Iohannis, după consultările pe tema creşterii bugetului de la Apărare: Avem datoria să ne apărăm, nu trebuie să plătească alţii pentru noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, că a cerut ministrului Apărării să furnizeze un program multianual de înzestrare a Armatei şi a anunţat că a ajuns la un consens cu partidele parlamentare, pe tema alocării a 2% din PIB către Apărare.

Principalele declaraţii

Am considerat că e necesar ca prima temă pe care o supun dezbaterii să fie cea a consensului politic pentru finanţarea Armatei. Europa şi NATO trebuie să facă faţă celei mai mari provocări de securitate de la încheierea Războiului Rece încoace. Pentru prima dată, un stat apelează la forţă pentru a redesena graniţele. Suntem membri NATO,  dar lucrul acesta nu înseamnă că alţii trebuie să ne asigure securitatea, plătind din bugetele proprii pentru noi. Avem datoria să tratăm cu maturitate situaţia din regiune. Am considerat că trebuie să asigurăm mijloacele necesare Armatei Române.

Am chemat partidele la consultări pentru a le propune încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic. Am obţinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă nivelul de 2% din PIB. Mai mult, am considerat că trebuie să fie un nivel minim pentru perioada 2017-2027. Astfel se asigură predictibilitatea pentru acest sector vital. E obligatoriu ca aceste fonduri să fie alocate cu responsabilitate în programe de înzestrare necesare Armatei.

Demersul poate deschide calea cooperării tehnologice dintre firmele de profil din România şi cele ale aliaţilor. Putem vorbi de locuri de muncă şi de apariţia unor unităţi de producţie pe teritoriul naţional.

Cer MApN să întocmească un program care să ţină cont de provocările de securitate. Orice leu al cetăţeanului român este necesar să fie investit unde trebuie şi să nu mai fie irosit cum s-a mai întâmplat în trecut.

Mulţumesc tuturor participanţilor la consultări. Liderii partidelor parlamentare şi deputaţii minorităţilor au înţeles necesitatea încheierii acestui acord politic. Respectul  clasei politice pentru militarii noştri trebuie să se manifeste în primul rând pentru asigurarea mijloacelor necesare.

Avem nevoie de lucruri bine făcute.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite