Preşedintele Parlamentului European le cere liderilor UE să acţioneze rapid şi curajos pentru redresarea economiilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Parlamentului European David Sassoli FOTO EPA EFE
Preşedintele Parlamentului European David Sassoli FOTO EPA EFE

Preşedintele Parlamentului European David Sassoli le-a cerut liderilor europeni reuniţi la summitului Consiliului European, desfăşurat în regim de videoconferinţă, să acţioneze rapid şi curajos pentru redresarea economică. „Acum e timpul să livrăm”, a subliniat Sassoli.

„Timpul este un lux pe care nu ni-l putem permite. Este nevoie să acţionăm rapid, curajos, în contextul în care cetăţenii, companiile, economiile au nevoie de un răspuns imediat. Cetăţenii noştri se aşteaptă la acţiune îndrăzneţe. Acum este timpul să livrăm. Trebuie să le arătăm cetăţenilor noştri importanţa Europei şi capacitatea noastră de a veni cu soluţii care contează în viaţa lor”, a precizat Sassoli în intervenâia sa de la începutul videoconferinţei întâlnirii Consiliului European.

 În cadrul Consiliului se va discuta planul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, dar şi bugetul multianual pentru perioada 2021-2027, anvelopă bugetară ce se ridică la valoarea de 1.100 de miliarde euro, ambele proiecte totalizând, 1.850 de miliarde de euro, informează PE printr-un comunicat. 

Sassoli a atras atenţia apoi asupra asupra acordării împrumuturilor, parte a planului de redresare economică, menţionând că „orice datorie comună trebuie rambursată în mod echitabil, fără a împovăra generaţiile viitoare. Să nu uităm că acordarea unui sprijin doar prin împrumuturi va avea un impact asimetric privind îndatorarea fiecărui stat membru şi ar fi costisitor pentru Uniune, per ansamblu. Avem ocazia să reformăm Europa şi să o facem mai echitabilă, verde şi orientată spre viitor. În acest context, ar trebui să profităm de oportunitatea de a introduce noi resurse”, a completat preşedintele Legislativului european.

Vineri are loc  reuniunea Consiliului European, în format videoconferinţă. În cadrul întâlnirii vor fi abordate Planul de relansare economică şi Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit, propuse recent de către Comisia Europeană, procesul de negociere a relaţiilor viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii, precum şi subiecte de politică externă.

La eveniment participă şi preşedintele României Klaus Iohannis.

„Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii vor avea discuţii aprofundate cu privire la elementele incluse în pachetul de măsuri de relansare economică propus de către Comisia Europeană (Next Generation EU), prezentând poziţionările cu privire la aspectele de interes prioritar pentru statele membre. Ulterior acestei reuniuni, Preşedintele Consiliului European, domnul Charles Michel, va prezenta varianta revizuită a pachetului de negociere pentru viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi pentru Planul de relansare economică”, a transmis Administraţia Prezidenţială.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite