Politică

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele poate respinge nelimitat propunerile la şefia DNA

57
15 Oct 2018 18:59:35
Autor: Liviu Avram
Tudorel Toader şi Klaus Iohannis s-ar putea să aibă o dispută juridică
Tudorel Toader şi Klaus Iohannis s-ar putea să aibă o dispută juridică

O prevedere tranzitorie din Statutul Magistraţilor, recent modificat în Parlament, pare a păstra intact dreptul preşedintelui de a refuza ori de câte ori vrea propunerile pentru şefia DNA. În ciuda criticilor CSM, Tudorel Toader a transmis preşedintelui propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de şef al DNA.

Noul Statut al Magistraţilor, aşa cum a fost el modificat astă-vară în Parlament, a fost publicat luni dimineaţă în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare joi. Una dintre cele mai controversate noutăţi a fost aceea conform căreia preşdintele ţării are dreptul să refuze doar o singură dată propunerile pe care ministrul Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM, le face pentru şefia marilor Parchete. În vechea lege, preşedintele avea dreptul să refuze propunerile ori de câte ori găsea necesar.

Tot luni, după prânz, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că înaintează preşedintelui Iohannis propunerea ca Adina Florea să fie numită în funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Asta deşi în urmă cu o săptămână Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de numire a Adinei Florea la conducerea DNA.

O prevedere buclucaşă

Mulţi comentatori consideră că, în noul context legal, preşedintele are doar două opţiuni: ori o acceptă pe Adina Florea, ori o respinge, dar va fi obligat să accepte următoarea propunere a ministrului.

Numai că legea de modificare a Statutului Magistraţilor conţine o prevedere tranzitorie, la articolul 109, cu următoarea formulare: „Prevederile prezentei legi nu se aplică procedurilor de ocupare a posturilor de conducere sau de execuţie, inclusiv prin promovare, şi nici procedurilor de evaluare în curs de desfăşurare la data intrării sale în vigoare”.

Preluând ceea ce e necesar pentru subiectul de faţă, formularea ar suna în felul următor: „Prevederile prezentei legi nu se aplică procedurilor de ocupare a posturilor de conducere în curs de desfăşurare la data intrării sale în vigoare”.

Este neîndoielnic că procedura de ocupare a postului de procuror-şef al DNA se află în acest moment în curs de desfăşurare. Aceasta a fost declanşată de ministrul Tudorel Toader încă din data de 10 august şi este, conform dispoziţiei tranzitorii, supusă vechilor prevederi legale.

O eventuală respingere de către preşedinte a Adinei Florea n-ar trebui să însemne închiderea procedurii şi reluarea alteia noi, în condiţiile noii legi. Respingerea candidatei înseamnă continuarea aceleiaşi proceduri începute pe 10 august, deci guvernată de legea veche, care permite preşedintelui un număr nelimitat de refuzuri.

„O ipoteză validă juridic”

Magistraţi consultaţi de „Adevărul” asupra acestei interpretări a legii consideră ipoteza validă din punct de vedere juridic. „Procedura aflată în curs nu vizează persoana doamnei Adina Florea, ca să fie considerată închisă odată cu o eventuală respingere a acesteia. Procedura vizează ocuparea postului de şef la DNA şi aceasta poate fi considerată închisă doar în momentul în care postul este ocupat”, ne-a explicat unul dintre cei consultaţi.

Un alt magistrat spune însă că depinde şi de modul în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi preşedintele Iohannis vor interpreta aceste dispoziţii legale: ”S-ar putea ca ministrul să considere că respingerea Adinei Florea înseamnă închiderea unei proceduri şi reluarea uneia noi, sub condiţiile noii legi. Dacă însă preşedintele va considera că şi-a păstrat dreptul la un număr nelimitat de refuzuri, s-ar putea să asistăm din nou la un conflict juridic de natură constituţională, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul revocării Laurei Codrunaţ Kovesi. Dar în principiu, ipoteza dvs. este corectă, şi părerea mea e că avem o singură procedură aici, nu mai multe proceduri succesive”.

Statutul Magistraţilor a fost modificat tot luni prin ordonanţă de urgenţă elaborată de ministrul Justiţiei, dar la ora redactării acestui material încă nu fusese publicată în Monitorul Oficial. Din toate informaţiile disponibile până în prezent, nu a fost modificat şi articolul tranzitoriu care păstrează dreptul preşedintelui de a respinge nelimitat propunerile pentru şefii marilor Parchete.

CSM: De ce Adina Florea n-ar trebui să fie şefa DNA

Interpretarea lui Tudorel Toader asupra normei tranzitorii ar trebui să fie previzibilă: acesta a anunţat în repetate rânduri că va înainta preşedintelui propunerea de numire a Adinei Florea la conducerea DNA, indiferent de avizul membrilor CSM. Astfel, ministrul nu a luat în considerare nici motivele pentru care membrii CSM au dat aviz negativ, deşi aceştia atrăgeau atenţia că Florea are „o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori, precum onestitatea şi imparţialitatea, atribute indispensabile personalităţii managerului".

Secţia de procurori a Consiliului, a mai explicat că afirmaţia Adinei Florea – „Eu nu am fost niciodată procuror independent” – nu a fost o simplă eroare. CSM a criticat şi faptul că Adina Florea nu a fost în măsură să ofere un răspuns punctual cu privire la impactul pe care îl va avea asupra activităţii DNA înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi o eventuală dezincriminare a unor infracţiuni cu subiect calificat, instrumentate de DNA, „dovedind că nu are capacitatea de a dezvoltă soluţii noi."

Florea a mai fost criticată că a comentat activitatea DNA doar prin prisma unor informaţii obţinute din spaţiul public.

Interviul

În urmă cu o săptămână, în şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Adina Florea a criticat activitatea DNA, vorbind despre numărul mare de dosare nesoluţionate şi despre faptul că direcţia s-a axat mai mult pe soluţionarea celor care au ca obiect abuzul în serviciu, în loc să se ocupe de cele deschise pe infracţiuni de corupţie la nivel înalt. Procurorul a propus o evaluare amănunţită a DNA, pe toate palierele.

Adina Florea a fost propusă în 6 septembrie de ministrul Justiţiei pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), vacant din 9 iulie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Adina Florea este procuror la Parchetul Tribunalului Constanţa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Banan Crudu
15.10.2018, 19:09:37

Nu contează ce vrea Preşedintele țării, nu contează legile, pe care hoții le schimbă oricum, ci contează ce vrea Slugărel Toader şi stăpânii lui. Oameni fără demnitate şi caracter mai sunt, n-ar fi Adinuța singura alegere.

+10 (24 voturi)
Manole Scarlat
15.10.2018, 19:21:35

Banan Crudu: Ar trebui ca legea să se schimbe în felul următor: Preşedintele Klaus Iohannis propune, aprobă şi numeşte şeful DNA.

-17 (27 voturi)
m lupascu
15.10.2018, 19:18:35

- sustin

+5 (7 voturi)
TARII GARDIANUL
15.10.2018, 20:00:36

@Avame, te stim ca esti lacheul de serviciu, ca si Zachmanninof, al vanzatorului de tara, de ROMANIE, de sorginte neo-fitlerista ( de la fitil-bagam, si nu de la ce iti imaginezi tu, corect), Jioianninovici. Ala care se plimba, si se lauda prin lume cu rezultatele economice, cu cresterea nivelului de trai a populatiei romanesti, si in special a celor de jos si a celor de foarte sus, cu cresterea economica, cu toate cele carora din "logica ariana" el s-a opus si se opune si se va opune, pana cand nu va mai fi herrr Sturbanfuhrer de ROMANIA, care nu a fost a lui, nu este a lui si nu va fi a lui, ci doar....a poporului ROMAN pe care el il detesta except lacheii si mafiotii sau santajistii sai. Continua sa canti "lieduri" acestui individ care va dispare din viata politica si va redeveni mediocrul profesoras de "fizicultura" de provincie, de meditatii de doi lei pe sume scandaloase, hot de case, hot de patrimoniu vandut, cedat unei organizatii germane de sorginte fascista, si evazionist dar si beneficiar de 320.000 de euro, furati Statului Roman. Bani insusiti in mod necinstit, de catre el si consoarta care se bat in piept de ...atata onestitate care....nici nu exista ! Romanii, iarta dar......nu uita niciodata. Asa au facut de milenii si asa vor fsce, indiferent ca "miorita bucalata" va spune sau nu, la votul de la "apus de soare" la urmatoarele alegeri prezidentiale. .

-10 (22 voturi)
kalu kalu
15.10.2018, 20:00:37

Ce critici si ce CSM? Bubosul midget a intentionat inca de la bun inceput sa-si instaleze aceasta marota in functie !!! Nu trebuia sa aiba si pacaliciul un pacalici de manipulat ??? Oricum, am observat ca bubosul este cam precaut in ultima vreme, incepe sa-i fie frica.

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările