Frans Timmermans: „Poporul român e garantul continuării luptei împotriva corupţiei“. Ce spune despre ridicarea MCV în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Sorin Grindeanu că nu poate preciza dacă Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi ridicat în 2018, subliniind că în cazul în care se va întâmpla acest lucru cel mai important garant al luptei împotriva corupţiei e poporul român.

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu:  Avem 4 rapoarte consecutive pozitive. Îmi doresc ca la sfârşitul anului 2017 să avem un raport final pozitiv care să pună bazele încheierii acestui mecanism. Nu vom face niciun pas înapoi în ceea ce priveşte garantarea unui act de Justiţie corect şi independent. 

Economia României nu poate creşte fără încrederea investitorilor că banii lor sunt protejaţi de un sistem judiciar previzibil. Societatea nu poate avansa fără apărarea drepturilor cetăţenilor. Priorităţile sunt punerea în acord a legislaţiei cu deciziile CCR, apropierea Justiţiei de cetăţean. Cred că e în interesul cetăţenilor şi al sistemului privat să avem sunt sistem eficient şi predictiv. 

Subliniez faptul că urmare a primei noastre întâlniri au fost făcuţi mai mulţi paşi. Acum se discută la nivel tehnic toate neclarităţile pe care noi le aveam referitoare la MCV. 

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene:   Am încredere în planurile Guvernului Grindeanu şi în proiectele care pun România pe drumul cel bun. Totul depinde de îndeplinirea tuturor recomandărilor. Acestea sunt şi noi nu le îndeplinim. Sper ca acest Guvern să primească un sprijin din partea Parlanmentului şi a soceităţii. 

Statul de drept în România trebuie să fie ireversibil. trebuie să avem aceste certitudini. Îi mulţumesc lui Grindeanu pentru colaborare aşi planurile care pun România pe calea cea bună. 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Ca ministru al Justiţiei sigur că sunt şi rămân preocupat de bunul mers al Justiţiei care înseamnă,printre altele, racordarea la standardele europene ale drepturilor şi libertăţilor europene. S-a vorbit despre cele 12 recomandări din MCV. Ne bucură faptul că recomandările sunt fixe. Comisia ne-a dat şi un set de explicaţii complementare. 

Îndeplinierea acelor recomandări nu reprezintă nimic altceva decât racordarea legislaţiei naţionale şi a practicii care trebuie să devină unitară. Sunt recomandări pe deplin compatibile cu exigenţele constituţiei, sunt compatibile cu normele europene. În această direcţie am făcut referire la procesul de evaluare a întregii legislaţii. Primul pas a fost cel de punere de acord a Codului Penal şi Codului de Procedură penală cu Constituţia. 

Fiecare lege în sensul ei este deosebit de importantă. Le vom pune în concordanţă cu Constituţia. Avem problema penitenciarelor, avem măsuri complementare, cum sunt pavilionae noi în penitenciare sau construcţia de noi penitenciare. 

Reporter: Din ce s-a văzut în România există premise să fie rdicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare în viitorul apropiat?

Timmermans: Noi am înaintat aceste 12 recomandări. Sunt tot mai convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei sunt românii înşişi. După ce vor fi îndeplinite recomandările şi procesul MCV încheiat, procesul va fi continuat de români. Vin în România de 20 de ani. Îmi aduc aminte când românii erau cinici când se refereau la corupţie. Acum e altceva. Poporul şi-a dat seama că doreşte să lupte pentru el. Aceasta e cea mai bună garanţie. 

Reporter: 2018, termen realist pentru ridicarea MCV?

Timmermans: Eu vorbesc niciodată despre termen. Programul Guvernului e foarte clar. Totul depinde de consultările publice, de interogarea tuturor celor implicaţi votul din Parlament. O dată ce se încheie acest proiect nu vom ezita să spunem dacă recomandările au fost respectate, dar nu pot să vă dau termen. 


UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că i-a transmis acestuia că cerinţele CE legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie să fie clare, în caz contrar MCV putând fi considerat ”un instrument politic”.

„În condiţiile în care vor fi foarte clare ultimele solicitări ale Comisie Europene care să fie îndeplinite de România, atunci înseamnă că putem discuta în mod realist de a prinde în această viaţă încheierea MCV-ului. Dacă nu vor fi lucrurile clare, îl putem considera ca un instrument politic care nu are foarte mare legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie“, a declarat Liviu Dragnea.

El a spus că autorităţile de la Bucureşti nu au ca obiectiv blocarea luptei împotriva corupţiei. „Şi noi vom continua întărirea statului de drept şi regula legii în România, nu regula unor persoane, dar i-am spus (lui Frans Timmermans - n.red.) că vom continua punerea în legislaţie a deciziilor Curţii Constituţionale care sunt obligatorii“, a spus Dragnea.

Preşedintele Camerei a făcut o paralelă cu problema aderării României la spaţiul Schengen, pe care Dragnea a caracterizat-o ca fiind ”un neverending story”.


Agenda vizitei prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans în România este următoarea:

* Întâlnire informală cu ambasadorii statelor membre din Uniunea Europeană

* Întâlnire cu Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României

* Întâlnire cu Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor

* Întâlnire cu membrii comisiilor parlamentare juridice şi pentru afaceri europene din Senatul României şi Camera Deputaţilor

* Întâlnire cu Sorin Mihai Grindeanu, prim-ministrul României, şi cu Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

De la ora 13.00 are declaraţii de presă comune cu Grindeanu şi Toader, iar de la 17.30 va merge la o dezbatere cu cu societatea civilă. La 18.45 va face declaraţii de presă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite