Prezicerile lui Ion Iliescu: „Dacă pierdeţi alegerile, PSD riscă să dispară”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu este până în prezent singurul preşedinte al României ales din rândurile PSD, un partid care tocmai a mai pierdut o cursă electorală.  Nu de puţine ori, fostul preşedinte Ion Iliescu a făcut o serie de afirmaţii cu rol de estimări asupra viitorului care s-au adeverit.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a apărut în luminile rampei, imediat după 2 noiembrie 2014, prevestind că PSD va avea o mare problemă dacă va pierde alegerile din 16 noiembrie.

Practic, Ion Iliescu a dat de înţeles că Victor Ponta ar putea pierde, fapt confirmat de votul românilor. Cealaltă parte a declaraţiei a fost că vina o are actuala conducere, care a transformat ”PSD într-un monstru”.

Îmi aduc aminte de aprecierea potrivită căreia Adrian Năstase, prim-ministru la acea dată ”era arogant”. În 2004, candidatul Năstase pierdea alegerile în faţa lui Traian Băsescu, ieşind de pe scena politică în anii următori, pierzându-şi şi dreptul de a vota.

În 2005, PSD l-a cam trimis pe fostul preşedinte Ion Iliescu departe de conducerea partidului. Într-un discurs dur, Ion Iliescu a afirmat pe cel mai ridicat ton posibil: ”Aveţi grijă pe mâinile cui lăsaţi acest partid!”, nefiind de acord cu alternativa Mircea Geoană, un fost ambasador din timpul preşedintelui Emil Constantinescu, venit cu arme şi bagaje în tabăra stângii. Ştim cu toţii că Mircea Geoană a primit eticheta de ”prostănac”, de care nu a mai scăpat niciodată. Să ne amintim că în 2009, Mircea Geoană a pierdut alegerile pe mâna lui şi a partidului. Degeaba s-a încercat să se spună de fraudare în diaspora, de românii de aici şi cei de afară, totul e un discurs de berărie, care se risipeşte la fel de repede ca spuma băuturii aurii şi amărui servită în localul cu pricina.

În diaspora sunt români de diferite orientări, poziţii, orientări politice. Dacă înainte de 1989 am avut de a face cu un exil anticomunist în proporţii covârşitoare, după 1989, am avut de a face cu exilul ”foamei”.

Nici primii nici ultimii nu puteau vota cu PSD, un partid care a guvernat cel mai mult în cei 25 de ani postdecembrişti. Nici PSD nu le-a dat vreo atenţie, fapt subliniat de Ion Iliescu în ”înţepăturile” educative la adresa actualilor diriguitori ai PSD.

PSD i-a împiedicat să voteze pe românii din afara ţării, uitând că o familie din diaspora munceşte parţial şi  pentru cei de acasă, pentru a le trimite bani. Este evident că dacă unul de peste hotare spune ”să votezi cu X, că dacă votezi cu Y nu mai vezi niciun euro”, cel de acasă votează cum i se spune, nu că i-ar fi prea drag de Y. Dacă la X putem să-i punem pe mai mulţi, la Y, aţi ghicit că ne referim la Victor Ponta, un personaj politic care a sărit peste cal în repetate rânduri. Ultima boacănă de premier a fost obstrucţionarea votului în diaspora, de teama aşa-zisei fraude. Astfel, Ponta a pierdut mai multe voturi decât putea aduna cu banii şi cupoanele oferite pensionarilor în prag de alegeri.

Semnalul din 2014 a fost acela că pomana electorală e de domeniul trecutului. E fals să credem că Ponta a pierdut doar în diaspora. Problema e atât a lui Ponta, cât şi a PSD-ului însuşi. De 10 ani, PSD nu mai poate da un preşedinte. Nici măcar nu avea de gând să o facă, atunci când s-a construit USL, Victor Ponta dorind să fie prim-ministru, iar Crin Antonescu, preşedinte.  Traian Băsescu le-a dat amândurora şansa, întâi lui Ponta, apoi, inidrect, lui Crin Antonescu. Conform principiului ”divide et impera”, Traian Băsescu a lăsat USL să se macine singur. Crin Antonescu, candidatul ”României bunului simţ” s-a retras apoi, ceea ce Victor Ponta nu a făcut, după ce la referendumul discutabil din 2012 s-a decis că Traian Băsescu poate continua până în 2014 să fie preşedinte.  Sper ca măcar acum să înţelegem că un referendum e valid dacă votează 51% din listă, fapt ce nu s-a petrecut şi, în plus, nu schimbi regula în timpul jocului. USL s-a spart, liberalii epuraţi de cei cu vederi de stânga, în frunte cu Tăriceanu şi el mulţumit de ipostaza de al doilea om în stat, au revenit la alianţa cu PDL.

Înclin să acord atenţie prezicerilor lui Ion Iliescu, privind soarta PSD. Acesta spusese clar că PSD poate dispărea dacă Victor Ponta pierde alegerile.

În 2016, vom avea alegeri legislative, pe care PSD şi aliaţii lui visează să le câştige. Ce doi ani de până atunci însă vor contribui la erodarea PSD, deoarece se va instala un război de uzură între Palatele Cotroceni şi Victoria. PSD are şanse să piardă guvernarea prin plecarea aliaţilor (UNPR ŞI UDMR au mai guvernat cu dreapta) sau prin ruperea partidului. Sunt destule voci interne care spun că PSD ar trebui să plece în opoziţie, sau că garnitura de conducere ar trebui schimbată.  PSD e într-o criză de imagine de cel puţin 10 ani. De la apogeul anilor 2000-2004, a început declinul, arătat periodic de Ion Iliescu. Dacă, teoretic PSD rămâne la guvernare până în 2016, atunci s-ar putea să aibă soarta PNTCD, motorul Conventiei Democratice din România. Nu o spun eu, a spus-o indirect Ion Iliescu: ”Dacă pierdeţi alegerile, PSD riscă să dispară”. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite