Preşedintele Traian Băsescu, după ameninţările lui Rogozin: Vizita lui Ponta în Rusia ar fi nepotrivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Digi 24, că ameninţările vicepremierului rus Dmitri Rogozin au fost, probabil, proferate sub influenţa alcoolului şi a avertizat că, în acest context, o potenţială vizită a premierului Victor Ponta în Federaţia Rusă ar fi nepotrivită.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Ministerul de Externe şi-a făcut treaba la declaraţiile lui Rogozin. El nu e oricine, e vicepremier, însă eu nu pot să consider că astfel de declaraţii, cel puţin până la proba contrarie, sunt declaraţii oficiale ale statului rus. Este un exces sub influenţa băuturilor alcoolice, a nervilor sau a amândurora la un loc. Este evident că nu poţi să iei în consideraţie acest tip de declaraţii. 

Ce să ne spună Rogozin, cine suntem? Dacă are nevoie, îi spunem noi lui cine suntem, dacă nu ştie. Şi îi pot spune eu că suntem o naţiune care a trăit între trei imperii, Imperiul Rus la răsărit, Imperiul Otoman la sud şi Imperiul austro-ungar la vest şi suntem tot aici, ei a trebui să plece de pe-aici. Ăştia suntem noi, iar Rogozin ar trebui să bage bine în cap lucrul acesta.

Ştiu că există o intenţie a Guvernului ca premierul să facă o vizită în Federaţia Rusă, dacă ar face-o ar fi primit cu onorurile datorate. Ar fi nepotrivită, sper să nu se materializeze.

Nu am făcut nicio solicitare pentru vreo întâlnire cu Putin. Nu avem acelaşi tip de relaţii pe care le are Germania cu Federaţia Rusă, interesele politice sunt total divergente. Legătura cu Federaţia Rusă se menţine la parametrii care au fost stabiliţi de la instituirea primului mandat.

Nu sunt dispus să tolerez agresivitatea Federaţiei Ruse fără să mă manifest. Mi-e greu să cred că Putin minte cu bună ştiinţă. Nu văd rostul ca preşedintele Rusiei să mintă. Rusia este suficient de puternică pentru ca preşedintele Rusiei să spună ce gândeşte şi ce vrea.

Despre securitatea naţională a României şi riscurile economice:

Este exclus ca securitatea naţională să fie afectată. Putem fi afectaţi pe plan economic. Eu sunt foarte revoltat că Standard&Poor’s nu recomandă România pentru investiţii. Dacă ar fi război civil în Ucraina, probabil ar menţine calificativul. S&P nu procedează corect, are un comportament nepermis faţă de România, România îndeplineşte toate condiţiile să fie recomandabilă pentru  investiţii.

Am mai avut experienţa asta pe timpul războiului din Iugoslavia, ne-a fost foarte greu în acea perioadă. Declaraţiile mele au fost mult mai tranşante în raport cu cele ale MAE şi în raport cu ale premierului, care nu au existat vizavi de Rusia. Asta nu ne creează probleme cât timp nu sunt declaraţii divergente.

Despre europarlamentare:

De la Cotroceni, la declanşarea campaniei, am propus partidelor teme pentru dezbatere fiindcă ştiam care sunt priorităţile în UE. Mai mult, acum trei săptămâni, la Palatul Şuţu, FMP a organizat o dezbatere despre economia României. Nu mai departe de ieri, la Arad, am vorbit 45 de minute despre agenda UE 2020, care stabileşte şapte obiective mari pentru toate ţările UE şi am încercat să explic care sunt aceste obiective şi ce avem de făcut. Nici la tema legată de economia României, nici la cea de ieri nu a existat nicio rezonanţă în presă.

Vă asigur că, dacă Antena 3 ar face dezbateri despre Agenda 2020, i-ar veni ratingul spre 1, de la 4-5 cât are. Nu daţi vina doar pe politicieni, nu îşi pot permite o campanie care să nu ajungă la urechile nimănui.

Nici noi nu avem ce să facem dacă nimeni nu e interesat de temele europene. Trebuie să mai pun un semn de întrebare, dacă nu foarte mulţi politicieni habar nu au de temele europene. Nu spun că toţi se duc pentru salariu, dar marea majoritate merg pentru salariu, pentru statut şi pensie.

Despre propunerea PNL ca România să treacă la ora Europei Centrale:

Au dat o explicaţie? Să ne sune ceasul la aceeaşi oră? Cu ora trebuie să stai pe fusul orar pe care eşti, în aşa fel încât soarele să răsară la momentul optim.

Despre aspiraţiile autonomiste ale Ungariei:

Orban are o retorică ce acoperă şi această tematică, una care găseşte ecou şi în parte din minoritatea maghiară din România, dar în afară de a vorbi nu are ce să facă. Trebuie să punem problema nu doar din punctul de vedere al legilor, dar hai să ne uităm ce dimensiune are Ungaria şi ce dimensiune are România.

Aici trebuia să existe o reacţie a omologului, a lui Ponta.

Despre ascensiunea extremei drepte în Europa:

Este un risc în acest sens şi aş da un argument în plus: priviţi în Franţa, doar 51% din francezi mai doresc rămânerea în UE. Criza a generat un scepticism cu privire la capacitatea UE de a garanta prosperitatea. Până la urmă, pe asta s-a întemeiat atracţia pentru populaţie a creării UE. Ce nu le-au spus politicienii nicidoată europenilor, şi aici nu mă refer la politicienii români, ci la cei din toate ţările membre ale UE, nu le-au spus că prosperitatea le-o asigurau prin împrumuturi, iar criza aceasta, care a început în SUA şi a reverberat mult mai puternic în Europa, a fost o criză a datoriilor. Europenii au depăşit cu mult nivelul credibil de împrumuturi. Aşa-zisa prosperitate nu venea din resursele economice ale UE, mare parte era asigurată de împrumuturi.

Despre poziţionarea partidelor în sondaje:

PMP a crescut în momentul în care s-a dus Elena Udrea. Acum e la 10%, în unele sondaje 11%, după ce s-a dus Elena Udrea. Eu ce să fi făcut la PMP? Consilerii prezidenţiali nu au fost sacrificaţi pentru partid. Nu cred că susţinerea mea publică i-a ajutat cu mare lucru, chiar dacă îi susţin. E un proiect anunţat de mine căruia vreau să mă dedic după ce termin mandatul, dar cât timp nu stabileşti modul de contact între partid şi electorat nu ai cum să-i ajuţi să crească.

Consider că este legitim ca eu, ca preşedinte, să încerc să creez condiţii de reechilibrare a spectrului politic.

Despre candidatul dreptei la prezidenţiale:

Părerea mea este că au două variante. Varianta proastă e să creadă că pot avea, fiecare, câte un candidat şi că vor muta electoratul la susţinerea celui care intră în turul doi. Vor avea o mare decepţie. Singura soluţie ca dreapta să câştige funcţia de preşedinte este să găsească o formulă de alianţă sau fuziune, dar minim alianţă, cu un singur obiectiv: susţinerea unei singure persoane care din iulie să intre în campanie până în noiembrie, când sunt alegerile.

Vă asigur că nimeni nu o să vină să mă întrebe dacă sunt de acord în cazul în care se vor înţelege, indiferent care ar fi, dacă va fi susţinut de toate partidele, îl voi susţine.

Despre profilul candidatului ideal:

Ar trebui să fie unul neşantajabil de propriul partid şi de cei care furnizează imagine. A fost prima condiţie ca eu să fiu un preşedinte liber. Să nu aibă aranjamente de acest tip cu baronet şi trusturi media. Să nu fie tipul de preşedinte care să spună că schimbă tot şi în Servicii, în Parchete, să vină oamenii lui. Să fie un preşedinte care să continue lucrurile bune la care s-a ajuns şi să fie un om care să nu fie antipatic omologilor lui.

Mesajul meu nu e să ai Mercedes ca să vii în politică, ci cum ai venit, aşa să ai după zece ani.

Despre sesizarea CCR privind implicarea preşedintelui în campanie:

Lui Ponta i-a intrat în cap că îl ia Badea de cravată şi îl azvârle afară din birou, că s-a făcut foarte docil. Cei care au iniţiat discuţia de încălcare a Constituţiei că am purtat tricou cu însemnul PMP au fost cei de la Antena 3, după care premierul, sârguincios, a sesizat CCR. E o sesizare inadmisibilă. Un om pe plajă nu e o instituţie.

Au fost nişte poze pe plajă, puse pe Facebook la unul dintre cei care au participat la această şedinţă foto. A cerut preşedintele să fie preluate aceste poze?

Despre implicarea lui Emil Boc în campania PDL:

Eu nu l-am văzut pe Boc în campanie. Singurele imagini în care l-am văzut erau cu cocardă, pe ziua de 9 mai, de Ziua Europei, depunând nişte jerbe de flori cu colegi de-ai lui din PDL. El este membru PDL. Nu am văzut nici campanie, l-am văzut cu cocardă. Era în cadru oficial, la o ceremonie oficială.

Observaţi că evit să fac aprecieri despre orice ar putea face partidele în interiorul lor, ar fi o încălcare a statului preşedintelui. Eu enunţ un principiu: ori se aşază  la masă toţi să câştige prezidenţialele, ori nu vor reuşi!

Despre relaţia cu preşedintele PDL, Vasile Blaga:

A făcut câteva lucruri pe care nu le pot tolera. A făcut campanie în partid pe mesajele PSD: “Băsescu ne arestează primarii!”. Minte, dar a prins în interiorul partidului. Orice spune el, din acest punct de vedere, este incorect. Eu i-am spus: “Vasile, mai bine te gândeşti să facem o fuziune cu PMP !”. A spus că discutăm după europarlamentare, i-am spus : “Foarte bine, Vasile, du-ţi crucea !”. A fost şi Elena Udrea la el de trei ori.

Eu mi-aş dori mult ca PMP să fie într-adevăr un partid nou care, în 2016, să se bată pentru câştigarea alegerilor parlamentare. Nu aş vrea să văd proiectul îngropat peste noapte, de dragul a ce?

Când ne-a fost greu mie şi lui Boc, nu ieşea nimeni. Udrea era singura care mai apăra Programul Guvernului. Blaga nu a avut nicio treabă să plece, să lase poliţiştii să arunce cu pălăriile peste gard la Cotroceni.


Citeşte şi:

Băsescu despre Rogozin: Trebuie aflat câtă votcă consumase înainte să facă aceste declaraţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Timişoara, referindu-se la atacurile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României, că trebuie aflat mai întâi câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă asemenea declaraţii.

VIDEO Dmitri Rogozin: „Domnilor din România, în curând vă vom explica totul - cine sunteţi şi ce credem despre voi”

Aflat în vizită în Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe contul său de Twitter că, la cererea SUA, autorităţile de la Bucureşti au decis să interzică tranzitul avionului său prin spaţiul aerian românesc şi că data viitoare va zbura cu bombardierul strategic TU-160. Vicepremierul rus a făcut „o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional”, a apreciat Ministerul Afacerilor Externe.

Cititorii adevarul.ro îi răspund lui Dmitri Rogozin: „Votca îţi dă aripi”

Lui Dmitri Rogozin, vicepremier al Rusiei, i-a fost interzis zborul deasupra României. Odată aflată vestea, şi-a deplâns situaţia pe Twitter şi Facebook, iar oamenii de pe Internet au reacţionat mai bine sau mai rău.

Băsescu: Cei ce au luat decizia legat de Rogozin cred că ştiu ce fac, cum interpretează restricţiile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, despre restricţia intrării vicepremierului rus Dmitri Rogozin în spaţiul aerian românesc, că el crede că „cei care au luat decizia” „ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane”, Rogozin fiind una dintre aceste persoane.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite