Politică

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele începe să piardă referendumul pe care românii tocmai l-au câştigat

48
5 Jun 2019 20:15:01
Liviu Avram
Klaus Iohannis încearcă să extrapoleze efectele referendumului
Klaus Iohannis încearcă să extrapoleze efectele referendumului

Mulţi susţinători ai preşedintelui Iohannis m-au boscorodit serios atunci când, aflând întrebările de la referendum, am zis că acesta este deja irosit. Pentru că succesul unui asemenea scrutin constă nu doar în rezultatul propriu-zis de la urne – aici, referendumul a fost câştigat categoric – cât mai ales în măsura în care el este şi implementat. Or aici preşedintele a jucat, până acum, prost.

Când începi ambele întrebări cu sintagma „Sunteţi de acord cu interzicerea...”, înseamnă că un referendum valid cere în mod necesar ca ulterior cineva să vină şi să interzică explicit, prin lege, ceea ce întrebările propun. Iar acel cineva nu poate fi decât Parlamentul. Mai exact, o majoritate din Parlament. Când însă rezultatul referendumului tinde să ducă şi la modificări constituţionale, pragul e încă şi mai ridicat: două treimi din Parlament trebuie să fie de acord.

Are preşedintele, în momentul de faţă, asemenea majorităţi? În mod evident, nu. Nici măcar cea necesară pentru trecerea unei legi, darămite una necesară pentru modificarea Constituţiei. Ca să compenseze acest deficit, preşedintele propune partidelor parlamentare un aşa-zis „acord naţional”. Printre ambiţiile documentului, regăsim inclusiv obiective pe care preşedintele a refuzat să le menţioneze, explicit, în întrebările de la referendum, cum ar fi întoarcerea din drum a legislaţiei penale deja adoptate sau asigurarea integrităţii publice.

În plus, preşedintele pare să fi jucat copilăreşte şi incorect. A chemat partidele la consultări, dar nu le-a spus nimic despre următorii paşi de urmat. Abia după ce s-a întâlnit cu liderii politici, a anunţat că-i invită să semneze „acordul naţional” şi i-a citit textul. Şulfă bătrână, Tăriceanu a mirosit imediat capcana: „Ne face, practic, o propunere celor din PSD şi ALDE, să îl susţinem pentru al doilea mandat”. Greu de contrazis, indiferent ce sentimente ne animă faţă de emitent.

Practic, preşedintele a înzestrat referendumul cu o uriaşă forţă politică – adică de natură pur morală - şi cu o foarte limitată forţă juridică (interzicerea doar a amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, interzicerea OUG-urilor în zona penală şi a organizării judiciare). Iar prin „acordul naţional” propus partidelor, preşedintele încearcă să extrapoleze, prin reinterpretare, efectele referendumului. Or extrapolarea sa poate fi acceptată sau nu – iar majoritatea PSD-ALDE nu pare deloc dispusă să o accepte.

Nu ştiu cine a gândit acest plan, dacă a fost ideea preşedintelui sau a altcuiva. El în sine şi pur teoretic poate n-ar fi rău, dar îi lipseşte un ingredient absolut necesar: acela ca toţi politicienii să aibă bun simţ. Dar câtă vreme Viorica Dăncilă vorbeşte doar în dodii despre angajamentele pe care şi le-a luat la Bruxelles, iar liderii PSD-ALDE se limitează să aplice mot-a-mot strict obiectivele înscrise în întrebările de la referendum, fără să vrea să vadă tabloul mai larg, mă tem că entuziasmul votului din 26 mai va eşua într-o penibilă hârjoană politicianistă.

Dar poate că planul preşedintelui e mult mai amplu decât pot eu să văd. Dacă însă un asemenea plan nu există, sau dacă planul e doar ce-am văzut până acum, atunci taboul general e destul de trist. Preşedintele putea, prin referendum, să ofere poporului un tun, dar i-a furnizat o arbaletă. A ţinut tunul pentru el, dar ghiulelele sunt la Dăncilă şi la Tăriceanu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

foarte atent
5.06.2019, 20:34:10

analizam, ne dam cu parerea, dar nu propunem nimic...n-asa ?! toti comentatorii dau cu pietre in presh...dar ce ai fi vrut sa faca monsher? asta e cadrul legal, astea sunt regulile...sa fii trimis serviciile sa-i inghesuie pe astia, asa cum facea basecu?! asa ca nu inteleg atacurile astea la presh, ca pierde, ca e incapabil, etc...dar propune ma nene ceva, ce e legal si nu face!! hai, daca esti dashtept si el e prost !! behehe, behehe !!

+7 (15 voturi)
Manole Scarlat
5.06.2019, 20:38:55

Preşedintelui îi lipseşte simţul măsurii, a început să se comporte ca un feudal pe moşia proprie, probabil că îi consideră pe români o turmă de oi pe care o poate mâna cum are el poftă. Sper ca la toamnă să primească de la "dragii lui români" lecţia pe care o merită. Şi pe urmă să i se numere casele.

-18 (22 voturi)
Spataru Adrian
5.06.2019, 20:43:27

TU ESTI HOT PSD,ALDE,UDMR,BASESCU,ETC

+3 (7 voturi)
inuendo
5.06.2019, 20:39:38

Poate da, poate ba... Fiecare trage focul la oala lui. Totul e posibil, dar să nu uităm, pe lângă referendum mai este și inițiativa USR. Dacă nici acum politicienii nu realizează grozăvia, cred că toate partidele consacrate vor pieri pe limba lor. Mai puțin Alianța 2020.

+6 (6 voturi)
savu cristian
5.06.2019, 20:57:35

Daca stia ca nu are succes sa modifice constitutia de ce a mai facut referendumul Diaspora va fi tare dezamagita daca va esua referendumul si nu va mai veni la vot. MIngea este la PSD si AlDE care il joaca pe degete pe neamt. Scor 1-1.

-6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările