Previzibil, Antonescu cere demisia lui Ponta, dar greşeşte flagrant faţă de electoratul USL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
A rămas Iohannis motivul pentru care Antonescu a rupt USL? Pentru că nu mai vorbit deloc despre el...
A rămas Iohannis motivul pentru care Antonescu a rupt USL? Pentru că nu mai vorbit deloc despre el...

Solicitarea lui Crin Antonescu privind demisia premierului Victor Ponta înseamnă punerea cărţilor în mâna lui Traian Băsescu. Iar insistenţa cu care Antonescu vorbeşte de vreo săptămâna despre demisia lui Ponta devine deja suspectă.

PNL a votat marţi seara ieşirea de la guvernare, iar preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a anunţat că partidul său cere demisia premierului Ponta.

Nu am de gând să comentez aici despre faptul că liberalii au uitat despre situaţia din 2007, atunci când PNL a dat, într-adevăr, afară PD, dar a rămas cu premierul.

Ce vreau să spun este că, pentru un reprezent al opoziţiei faţă de preşedintele Băsescu, căci Antonescu încă se revendică a fi aşa ceva, o astfel de cerere este lipsită de logică.

Prin ieşirea PNL de la guvernare se modifică structura politică a Guvernului, caz în care un vot al Parlamentului este obligatoriu. Deci, premierul nu va guverna fără legitimitate, ci va fi nevoit să obţină un nou vot în Parlament. Cu alte cuvinte, Victor Ponta va trebui să treacă testul Parlamentului, iar Crin Antonescu poate sta liniştit.

Demisia premierului înseamnă însă punerea cărţilor în mâna preşedintelui, iar insistenţa cu care Antonescu vorbeşte de vreo săptămâna despre demisia lui Ponta devine deja suspectă. Am avut experienţa din 2009 şi este clar că Băsescu va încerca să creeze o majoritate în jurul unui premier convenabil. După ce ai rupt USL, să mai dai şi Guvernul lui Băsescu... Logica simplă spune că, dacă vrei să alungi zvonurile că ai o înţelegere cu actualul preşedinte, atunci eviţi gesturile care dau dă bănuit.  

PS: Nu am auzit în conferinţa de presă nimic despre ”problema Iohannis”. PSD şi Victor Ponta au fost acuzaţi generic de încălcări ale protocolului USL, deşi niciuna dintre acestea nu a fost prezentată punctual.

Nu vreau să fiu cârcotaş, dar am impresia că şi Crin Antonescu s-a pierdut printre multitudinea de pretexte pe care le-a căutat pentru a se ajunge aici. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite