Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat pensiile speciale pentru angajaţii Parlamentului şi pentru diplomaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, mai multe legi, printre care şi cele care prevăd pensii speciale pentru funcţionarii parlamentari şi pensii de serviciu pentru diplomaţi.

Proiectul care prevede reintroducerea pensiilor mărite pentru angajaţii Parlamentului prevede că, „la împlinirea vârstei de pensionare, funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării”.

În plus, angajaţii cu vechime mai mare de 14 ani primesc 1% din venitul mediu calculat pentru fiecare an suplimentar. „Pentru fiecare an ce depăşeşte vechimea de 14 ani în Parlament, se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării“, se menţionează în proiect.

Legea privind pensiile diplomaţilor are obiect de reglementare acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic şi consular dacă îndeplinesc condiţiile cumulative de pensionare - vârstă şi stagiul complet de cotizare prevăzute în sistemul public de pensii, dar şi vechime efectivă în diplomaţie de cel puţin 18 ani, respectiv vechimea în activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională.

Aceştia beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din salariul de bază brut lunar, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultima luna de activitate.

Citeşte şi:

Pensiile speciale pentru angajaţii Parlamentului şi pentru militari au trecut de votul deputaţilor

Deputaţii au aprobat marţi două proiecte de lege care prevăd introducerea pensiilor speciale pentru funcţionarii publici parlamentari, respectiv pentru militari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite