Prezidenţiale 2019. Până la ora 13.00 în Diaspora au votat mai mulţi oameni decât în 2014, când se vota într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Berlin oamenii s-au adunat la secţiile de votare încă de la primele ore ale dimineţii FOTO Criatian Ioan / Facebook
La Berlin oamenii s-au adunat la secţiile de votare încă de la primele ore ale dimineţii FOTO Criatian Ioan / Facebook

Potrivit cifrelor prezentate de Biroul Electoral Central la ora 13.00, în diaspora au votat 40.649 de români, cu aproximativ 400 mai mulţi decât o făcuseră la alegerile prezidenţiale din 2014 la aceeaşi oră. De data această însă, alegerile din diaspora au loc timp de trei zile.

Dintre cele peste 40.000 de voturi de la ora 13.00, peste 25.000 au fost voturi prin corespondenţă.

De altfel, la ora 12.00, la deschiderea oficială a urnelor din diaspora, era formată deja coadă în faţa mai multor secţii de votare din oraşe europene precum Bruxelles, Berlin sau Roma.

Românii in străinătate care nu au optat pentru votul prin corespondenţă pot vota la oricare din secţiile de votare organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării:

  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/  paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv;  nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Orar pentru secţiile de votare în diaspora

  • Vineri, 8 noiembrie 2019, între orele 12-21
  • Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, între orele 7-21
  • Duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7-21

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, anunţă MAE. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.

Harta secţiilor de vot din străinătate, pe ţări, poate fi consultată aici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite