Politică

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Klaus Iohannis este HeForShe

14
20 Jun 2015 18:15:00
Monica Stancu

Preşedintele Iohannis s-a alăturat campaniei internaţionale ONU HeForShe. Acesta a precizat pe pagina lui de Facebook că:

“Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi este parte din progresul omenirii. Nu trebuie să închidem ochii în faţa discriminării! Cu toţii trebuie să spunem STOP şi să dăm femeilor şanse egale în viaţă.” Conform site-ului oficial HeForShe, Romania va lua o serie de măsuri pentru a combate violenţa domestică. De exemplu, va construi adăposturi la nivel local pentru victime. De asemenea, România va crea două profesii noi: expert şi technician în domeniul egalităţii de gen. Până în anul 2020, 70% din instituţiile de stat din România vor avea astfel de specialişti.

Campania HeForShe  lansată la ONU în luna septembrie 2014 reprezintă o acţiune de solidaritate pentru egalitatea de gen şi este bazată pe ideea că  întreaga comunitate beneficiază din punct de vedere economic, social şi politic dacă femeile şi bărbaţii sunt trataţi în mod egal. Ambasadoarea campaniei este actriţa britanică Emma Watson.

Până pe 20 iunie, petiţia a strâns peste 327,000 de semnături la nivel global. România a adunat 2,843 de semnături. Franţa are peste 10,500 de semnături, iar Marea Britanie are în jur de 34,800 de semnături. Campania este susţinută de lideri din domeniul public şi privat precum  Stefan Löfven (prim ministrul Suediei), Sauli Niinistö (preşedintele Finlandei) şi Vittorio Colao (CEO, Vodafone Group Plc). Preşedintele Klaus Iohannis este singurul politician din Estul Europei inclus pe site-ul oficial al campaniei HeForShe. La nivel naţional, campania este susţinută şi promovată  şi de Ministrul Muncii Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, doamna Rovana Plumb.

Mai multe studii arată că într-adevăr există o corelaţie între egalitatea de gen şi prosperitatea economică, stabilitatea politică, pace şi securitate. Datele din Europa par să confirme aceste rezultate.  Potrivit Institutului European pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, România şi Bulgaria, cele mai sărace ţări din UE se situează pe ultimele locuri în ceea ce priveşte egalitatea între bărbaţi şi femei.

În plus, numărul cazurilor de violenţă domestică este în creştere în România.  Plumb a precizat că  "la sfârşitul anului 2012 erau înregistrate peste 14.000 de cazuri, iar cazurile de deces cauzate de violenţa domestică au fost în jur de 1.200.” Cât priveşte numărul femeilor care ocupă poziţii în boardul marilor companii, România se află sub media europeană: doar 11% din poziţii sunt ocupate de femei. Media europeană este de  20.2%. Mai mult, în timp ce majoritatea ţărilor din UE fac progrese în această privinţă, România a înregistrat cel mai mare regres.

România nu va reuşi să se dezvolte dacă nevoile a jumătate din populaţie sunt ignorate, dacă româncele vor fi traficate, dacă hărţuirea sexuală şi violenţa domestică care afectează sănătatea fizică şi psihică a victimilor sunt tolerate, şi dacă vom descuraja femeile de la a ocupa poziţii de conducere. 

România trebuie să înceapă să vorbească mai des şi mai deschis despre aceste probleme, şi sper că iniţiativa preşedintelui Iohannis de a susţine campanie HeForShe este doar începutul. Avem multe de făcut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Nicholas Kazan
20.06.2015, 18:37:58

O inițiativă extraordinar de importantă, pe care doar bădărănia și primitivismul poate să o înjosească. Bravo domnule Președinte!

-1 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
20.06.2015, 19:19:32

"...Romania va lua o serie de măsuri pentru a combate violenţa domestică. De exemplu, va construi adăposturi la nivel local pentru victime." Uraaaa..! Bravos..! Asa, da..! Da' apropo...Adaposturile astea sunt..mixte..? Adicatelea, pot apela la ele si barbatii..? Asa, de-un paregzampl, daca adorabila mea scorpie de nevasta si coafeza ei vor continua sa ma falimenteze cu acelasi entuziasm, la finalul jertfirii mele pe altarul cochetariei jumatatii mele conjungale..eu unde ma adapostesc..? Si mai e o chestie, apropo de "70% din instituţiile de stat din România vor avea astfel de specialişti"..Pe astia cine-i plateste, ca sa sa le bage intre manerele bostanului bugetarilor, ca si ei au minimum..cam aceleasi drepturi cu nevestele lor, precum am eu cu Milica mea, fara ca eu insa, sa fiu bugetar...? Adica,3 la numar : 1) "- Sigur scumpo, spal eu vasele in timp ce tu te uiti la tv, ca doar n-am sa platesc chiar si abonamentul la cablu, degeaba" 2) "- Scumpo, cine se mai uita la bani, cand vine vorba de iubire..? Nu conteaza ca mai ai 30 de perechi de pantofi..! Sincer, aproape ca-mi vine sa lacrimez de..bucurie, ca ti-ai mai cumparat inca 5 perechi..!" 3) "- Scumpo, se vede rafinamentul scolii gastronomice a mamei tale, care, cu ajutorul unui destin generos cu mine, a devenit si divina mea mama soacra. Excelenta supa..! Ca de obicei, ai prajit-o exact cat trebuie, iar taiteii pe care-i desprind de pe fundul oalei cu dalta, sunt la fel de aromati si crocanti precum sticksurile pe care le crantaneam noi intre 2 saruturi fierbinti, in pauza mare, pe vremea cand eram in clasa a XII-a".

+2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
20.06.2015, 19:40:30

Constat cu oarece..haz, ca cel care maimutareste atat de .."nemtos" si caraghios functia de presedinte al tarii, dincolo de faptul ca continua se..agate de orice pentru a-si ..coafa imaginea publica, are si niscaiva probleme (constante, de altfel) si cu ..limba romana..!:) "In acest sens, am semnat, alaturi de alti sefi de stat, un angajament la nivel national(!) pentru a actiona pe deplin in vederea acestui deziderat":)) Sa-i zica cineva lui minte inceata asta, ca "un angajament la nivel national", poate semna cu Ponta, cu Mihalache, cu mafiotii PNL-lui, cu..etc..etc.. Angajamentul pe care-l semnezi "alaturi de alti sefi de stat", e un angajament la nivel INTERNATIONAL..! In rest, aceleasi garagarisme si..platitudini, ca intotdeauna..!

0 (2 voturi)
Nicholas Kazan
20.06.2015, 19:53:47

Bre boierule, ia nu te lua de neamț ci mai verifică-ți caracterul olecuță. Nu te lăudai odinioară cu o turcoaică focoasă, Ce, țineai harem?, sau ești infidel?

-1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
20.06.2015, 20:08:02

De Dilber, zici..? Pai..accidentul s-a intamplat pe cand eram inca la liceu, intr-o vacanta de vara pe care am fost OBLIGAT sa o fac in alta localitate..! Insa tot raul a fost spre bine..! Garantez, ca eu si Dilber am intarit relatiile de prietenie romano-turcesti, mai mult decat au facut-o toti ambasadorii sau emisarii ambelor tari, incepand de la Stefan cel Mare si pana in prezent..!

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările