Politică

articolul anterior articolul urmator

Acuzaţii grave în Parlament: „S-a scumpit şpaga la unii dintre voi”. Ponta l-a acuzat pe Orban de spălare de bani

2
6 Jul 2020 06:04:53
Autor: Radu Eremia
Foto Inquam Photos / George Calin
Foto Inquam Photos / George Calin

Prim-ministrul Ludovic Orban şi reprezentanţii Opoziţiei şi-au aruncat vorbe grele în Parlament cu ocazia dezbaterii despre achiziţiile organizate de Unifarm, fiecare dintre cele două tabere acuzându-se de afaceri controversate.

UPDATE Ludovic Orban: Activitatea Curţii de Conturi se va îmbunătăţi după ce l-aţi promovat pe Niculae Bădălău şi tata socrul îşi continua activitatea acolo. Repet, cu Bădălău şi tata scoru, lucrurile merg!. Eu am ceva împotriva unor oameni care fac de râs instittuţiile respective. Eu nu am nimic cu instituţiile. Curtea a forţat demiterea doamnei Kovesi. 

UPDATE Dan Barna: În realitatea, România are o problemă: se fură în instituţiile publice. Sunt puşi oameni clientelar, şi din partea PNL, şi din partea PSD. Hai să punem referendumul odată cu localele. Ideea de a nu sabota referendumul e baza credibilităţii noastre ca stat. 

Domnule Orban, porcăria care s-a întâmplat la Unifarm e un accident, dar vă cer să susţineţi referendumul să se întâmple odată cu localele. Ar fi o reparaţie morală pentru toţi românii care au semnat pentru el.

UPDATE Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: Mulţumesc domnule procuror general, preşedinte al Camerei Deputaţilor. Mai ţineţi minte de ce se striga anul trecut: DNA, să vină să vă ia! Aveţi grijă ce vă doriţi, că s-ar putea să se întâmple. 

Cele mai mari achiziţii le-au făcut cei 28 de preşedinţi de CJ ai PSD.S-a scumpit şpaga pe la unii dintre voi. Cine a pus mâna în borcanul cu miere în pandemie, va răspunde

UPADATE Marcel Ciolacu, liderul PSD: Reamintesc că în Parlament nu a fost modificat Codul penal. CCR este o instituţie care face parte din statul de drept, pe care o atacaţi zilnic. De patru luni vă spunem clar: guvernaţi, nu mai furaţi!. Aţi profitat ca să vă îndestulaţi toţi clienţii politici. Aţi sfidat restricţiile impuse oamenilor de rând. Aţi ţinut românii închişi în case şi distrus economia, în timp ce şmecherii PNL s-au îmbogătţit pentru trei generaţii. Aţi reprezentat doar interesele marelui stomac liberal.

Toate ticăloşiile din pandemie vor ajunge la Parchet, staţi fără grijă. Fiecare va trebui să răspundă, inclusiv Iohannis care a forţat învestirea acestui Guvern. Se strâge laţul. Nu vă daţi seama cât de sigur aţi rămas în Palatul Victoria. Guvernul trebuie să plece. PSD va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Cine nu votează moţiunea înseamnă că susţine hoţia şi e părtaş la ea. 

UPDATE Ludovic Orban, în faţa Parlamentului: Mi se pare un subiect care nu are legătură cu activitatea mea de premier. În loc să ne concentrăm pe adevăratele priorităţi, PSD caută să arunce în spatele meu, într-un mod insidios, să facă legături fără fundament, între mine ca premeier şi activitatea unei societăţi a statului, despre care există o anchetă în curs şi mă bucur că există anchetă.  

Subiectul nu are legătură cu mine, m-aş fi aşteptat să discutăm despre subiecte mai importante, că Guvernul a alocat resurse pentru sănătate, pentru autorităţile locale.
 
Deciziile CCR zădărnicesc lupta contra COVID. Din ianuarie 2017 PSD a declanşat o adevărată lupta împotriva Justiţiei, împotriva DNA. Măcelărirea Codului penal şi Codului de procedură penală, atacarea la CCR şi decizii care au dus la scăparea din puşcării ale unor oameni. Timp de trei ani de zile am luptat pentru apărarea dreptului instituţiilor Justiţiei.
 
Ne reproşaţi schimbări de manageri. L-am înlocuit pe cel din Focşani, care a fugit de la post. L-am înlocuit pe cel de la Deva care schimbase controlul. Toate achiziţiile au fost legale. Nu o să găsiţi un manager care să spună altceva. Primăria Sector 5 a achiziţionat cu cinci lei masca, la Târgovişte, masca 4,58 lei. Nu aş vrea să continui lista achiziţiilor unor entităţi conduse de PSD. Ne aflăm într-o situaţie în care hoţul strigă hoţii. Pentru noi cinstea reprezintă reguli de derulare a mandatului. 
 
Aveţi posibilitatea să duceţi demersul cu comisia de anchetă pentru pandemie. Dar să puneţi derularea achiziţiilor de CJ, de primari, de directorii de spitale. Faceţi o anchetă serioasă.
 

Conform ordinii de zi a Camerei Deputaţilor, luni, de la ora 16:00, sunt programate dezbateri politice, cu participarea prim-ministrului, la solicitarea Grupului parlamentar al PSD, cu tema „Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice”.

Aceasta în condiţiile în care Comisia parlamentară de anchetă privind gestionarea pandemiei şi achiziţiile din această perioadă, condusă de social-democratul Marius Budăi urmează să îşi înceapă activitatea. De altfel, Budăi a şi precizat duminică, într-o conferinţă de presă, că Ludovic Orbam şi Klaus Iohannis au datoria să răspundă unor întrebări pe care şi le pun oamenii.

”Domnule Orban, aţi vorbit în perioada pandemiei cu administratorul de la firma care ar fi propus şpaga în cazul Unifarm?”, a întrebat Budăi.

El l-a întrebat şi pe preşedintele Klaus Iohannis dacă l-au informat serviciile de informaţii în legătură cu tentativele de corupţie de la Unifarm şi, în cazul în care preşedintele a fost informat, de ce nu a luat măsuri şi a tolerat astfel de fapte de corupţie.

”PSD a decis chemarea premierului la Parlament pentru a da explicaţii despre scandalul de corupţie de la Unifarm. Cangrena PNL este mare, cinismul lor nu cunoaşte margini. În vreme ce românii erau ţinuţi în case, rămâneau foarte mulţi fără locuri de muncă, PNL fura cu zece mâini. E revoltător să profiţi de suferinţa oamenilor, să profiţi de starea de urgenţă, de starea de alertă pentru a băga adânc mâna în banii românilor. Să transmiţi în acest timp că nu sunt bani pentru dublarea alocaţiilor pentru pensii, iarăşi este de un cinism înspăimântător”, afirmă în umră cu o săptămână senatorul PSD Radu Oprea.

PSD a acuzat în repetate rânduri Guvernul pentru achiziţiile de materiale de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19 şi pentru preţurile mari de achiziţie.

Acuzaţiile s-au intensificat după ce DNA a anunţat că directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului. Adrian Ionel a fost suspendat de la conducerea Unifarm.

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu au avut informaţii nici el, nici alţi colegi despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. El a spus că încercarea unora de a face o legătură între Unifarm şi Guvern privitor la acte de corupţie este o imensă manipulare.

“Toată lumea încearcă să creeze o legătură între Guvern şi directorul Unifarm. Deci noi l-am găsit în funcţie pe directorul Unifarm Adrian Ionel, mandatul lui expiră în 14 iulie. Nu am luat decizia să îl schimbăm pentru că în plină pandemie să stai să umbli la conducerea entităţilor numai dacă am fi avut informaţii suficiente de clare şi de precise am fi putut să-l schimbăm. Era complicat să îl schimbi din funcţie pentru că se ştie că procedura de schimbare a unui Consiliu de Administraţie şi a unui manager, în condiţiile legislaţiei actuale, este destul de complicat, adică trebuie să îi plăteşti toate veniturile pe care le-ar fi obţinut până la sfârşitul mandatului. (...) Nu am avut niciun fel de informaţii nici eu, nici alţi colegi despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. Ăsta e primul şi cel mai important lucru pe care vreau să-l spun”, a declarat Ludovic Orban.

El a spus că, dacă cineva a greşit la Unifarm, atunci trebuie să plătească. 
 
“Dacă au existat acte de corupţie şi dacă DNA are aceste date privitoare la fapte de corupţie, dacă cineva a greşit, trebuie să fie pedepsit. Încercarea penibilă a unora de a face legătură între Unifarm, directorul Unifarm şi Guvern privitor la acte de corupţie este o imensă manipulare”, a mai afirmat premierul Orban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

mircea Tot
6.07.2020, 07:41:15

Ludocic !!!!. Mergi prima data la spovedanie . Apoi la bagat minciuni in parlament .

IonIon Codreanu
6.07.2020, 18:50:11

Umflații din PSD, putrezi de bogați din furatul bugetului, acuză PNL-ul!

Modifică Setările