Iohannis, despre sistemul de învăţământ: Reforma este obligatorie ca generaţiile viitoare să beneficieze de educaţie de calitate şi de şanse reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis participă la şedinţa Guvernului FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Iohannis participă la şedinţa Guvernului FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri la şedinţa de Guvern, la care Guvernul îşi va asuma proiectul „România Educată”, unde a declarat că reforma în sistemul de învăţământ este obligatorie. În cadrul şedinţei Guvernul adoptă un memorandum prin care îşi asumă ţintele şi obiectivele proiectului „România Educată”

UPDATE

Preşedintele a declarat că în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ „ reforma acestuia este obligatorie dacă vrem ca generaţiile viitoare să beneficieze de educaţie de caliate şi de şanse reale pentru a fi competitivi cu piaţa muncii, în continuă şi rapidă schimbare”. 

El a precizat că „România Educată” este un proiect cu legitimitate democratică. 

„Avem toate premisele pentru a priioritiza investiţiile în educaţie şi pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învăţământul românesc are atâta nevoie”, a mai declarat preşedintele. 

Şeful statului a completat că proiectul beneficiază deja de un sprijin financiar important din PNRR. 

El a subliniat că printre obiectivele asumate prin proiect sunt „scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea ratei de analfabetism funcţional, asigurarea competenţelor ddigitale de bază,atât în cazul profesorilor, cât şi elevilor, dezvoltarea învăţământului profesionaL, precum şi creşterea numărului de absolvenţi de studii superiuoare”. 

Preşedintele a mai declarat că proiectul „România Educată” este unul apropiat sufletului său. „Cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar şi o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral. Guvernul României a dovedit că este capabil să gestioneze situaţii şi crize complexe. Sunt convins că implicarea Executivului va face posibilă operaţionalizarea Proiectului „România Educată” într-o manieră predictibilă şi eficientă. Este important, în acelaşi timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislaţiei necesare”, a mai declarat preşedintele.

„Singurul tren către un viitor mai bun este educaţia. Doar astfel putem oferi copiilor şi tinerilor din România şansa de a profita pe deplin de oportunităţile pe care le oferă o economie modernă şi o societate democratică. România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potenţialul tinerilor noştri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă”, a subliniat el.

Memorandumul privind implementarea Proiectului „România Educată” şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de educaţie poate fi accesat AICI.

Programul „România Educată” a fost publicat înaintea şedinţei de Guvern şi are ţinte ambiţioase până în 2030

<<În urma discuţiilor din aceste zile, au reieşit o serie de lucruri importante. În primul rând, Coaliţia de guvernare şi-a exprimat susţinerea pentru proiect şi chiar săptămâna viitoare Guvernul României îşi va asuma, prin memorandum, ţintele şi obiectivele „României Educate”, urmând să stabilească un plan clar de acţiune, cu responsabili şi termene, pentru implementare>>, a transmis şeful statului la finalul consultărilor pentru proiectul „România Educată”. 

El a adăugat că „educaţia trebuie să fie baza noastră comună de construcţie şi să nu mai aibă culoare politică. Românii aşteaptă consens pe astfel de teme esenţiale pentru viitorul ţării noastre şi, din păcate, ceea ce am văzut de prea mulţi ani au fost lupte politice sterile, care au afectat inclusiv educaţia. Nu mai putem continua aşa, dacă vrem ca România să avanseze şi să se dezvolte”.

Preşedintele participă mâine la şedinţa de Guvern, la ora 13.00, tema, România Educată”, a anunţat, marţi, premierul Florin Cîţu. 

Citeşte şi Iohannis, la dezbaterea naţională privind viitorul Europei: Uniunea înseamnă unitate, solidaritate, coeziune şi o abordare pragmatică - VIDEO

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite