Prezenţa la vot în prima zi a alegerilor, în diaspora: peste 86.000 de români şi-au exprimat opţiunea. În 2016 au fost peste 106.000 de votanţi în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stampila vot sectie votare digi

Un număr de 64.705 alegători din străinătate au votat sâmbătă până  la ora 22:00 (ora României), potrivit datelor furnizate de către AEP. Acestora li se adaugă 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă, ceea ce face ca numărul total de votanţi din diaspora, sâmbătă, la ora 22:00, să fie de 86.034. La alegerile din 2016 au votat în total 106.038 de români din străinătate.

Cei mai mulţi votanţi au fost înregistraţi în Italia, unde au votat 12.668 de români, în Republica Moldova - 10.889, Spania - 9.134 şi Germania - 7.526, potrivit datelor publicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Numărul total de secţii de votare organizate în străinătate este de 751, iar programul de vot este între orele 7:00 şi 21:00 (ora fiecărei ţări unde sunt organizate secţii de vot). În cea mai mare parte a Europei, secţiile de vot pentru romţni s-au închis la ora publicării acestei ştiri. Potrivit Ministerul Afacerilor Externe, a doua zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare din 5 şi 6 decembrie 2020 a început sâmbătă, la 20.00, ora României, când a fost deschisă secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă.

 La 22.00, ora României, a început a doua zi a votării şi la secţiile de votare organizate în Canberra, Melbourne şi Sydney, urmate de secţiile de votare din Adelaide (22.30 ora României) şi Brisbane (ora 23.00 ora României).

A doua zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor de votare organizate în Seoul şi Tokyo (ora 24.00 ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore (ora 1.00 ora României).

Potrivit MAE, până la această oră, prima zi a votării s-a încheiat în 48 de secţii din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia.

Ministerul reaminteşte că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate, duminică, 6 decembrie 2020. Secţiile de votare sunt deschise între orele 7.00 şi 21.00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot.

De asemenea, „MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la secţie utilizarea ambelor zile, 5 şi 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări. Totodată, MAE recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secţia de votare. Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfăşurării votului la secţiile de votare din străinătate sunt: purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să acopere şi nasul şi gura; dezinfectarea mâinilor la intrarea şi la ieşirea în localul de vot; păstrarea unei distanţe de cel puţin 1 metru faţă de ceilalţi alegători şi membrii secţiei de votare, inclusiv în timp ce se aşteaptă la rând pentru a se intra în secţia de votare; evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ştampilei şi a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil; evitarea contactului direct cu ceilalţi participanţi la procesul electoral”, conform sursei menţionate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite