VIDEO Preşedintele Mişcării Populare, Marian Preda, la „Adevărul Live“: „Unificarea dreptei va fi dificilă pentru că există mulţi intelectuali care doresc un loc la euroalegeri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Preda, preşedinte Mişcarea Populară FOTO Eduard Enea
Marian Preda, preşedinte Mişcarea Populară FOTO Eduard Enea

Preşedintele Fundaţiei „Mişcarea Populară“, Marian Preda, a discutat cu jurnalista Ioana Lupea şi cu directorul INSCOP Remus Ştefureac, la „Adevărul Live“ despre viitorul Fundaţiei Mişcarea Populară. Totodată, Preda a explicat de ce Dreapta din România se află în dificultate de a se unifica până la alegerile europene.


-Remus Ştefureac, director INSCOP, despre sondajul comandat de „Adevărul“ privind percepţia Fundaţiei Mişcarea Populară în rândul populaţiei: Concluziile sondajului sunt că Mişcare Populară se bucură de un nivel de notorietate rezonabil, având în vedere perioada scurtă de timp de la înfiinţare. În cifrele noastre se situează între 54-55%. În ceea ce priveşte raportarea calitativă a populaţiei faţă de Mişcarea Populară, în rezultatele noastre avem o impresie pozitivă de 28-29%, impresie negativă 44-45%. Restul populaţiei rămâne într-o expectativă aşteptând mai multe informaţii despre acest proiect civico-politic“.

-Marian Preda: Fundaţia în sine nu se poate transforma în partid. Sondajul privind tranformarea Mişcării Populare în partid este adresat membrilor, peste 6.000 de membri. De ce transformarea în partid? La sfârşitul zilei de vineri centralizăm datele sondajului privind transformarea fundaţiei în partid. Dacă nu va fi susţinere, va rămâne doar fundaţie. Dar sunt foarte mulţi care înţeleg importanţa fundaţiei.

-Remus Ştefureac. Populaţia înţelege prea puţin acest tip de diferenţiere între stânga şi dreapta. Ar fi indicat să depăşim aceste codificări artificiale încă active în politica romînească la 20 de ani de schimbare de regim.Cred că ar trebui să ne raportăm la nişte clivaje mai pragmatice cum este cel rural-urban. 40% din populaţie se găseşte în mediul rural. Noi nu avem un partid care să se adreseze acestui segment. Un alt clivaj foarte important este centru-periferie. Un al treilea clivaj este cel conservator-progresişti, să-i spunem. Este foarte importantă conectarea cu aşteptările populaţiei. 

-Marian Preda: Sunt mai multe teme. Prima a fost aceea a relaţiei dintre teorie şi practică. Toată echipa de fondatori este alcătuită din personalităţi puternice. Fiecare din membrii fondatori au confirmat într-un domeniu: Lăzăroiu a fost un foarte bun sociolog, Funeriu în reforma învăţământului,Elenina Nicuţ este foarte activă în zona civică, Georgeta Condur a avut o activitate interesantă la tineretul PNŢCD în anii 90, Cristian Hriţuc este un excelent analist politic şi coordonator de campanii electorale etc. Nu ignoraţi echipa centrală. Suntem conştienţi că succesul Miscării şi a unui viitor vector politic depinde de calitatea oamenilor din comunităţile locale, din judeţe şi din ţară. De asta preocuparea noastră este de  a merge acolo. Chiar colectăm idei de la ei. Sunt oameni care nu au făcut parte din partide.

Cui ne adresăm? A fost ignorat mediul rural. Fac o corectură. Avem PSD care e puternic ancorat în rural. E mai puternic în mediul rural decât în mediul urban. Valorile pe care le promovăm sunt de centru-dreapta. Ne adresăm altor categorii ignorate de guvernanţi: clasei mijlocii, antreprenori. Cine s-a preocupat de angajaţii foarte buni din mediul privat? România are o majoritate de votanţi dependentă de resursele publice.Ei sunt în mare măsură locuitori din rural, dar sunt şi din urban. 

-Remus Ştefureac: Din studiile sociologice constatăm o relativă suprapunere între simpatizanţii fundaţiei şi simpatizanţii preşedintelui Băsescu. Pentru a avea un potenţial relativ mare nu vă puteţi limita la public. Nu vă puteţi adresa exclusiv  populaţiei active, antreprenorilor, celor cu valorile progresiste.

-Marian Preda: E foarte important să spunem ce vom face, cum vom face, cui ne adresăm. Vreau să adăugăm la grupurile celor care ne adresăm pe cei 3.000.000 de români din diasporă care sunt activi. Noi le propune votul prin corespondenţă. Vom veni cu lucruri şi mai concrete în perioada următoare care se vor transforma în proiectul fundaţiei.

-Remus Ştefureac, despre pragul de prezenţă la vot: Cu un cvorum de 50% nu vom genera procese de schimbare pentru că oamenii nu ies la vot. Miza 50%, 30% este falsă.

-Vorbim că temele ecologiste sunt interesante pentru o elită progresistă. Tema ecologistă tradusă altfel este interesantă şi în mediul rural. Ca strategie nu e indicat să vă limitaţi orizontul.

-Preda: Dar nu îl limităm.

Despre fragmentarea partidelor
 

-Remus Ştefureac: S-au pierdut nişte alegeri. Este rezultatul unui eşec în alegeri. Forţele care nu se simt reprezentate, simt nevoia să fie reprezentate. Suntem în copilăria democraţiei. Avem o atitudine de clivaj.

-Marian Preda: După un eşec în alegeri cineva plăteşte. La noi nu se întâmplă lucrul acesta. Vasile Blaga a rămas la conducerea PDL. Acolo nu s-a schimbat nimic pentru că în partide nu există democraţie internă. În România partidele sunt dependente de lideri. Pentru că liderii pune pe listă oamenii pentru diferite competiţii.Liderii nu acceptă democraţi în partid. Problema este că oamenii vor să fie ei şefi. Noi venim cu o echipă. Succesiunea alegerile e foarte importantă pentru ei. Dreapta are foarte mulţi intelectuali. Mulţi vor locuri la europarlamentare. Pentru alegerile locale sau generale, locurile sunt multe. Până la alegerile europarlamentare unificarea dreptei este dificilă pentru că există mulţi care doresc un loc la europarlamentare.

-Dl. preşedinte a spus clar că atunci când se va retrage va veni în Mişcarea Populară. Eu nu l-am auzit că susţine vreun partid. Nu am văzut vreun gir dat de preşedinte vreunui partid.

Un  partid politic până la europarlamentare este o varianţă să susţinem unul sau mai mulţi candidaţi independenţi.

Despre candidatul prezidenţial:

-Marian Preda: E prea departe. Aşa cum europarlamentarele vor fi un prilej de fragmentare, alegerile prezidenţiale vor fi un prilej de unificare. Pentru prezidenţiale se vor face marile unificări.

Despre candidatura lui Crin Antonescu
 

-RemusŞtefureac:  Este un candidat puternic.

-Marian Preda: la alegerile din 2016, vom avea o Dreaptă puternică care nu va include o parte din PNL-ul actual şi o parte din PDL-ul actual. PNL este un partid de centru stânga.

-M-am angajat să fiu preşedintele fundaţiei. Am intrat în acest proiect pentru că eu cred că până în 2016, centru-dreapta trebuie să devină puternică. Dacă mi se va cere să am o poziţie într-un viitor partid, asta voi face. Nu-mi doresc niciun fel de poziţie, dar îmi doresc să aibă succes acest partid.

Adevărul Live cu preşedintele Mişcării Populare, Marian Preda, şi Remus Ştefureac, directorul general al INSCOP


Zvonurile din presă privind transformarea Mişcării Populare în partid politic au fost infirmate, recent, printr-un comunicat al echipei fundaţiei: „Fundaţia Mişcarea Populară nu întreprinde niciun demers pentru transformarea sa în partid politic. Din punct de vedere legal, acest lucru nu este posibil. Membrii-fondatori rămân consecvenţi cu intenţiile din momentul constituirii, şi anume crearea unei platforme a societăţii civile destinat atât dezbaterilor de idei cât şi de analiză şi soluţii la problemele din societatea românească“. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite