Băsescu, despre summitul UE-Africa: Obiectivul este consolidarea politicii economice dintre UE şi statele africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, într-o declaraţie de presă, obiectivele pe care le vizează România la summitul UE-Africa, unde şeful statului va fi prezent miercuri şi joi.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Despre acciza la carburant:

Politica de introducere a 35 de taxe, plus taxa pe suplimentarea pe taxe de combustibil, este greşită. Guvernul şi reprezentanţii Guvernului sunt într-o minciună continuă. Este un întreg amalgam care subliniază minciuna pe care o susţine Guvernul Boc. Pentru autostrăzi sunt resurse din bani europeni. Cu FMI voi stabili discuţii legate de politica fiscală pentru că nu am susţinut creşterea taxelor pentru a genera venituri în bugetul de stat. Este clar că ceva este greşit.

Despre summitul UE-Africa

Cu privire la deplasarea de astăzi, voi participa la summitul UE-Africa şi summitul european pentru incluziunea romilor. La cel de-al doilea eveniment va participa şi doamna Rovana Plumb şi Damian Drăghici. Summitul UE-Africa este la cea de-a patra ediţie. Obiectivul este consolidarea politicii economice şi politice dintre UE şi statele africane. Summitul se va finaliza cu două documente generale şi alte trei documente sectoriale. Documentele generale vor fi o declaraţie, planul de acţiune pentru 2014-2017, iar documnetele sectoriale sunt legate de agricultură şi securitate şi schimbările climatice, de protejarea mediului.

Summitul pentru incluziune romilor este cel de-al treilea. Principalul obiectiv este să sublinieze dimensiunea locală a procesului de integrare a comunităţii rome. Summitul ne prilejuieşte ocazia de a sublinia implicarea Comisiei în rezolvarea problemelor romilor. Vor fi abordate câteva teme: politici de incluziune la nivel local, modalităţile prin care finanţarea europeană poate ajunge la administraţiile locale şi regionale şi integrarea romilor în ţările candidate. După adoptarea documentelor le voi prezenta în principalele lor axe.



Traian Băsescu se va afla miercuri şi joi la Bruxelles, pentru a participa la summitul UE-Africa. La ora 15.00, şeful statului este primit de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la sediul Consiliului European. La ora 15.30 are loc Sesiunea de deschidere a summitului.Şeful statului va participa astăzi la sesiunea de lucru „Peace an Security“ şi la sesiunea de lucru „Prosperity“ a summitului UE-Africa. Summitul continuă şi joi cu sesiunea de lucru „People“ şi se închide cu o recepţie oferită de Regele Philippe al Regatului Belgiei.

Citeşte mai mult:

Tabla de şah de la Haga

Summitul de Securitate Nucleară de la Haga este prilejul întâlnirii între 53 de lideri ai lumii, lucru important în contextul anexării Crimeei de către Rusiei şi sancţiunilor impuse de Occident Rusiei. În acest context, preşedintele Traian Băsescu a discutat la telefon cu vicepreşedintele american Joe Biden.

Reţeta rusă de destabilizare a Ucrainei: mafioţi, oligarhi şi politicieni

Un procuror din Doneţk, care a refuzat să fie numit din motive de siguranţă personală, a declarat pentru publicaţia americană Daily Beast că huliganii locali care operează în rândul protestele pro-ruse din estul Ucrainei, se conformează direct instrucţiunilor primite de la grupările de crimă organizată strânse legate de Kremlin.

Noua politică expansionistă a Federaţiei Ruse

Discursul preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus şi a reprezentanţilor unităţii teritorial-administrative ucrainene Republica Autonomă Crimeea, a dat startul procesului de anexare a Crimeii la Rusia.

VIDEO Adevărul Live: Moldova, următoarea victimă a Rusiei?

Anunţul comandantului suprem al forţelor NATO despre riscul unei intervenţii militare ruse în Transnistria a crescut îngrijorarea cu privire la faptul că Moldova ar putea deveni următoarea „victimă“ a Moscovei. Cristian Unteanu, şi Victoria Bucătaru, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău, au comentat ameninţările iminente la adresa securităţii regionale, într-o nouă ediţie Adevărul Live.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite