Pricopie: "Cei care au creat haos în sistemul de învăţământ românesc să se abţină de la a da indicaţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie  a criticat abordarea fostului ministru al Educaţiei în privinţa clasei pregătitoare    FOTO:Arhiva Adevărul
Remus Pricopie  a criticat abordarea fostului ministru al Educaţiei în privinţa clasei pregătitoare    FOTO:Arhiva Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a făcut o serie de declaraţii la adresa fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, în privinţa poziţiei sale asupra organizării clasei pregătitoare la grădiniţă sau la şcoală, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Poziţia oficială a Ministerului este că nu intenţionează să bulverseze sistemul educaţional de acum, astfel încât părinţii să aibă o imagine clară a ceea ce presupune clasa pregătitoare.

În comunicat se arată că, pentru anul şcolar 2013-2014, Ministerul Educaţiei doreşte organizarea clasei pregătitoare "într-un mod mult mai flexibil, fie la şcoală, fie la grădiniţă, dar cu acelaşi curriculum". Potrivit Ministerului, astfel s-ar evita "greşelile făcute în trecut", când nu s-ar fi ţinut cont de "condiţiile specifice fiecărei comunităţi, de infrastructura disponibilă şi de punctul de vedere al părinţilor".

„Ţine de domeniul decenţei ca aceia care au creat haos în sistemul de învăţământ românesc să se abţină de la a da indicaţii. Metoda pumnului în gură folosită de guvernarea PDL pentru a luat decizii cu impact asupra viitorului copiilor noştri a fost înlocuită cu cea a dialogului şi a consultării. Legitimitatea deciziilor care au la bază acest mecanism asigură stabilitate sistemului de învăţământ şi permite ieşirea din cercul vicios al schimbărilor lipsite de orice viziune şi de abordare strategică", a declarat Remus Pricopie.

Funeriu: "Consultarea părinţilor este o pierdere de vreme"

Actualul ministru al Educaţiei nu este de acord cu poziţia pe care o are consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, care a declarat joi seară pentru ziare.com că mutarea clasei pregatitoare la grădiniţă nu este posibilă fizic, iar consultarea părinţilor pe această temă ar fi o pierdere de vreme menită să îl scoată din încurcătură pe premierul Victor Ponta.

"Domnul ministru Pricopie ştie că introducerea clasei pregătitoare s-a discutat şi decis încă din Guvernul Năstase 2002. Era în Ministerul Educaţiei pe atunci, motiv pentru care a şi spus care ar fi varianta corectă - menţinerea clasei pregătitoare la şcoală. Dar Victor Ponta, fiind urechist, a vorbit gura fără el şi a apucat să promită întoarcerea la grădiniţă", a spus Funeriu.

"Ministrul i-a explicat că nu se poate şi atunci Victor Ponta, probabil, i-a spus: 'vezi cum faci să ma scoţi din încurcătură'. Dar părinţii nu vor avea de ales. Va fi o consultare formulată astfel încat răspunsurile să iasă aşa cum trebuie să iasă. Corect ar fi fost ca dupa ce a aflat argumentele, premierul să fi recunoscut ca nu se poate şi să fi mers pe varianta ministrului. Un premier raţional nu are nicio problemă când merge pe mâna ministrului. L-aş fi felicitat public", a mai spus Daniel Funeriu.

Pricopie: "Funeriu persistă în greşeală"

La rândul său, Remus Pricopie  a criticat abordarea fostului ministru al Educaţiei în privinţa clasei pregătitoare.

„Constat că dl. Daniel Funeriu continuă să persiste în greşeală şi să considere că dialogul ministerului cu părinţii reprezintă o pierdere de vreme. Este aceeaşi atitudine arogantă pe care PDL a afişat-o atunci când a fost la guvernare, o atitudine bazată pe ignorarea dialogului social, pe transformarea profesorilor, a elevilor şi a părinţilor în simple date statistice şi pe impunerea unor măsuri neadaptate condiţiilor din teren şi nevoilor reale ale elevilor", susţine ministrul Pricopie.

Conform Ministerului Educaţiei, soluţia de a lăsa la latitudinea părinţilor alegerea de a-şi înscrie copiii la pregătitoare la grădiniţă sau la şcoală corespunde cel mai bine obiectivului de a avea un proces educaţional eficient având în vedere că gradul de dotare al acestor instituţii este diferit şi nu toate unităţile pot oferi cele mai bune condiţii. Soluţia aceasta "răspunde în egală măsură nevoilor părinţilor, care pot avea un cuvânt de spus în privinţa educaţiei copiilor lor", mai scrie în comunicat.

Părinţii decid unde îşi înscriu copiii la pregătitoare

Potrivit acordului semnat pe 30 de ianuarie de minister cu sindicatele, clasa pregătitoare rămâne parte a învăţământului primar obligatoriu, începând cu vârsta de 6 ani. Cursurile se vor ţine după aceeaşi programă ca anul acesta şi cu învăţători formaţi special, însă condiţiile de înscriere a celor mici vor fi mai flexibile, în funcţie de dorinţele părinţilor şi infrastructura din teritoriu.

Pentru a vedea exact câţi părinţi care au acum copii de grupa mare ar vrea să-i menţină în grădiniţă, Ministerul va face un sondaj la nivel naţional care ar trebui să fie gata la 31 martie 2013. Însă oficialii nu se aşteaptă să fie diferenţe de opţiune faţă de înscrierile de anul trecut, având în vedere procentul ridicat de părinţi cu copii la clasa pregătitoare care s-au declarat mulţumiţi de şcoală.

De altfel, în primul an de implementare, aproximativ 86% dintre clasele pregătitoare s-au înfiinţat în cadrul şcolilor, 13% în grădiniţe şi doar 1% în alte locuri, potrivit datelor ministerului. Ceea ce înseamnă că şi anul trecut au fost copii de şase ani înscrişi la grădiniţă.

În funcţie de rezultatele sondajului, până pe 1 septembrie 2013 autorităţile trebuie să identifice soluţiile de asigurare a spaţiilor necesare, urmând a se încheia şi parteneriate cu Ministerul Dezvoltării.

Documentul mai prevede că ministerul va finaliza, până pe 31 martie, metodologia pentru înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2013-2014, iar înscrierile ar trebui să se încheie în aprilie 2013.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite