Antonio Tajani: Sunt multe dosare pe care va trebui să le rezolvăm pe perioada preşedinţiei române. A venit momentul să accelerăm aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Preşedintele Parlmentului European, Antonio Tajani, se află miercuri în vizită la Bucureşti, o primă întâlnire având loc la Palatul Victoria, acolo unde a susţinut o conferinţă de presă comună cu Viorica Dăncilă. Tajani a reiterat faptul că foarte multe dosare vor trebui rezolvate pe perioada preşedinţiei române şi a precizat că ar trebui „accelerată aderarea României la spaţiul Schngen”, fiind o importantă graniţă care trebuie securizată.

UPDATE: Viorica Dăncilă: Suntem pregătiţi pentru preluarea preşedinţiei, ne aflăm în grafic atât în ceea ce priveşte pregătirea organizatorică şi logistică. L-am asigurat că Româna îşi propune o preşedinţie ambiţioasă dar şi realist. Suntem ambiţioşi pentru că ne propunem să soluţionăm cât mai multe dosare, dar în acelaşi timp realişti pentru că acest lucru nu depinde numai de România. Am vorbit despre principalele provocări existente la nivel European, la Brexit şi la post-Brexit, am evidenţiat Summitul de la Sibiu din 2019. 

Am reliefat legat de cele peste 200 de dosare că fiecare minister ştie ce are de făcut, ştie ce dosare are în lucru şi că are o prioritizare a acestor dosare. Pentru noi este un examen pe care sperăm să îl trecem cu succes, care nu va fi doar al României, ci al întregii construcţii europene.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani: E o primă întâlnire pe care o avem pentru a pregăti preşedinţia română. Ne dorim să fie un succes nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană. Sunt foarte multe dosare pe care va trebui să le rezolvăm. Am discutat despre Brexit, despre priorităţile PE, priorităţi care trebuie avute în considerare - drepturile cetăţenilor în Marea Britanie. Trebuie garantată pacea, respectarea acordului din Vinerea Mare. Un alt subiect a fost migraţia.  Parlamentul European îşi doreşte să facă investiţii în Africa, într-un proiect numit Planul Marshall pentru Africa. Un alt subiect a fost cadrul financiar multianual 2021-2027, am primit garanţii din partea română că vom ajunge la un acord. Noi insistăm ca acest acord să nu fie realizat după alegerile europene. Noi ne dorim să existe resurse proprii pentru bugetul european, vrem să crească de la 1,1 la 1,3 din PIB-ul comunitar, fără să cerem bani statelor. S-a discutat şi despre securitatea externă. Guvernul român şi-a luat angajamentul să sprijine diverse iniţiative ale PE, deci e un semnal de mare disponibilitate transmis de Guvernul României. Cred că a venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen. 

Într-un editorial pentru „Adevărul“, Tajani, a lansat un apel statelor membre care blochează procesul de aderare a României la spaţiul Schengen să renunţe la această împotrivire, dar a remarcat şi că autorităţile române nu au ştiut să fructifice şansa pe care o reprezintă fondurile europene.

Programul lui Tajani şi al delegaţiei care îl însoţeşte - secretarul general al Parlamentului European, Klaus Welle, precum şi liderii celor 9 grupuri politice - mai include participarea la Reuniunea Conferinţei Preşedinţilor Parlamentului European şi a Guvernului României, declaraţii comune cu premierul Dăncilă şi participarea la un prânz de lucru oferit de premierul Viorica Dăncilă în onoarea sa.

De asemenea, Antonio Tajani şi delegaţia PE vor fi primiţi la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Klaus Iohannis.

Delegaţia PE are programate întâlniri cu preşedinţii celor două Camere şi participarea la o dezbatere cu tema "Tinerii în dialog cu Parlamentul European".

Într-un editorial publicat în exclusivitate în „Adevărul“, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut  statelor membre să nu mai blocheze procesul de aderare a României la spaţiul Schengen şi a remarcat însă că România nu a ştiut să fructifice şansa pe care o reprezintă fondurile europene.

În privinţa fondurilor europene, el a afirmat: România trebuie să fie activă şi să pună la treabă fondurile europene, menite să scurteze decalajul economic faţă de celelalte state-membre.    Trebuie să recunoaştem că autorităţile române n-au ştiut să fructifice la maxim această şansă. Nu e nevoie să o mai spun: fondurile europene sunt o şansă imensă. 

"Principiul solidarităţii prevalează şi în cazul susţinerii aderării României la Schengen. România a îndeplinit de mai mulţi ani toate criteriile tehnice de aderare.    Parlamentul European a fost şi va fi întotdeauna susţinătorul României în acest proces.    Lansez acum un apel statelor membre care blochează procesul de aderare a României la spaţiul Schengen, să renunţe la această împotrivire", a scris Tajani.

Vizita lui Tajani a fost anunţată încă de săptămâna trecută de Dăncilă.

"Vom primi vizita preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, a liderilor grupurilor politice şi a altor oficiali de rang înalt de la nivel european. Vom discuta despre aspecte de interes pentru viitorul Uniunii Europene şi buna gestionare a unor dosare importante şi mă refer aici la cadrul financiar multianual, Brexit, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, evoluţia politicii de securitate", a declarat, joi, Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei de Guvern.

Ea a spus atunci că România poate dovedi că este un stat "echilibrat şi responsabil".

"Avem capacitatea să dovedim partenerilor noştri europeni că România este un stat membru echilibrat şi responsabil, determinat să contribuie la construirea viitorului Uniunii Europene indiferent de abordările pur politice dintr-un moment sau altul. Votul de marţi din Parlamentul European este un asemenea moment şi vă asigur că nu ne va abate de la obiectivele noastre", a spus Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite