Băsescu: Ponta a blocat desecretizarea arhivelor Dunărea Operativ. Arhivele Crescent nu sunt în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în care a vorbit despre Codul insolvenţei declarat neconstituţional de CCR, despre acuzaţiile lui Sorin Roşca-Stănescu cu privire la finanţarea Alianţei DA în 2004, despre „negocierile de proastă calitate” între Guvern şi FMI, despre desecretizarea arhivelor Dunărea Operativ, dar şi despre terenul cumpărat de fiica sa Ioana Băsescu.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Vreau să fac anumite avertismente şi precizări. 

Avertismentul este legat de ceea ce înţeleg că se produce la audiovizual. Aşa cum multe din posturile TV au semnalat, şi am semnalat şi eu, a fost ordonanţa de urgenţă privind Codul Insolvenţei care viza un regim special legat de încetarea emisiilor până la aprobarea în instanţă a planului de reorganizare, ceea ce ar fi fost catastrofal. Toate acestea ar fi devenit dependente de Guvern, de cei care puteau să le dea soluţiile de încetare a emisiilor.

Slavă domnului, datorită dumneavoastră (mass-media, n.r.) şi mie, acea OUG privind Codul Insolvenţei a fost contestată la CCR şi a declarat-o neconstiuţională. Este vorba legea de funcţionare şi organizare a Societăţii Române de Radio şi Televiziune. În cuprinsul acestei legi se dădeau trei soluţii pentru radioul şi televiziunea publică. Prima variantă era că SRR şi SRTV pot înfiinţa o persoană de drept privat. A doua variantă era că pot dobândi calitatea de asociaţi în cadrul unei societăţi deja existente. Era ca o mănuşă pentru emisiile oprite. Cel mai interesant este că SRR şi SRTV pot achziţiona părţi sociale în cadrul unor societăţi existente.

Toate aceste, punctele doi şi trei mă fac să suspectez Guvernul că ţinta este televiziunea română şi radioul. Este clar că situaţia economică a lor este dificilă, că la televiziunea publică se fac achiziţii nesăbuite, cu sume uriaşe. Sigur că în baza modificării legii de funcţionare, un post mai puternic financiar, unul care mai trăieşte, ba din achiziţii de terenuri pe la ICA, ba cu contracte cu ADS, sunt televiziuni care au în spate resurse financiare care ar putea face din televiziunea română o anexă.

De aici furia domnului Voiculescu din ultimele săptămânii după ce am întors legea la Parlament. În mod categoric, această lege are o ţintă: de servirea unor interese de partid a televiziunii publice şi eventual a radioului. Acesta este un avertisment care arată că se încearcă un monopol pe audiovizual care să includă televiziunea română.

Despre afirmaţiile lui Roşca-Stănescu

A fost un joc mult mai larg cu marii gânditori de la Antena 3. O fundaţie a domnului Voiculescu a depus aceste documente care au fost investigate. Ieşirea publică a lui Sorin Roşca-Stănescu a fost precipitată. A preluat documentele de la Poliţie pentru că intrase în dificultate. Fiind un om laş, şi-a dat seamă că trebuie să schimbe registrul şi la numai două zile a făcut declaraţia mincinoasă în Parlament.

Ele vin de la o anumită firmă din Cipru. Nefericită idee să foloseşti această firmă pentru că este firma prin care Vîntu a spălat bani, iar acest lucru se află în investigarea procurorilor. Nu ştiu ce au în dosar procurorii. I-am cerut să aibă acces la informaţii cu privire la mişcări de bani făcute de societăţi din Cipru de către cetăţeni români.

Documentul pe care l-am înaintat preşedintelui Ciprului cuprindea aceste documente. Ghinionul lui Stănescu şi Vîntu este subliniat că prin aceste conturi s-au virat bani domnului Popa. Aş spune că oamenii au fost neinspiraţi, la fel ca televiziunile care i-au promovat. Asta explică şi reacţia pripită a lui Vîntu pentru că este parte a acestei manopere, iar lansarea către Poliţie, cu sprijinul fundaţiei, al acestor documente a avut rolul de a pune procurorii pe drumuri greşite, să caute prin Statele Unite, să facă Comisii derogatorii.

Despre încheierea mandatului prezidenţial

Dorinţa domnului Crin Antonescu şi Victor Ponta a fost să mi se termine odată mandatul şi să pună sub control ce se întâmplă la Parchete. Voi fi până în ultima zi. Nu va exista un pas înapoi în ceea ce mă priveşte şi sunt foarte hotărât, aşa că, fie că vorbim de Ponta, Antonescu, Vîntu, Voiculescu, este bine să nu aibă nicio speranţă că în ultimele luni ale mandatului voi fi mai puţin vigilent în a apăra Justiţia de politic.

Dacă se întrunesc la Grupul parlemntar, îl rog pe Crin Antonescu să-l întrebe pe Roşca-Stănescu dacă i s-au virat în cont exact de la firma cipriotă suma de 290.762 de dolari, pe 03 februarie 2004, şi să întrebe dacă i s-au virat 487.000 de euro şi contra căror servicii, poate îi spune lui Crin Antonescu. Cam atât despre senatorul patriei şi senatorul susţinut de Crin Antonescu să pună de o comisie. Poate îl cheamă şi pe Vîntu la audiere. Ce ghinion să cadă pe o firmă de care preşedintele ştia.

Ponta a blocat desecretizarea arhivelor Dunărea Operativ.

Am văzut solicitarea verişoarei domnului Voiculescu de desecretizare a Dunării Operativ. În CSAT în data 1 octombrie am iniţiat o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi. Solicitarea a fost respinsă pentru că premierul nu a fost de acord. Am încercat să obţin semnăturile membrilor CSAT pe o altă variantă, serviciile secrete au semnat, dar premierul nu a vrut să semneze.

În 30 octombrie am transmis o adresă SIE si CNSAS, primului să treacă la predarea arhivei Dunărea Operativ şi CNSAS informaţia ca poate începe să preia arhiva. Am fost informat azi de SIE că sunt gata să predea arhiva. N-aş vrea să creez aşteptări, Dunărea nu este Crescent, arhiva Crescent nu e în ţară.

Despre negocierea cu FMI

Vreau să termin cu un semnal. Sunt în posesia proiectului de negociere între Guvern şi FMI. Am spus-o primul, dar o spun şi acum, este o negociere de proastă calitate care nu dă şanse de relansare economiei. Măsurile la care Guvernul s-a angajat lasă la arbitrariu şi va fi o frână. Rog Guvernul să analizeze posibilitatea să renegocieze şi dacă au nevoie de experienţa mea, le-o pun la dispoziţie. Creşterea de anul acesta ne-o dă agricultura, nu economia.

Traian Băsescu, declaraţii de presă la Cotroceni 


Despre terenul cumpărat de Ioana Băsescu

Tot ce a dat Ioana în comunicatul de ieri este corect. Eu am convins-o să facă acest lucru pentru că eu am convins-o să cumpere pământ. Datorită veniturilor, banca nu mă putea finanţa. Singura care a avut veniturile a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar. Cu salariul unui preşedinte nu poţi să obţii un credit cu care să cumperi 21 de hectare de pământ. Când constată că ai 62 de ani, este problema şi cine plăteşte, dacă se întâmplă ceva. Ioana a fost cea potrivită. Dacă puteţi, cumpăraţi pământ pentru că vă va da satisfacţii.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite