui Klaus Iohannis. 

Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis

Săptămâna trecută, când am avut consultări, PSD şi ALDE mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. Solicit coaliţiei PSD ALDE să facă altă propunere.

Reacţii politice la decizia preşedintelui: 

UPDATE Fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD: Se prelungeşte, din păcate, un proces care necesita mai multă urgenţă, ca să se intre în noul an cu o echipă formată. De regulă se stă de vorbă.  E un Parlament nou, cu o structură nouă, preşedintele are şi el o vechime destul de mică, dar dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor. Sper ca până la urmă să se găsească acea cale a dialogului. 

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan: Salutăm decizia, în interes naţional, a preşedintelui României. Este dreptul constituţional al domniei sale să respingă propunerea şi cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilităţi, mai ales într-un context internaţional extrem de complicat. România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii. De asemenea, Guvernul României nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea. PSD ne-a anunţat că are zeci de mii de specialişti. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi şi alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilităţi şi fără condamnări.

Preşedintele USR Nicuşor Dan, pentru „Adevărul“: Suntem convinşi că decizia preşedintelui este bine fundamentată. Remarcăm că acesta se află în limitele Constituţiei. A recunoscut majoritatea PSD-ALDE şi dreptul acesteia de a nominaliza prim-ministrul. Sperăm ca PSD să se poarte responsabil şi să facă o nouă nominalizare care să întrunescă toate condiţiile şi să nu arunce ţara într-o criză politică, din moment ce preşedintele i-a cerut în mod explicit să facă o nouă propunere. 

Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD: O să încercăm să ne întâlnim şi să analizăm situaţia aceasta. Mi-ar fi plăcut ca preşedintele să argumenteze acest refuz. Nu este vorba de PSD şi ALDE, este vorba de votul pe care populaţia ţării l-a dat. Liviu Dragnea este cea mai potrivită propunere pentru că şi-a asumat responsabilitatea implementării programului. Eu sper să nu apară şi o a doua respingere, ceea nu înseamnă că vorbesc de a doua propunere. Trebuie să analizăm. Ce trebuie respectat este votul oamenilor. 

Preşedintele PMP Traian Băsescu: Respingerea de către Preşedintele României a propunerii pentru funcţia de Prim Ministru nu trebuie să declanşeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea şi Preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie. Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel şi în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea şi Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Preşedintelui.

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi: Nu s-a întâmplat nimic mai mult decât faptul că preşedintele şi-a exercitat atribuţiile constituţionale, într-o situaţie în care se impunea filtrul preşedintelui Preşedintele şi-a asumat rolul constituţional şi a luat o decizie într-o situaţie care impune o decizie a preşedintelui, dat fiind riscurile pe care le genera propunerea nefasta de premier, avansată de Liviu Dragnea.  PSD are tot timpul să facă o nouă nominalizare în acord cu imperativele funcţiei de şef al guvernului României şi mai ales, poate cu mai multă transparenţă şi mai multă asumare politică de către PSD. România are o politică externă de respectat şi are nevoie de o imagine clară în exterior a liderilor politici care pot susţine aceste această politică externă, iar din păcate legăturile familiei premierului propus de Liviu Dragnea cu Siria şi regimul Assad, nu ar fi făcut decât să ridice semne de întrebare. 

Deputatul USR Cristian Ghinea: Salutăm decizia preşedintelui Iohannis care respinge nominalizarea doamnei Sevil Shhadeh, era intenţia noatră oricum de a vota împotriva acestei nominalizări, o nominalizare bizară, o persoană despre care se ştiu foarte puţine lucruri. Este bizar să avem un fel de fantomă nominalizată la şefia Guvernului din România. Nu avem detalii despre informaţiile care l-au făcut pe preşedinte să ia această decizie, dar considerăm că este în limita mandatului său constituţional. Cred că nu trebuie să intrăm într-o luptă de orgolii. Domnul Dragnea a făcut această propunere, care a fost oricum subţire, nu mi-e clar dacă partidul şi-a asumat-o pentru că domnul Dragnea a primit un cec în alb. Înţeleg că sunt voci nemulţumite la PSD că nu a existat o consultare internă la modul real. Dacă se ajunge la o luptă de orgolii între Dragnea şi domnul Iohannis, eu cred că domnul Dragnea va pierde. Facem un apel la înţelepciune, să stăm calmi, nu este sfârşitul lumii dacă nu este protejata domnului Dragnea prim-ministru. Din punct de vedere constituţional şi juridic, preşedintele are o poziţie puternică. Preşedintele României nu este un fel de bibelou care stă la Cotroceni şi ia act de ce propun partidele. 


Preşedintele Klaus Iohannis nu a anunţat numele premierului desemnat nici după a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare. „În zilele următoare voi avea discuţii pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun“, a afirmat şeful statului. Practic, Iohannis trebuie să decidă dacă o acceptă sau nu pe Sevil Shhaideh, candidatul de etnie turco-tătară propus de Liviu Dragnea pentru funcţia de premier, care are în spate o majoritate parlamentară formată din PSD, ALDE, UDMR şi cei 17 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. „Ne pare rău că anunţul desemnării nu a fost făcut azi. Eram pregătiţi la Parlament şi în 48 de ore finalizam. Am înţeles că doreşte mai multe discuţii domnul preşedinte, fiecare cu ritmul lui. Probabil vrea să discute mai mult cu doamna Sevil Shhaideh“, a comentat Liviu Dragnea amânarea impusă de Cotroceni.

Potrivit unor surse politice, preşedintele Klaus Iohannis a sunat-o joi, după conferinţa de presă, pe Sevil Shhaideh şi au stabilit să aibă o întâlnire la începutul săptămânii viitoare. Foarte probabil, Klaus Iohannis va anunţa numele premierului desemnat marţi sau cel târziu miercuri. Amânarea lui Iohannis vine şi în contextul în care liderii europeni se aşteaptă la reacţii antiislamice în preajma sărbătorilor creştine, ca urmare a atentatelor teroriste din ultima perioadă.

Scenarii de rezervă

În condiţiile în care Sevil Shhaideh se bazează pe o majoritate de peste 60% în Parlament, Klaus Iohannis poate cu greu să refuze propunerea PSD. „Trebuie să recunosc, din punct de vedere al opţiunilor, domnul preşedinte nu este în cea mai fericită situaţie în care se poate afla un şef de stat“, a spus şi liderul PMP Traian Băsescu, cel care l-a propus premier pe Eugen Tomac. Preşedintele Klaus Iohannis poate să nu o accepte pe Sevil Shhaideh şi să propună un alt candidat din PSD pentru funcţia de premier, care, apoi, să încerce să strângă o majoritate în Parlament. Însă scenariul pare fantezist, din moment ce PSD este condus cu mână de fier de Liviu Drganea, iar alianţa dintre social-democraţi şi partidul lui Tăriceanu este bine închegată.  „Dacă vreun lider din PSD sau vreun membru din PSD va accepta propunerea preşedintelui, va fi exclus imediat din partid“, a avertizat Dragnea.

Teoretic, Iohannis poate desemna şi un premier din Opoziţie sau din afara partidelor, care va pica însă la votul din Parlament, acolo unde PSD deţine puterea. În cazul în care sunt respinse două variante de premier, şeful statului are puterea de a dizolva Parlamentul şi de a genera alegeri anticipate, însă tot PSD ar avea de câştigat politic de pe urma unei astfel de mişcări. Cu un scor de 47% obţinut la alegerile din 11 decembrie, PSD, pe fondul unei campanii de victimizare, poate trece singur pragul de 50% în cazul unor alegeri anticipate. Aşadar, Iohannis are pârghii limitate de negociere cu PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite