Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Administraţia Prezidenţială
FOTO: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, 8 decembrie 2021, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii în scurt timp a Preşedinţiei slovene a Consiliului UE.

Preşedintele României a adresat felicitări Preşedinţiei slovene a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă marcată de multe provocări la nivelul Uniunii şi a adresat succes viitoarei Preşedinţii franceze a Consiliului.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul reuniunii au fost abordate temele care se vor afla pe agenda viitorului Consiliu European din 16 decembrie 2021, precum pandemia de COVID-19, preţurile la energie, situaţia tensionată de la graniţa Uniunii Europene.

Klaus Iohannis a prezentat priorităţile şi aşteptările României de la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, la data de 15 decembrie 2021. În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, şeful statului şi-a exprimat aprecierea  pentru eforturile Comisiei Europene şi a evidenţiat necesitatea continuării campaniei de vaccinare.

În ceea ce priveşte subiectul creşterii preţurilor la energie, preşedintele ţării a arătat că acesta rămâne unul de actualitate şi va fi din nou abordat la următoarea reuniune a Consiliului European. De asemenea, Iohannis a subliniat rolul energiei nucleare şi al gazului natural, ambele importante pentru ţara noastră, ca opţiuni pentru o tranziţie energetică accesibilă.

Cât despre situaţia de la graniţa Uniunii Europene, Klaus Iohannis a condamnat instrumentalizarea de către regimul din Belarus a migraţiei, situaţie care afectează mai multe state membre UE şi a reiterat solidaritatea deplină a ţării noastre cu statele membre afectate direct. Preşedintele a mai precizat că situaţia de securitate de la graniţa cu Ucraina rămâne preocupantă şi că trebuie continuate eforturile pentru dezescaladarea situaţiei, dar şi pentru consolidarea apărării colective în cadrul NATO.

Cu referire la Summitul Parteneriatului Estic de săptămâna viitoare, Iohannis a mai transmis că este necesar să fie agreată o viziune strategică pe termen lung, care să fie axată pe solidaritate în faţa provocărilor comune, pe proiecte concrete şi pe sprijinirea eforturilor pentru realizarea reformelor în acele state partenere angajate deplin în integrarea europeană, mai arată sursa citată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite